Een niet-verzuim bonus? Werkt dat?

woensdag 22 juni 2022

Foto: Shutterstock

Wie werkt er met een beloningssysteem voor het personeel binnen de huisartsenpraktijk? Zoals extra vakantiedagen vanaf een bepaalde leeftijd. Deze vraag is onlangs gesteld in Durf te Vragen in MO Plek. ‘In onze praktijk was toen ik daar kwam de “niet-verzuim bonus”. Nu zie ik een aantal van jullie al de wenkbrauwen optrekken, maar wij hebben er positieve ervaringen mee’, reageerde praktijkmanager Fabrizio Greidanus, werkzaam bij huisartsenpraktijk Medipark in Uden.

‘Het werkt bij ons heel goed, de meeste medewerkers zijn hier positief over. Degene die zich gedurende een jaar geen enkele keer ziekmeldt, krijgt vierhonderd euro, bij één ziekmelding tweehonderd en bij twee keer honderd euro’, zegt Fabrizio Greidanus.

‘Ik heb al op heel veel plekken in de zorg gewerkt, maar dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Ik ken de discussie hierover natuurlijk ook. Het is een positieve prikkel voor medewerkers die zich niet ziekmelden. Daar is zeker wat voor te zeggen, maar ik vind het ook lastig. Er is namelijk ook een groep medewerkers die tijdens de coronacrisis heel hard hebben gewerkt en die krijgen geen beloning. Ik weet niet of ik er zelf zo’n voorstander van ben, of dat ik het zou invoeren. Het ligt eraan of je een hoog ziekteverzuim hebt’, vervolgt hij. Ook is het volgens hem mogelijk om in individuele gevallen samen naar een oplossing te zoeken. 

Morele kompas

Joep Witkamp, senior consultant, vindt het belonen van niet ziek zijn een mooie, positieve manier om tegen te gaan dat mensen ziekteverzuim gebruiken bij wijze van ‘een soort minivakantie, zo zegt hij tegen Intermediair. Niet alleen is de baas daar niet blij mee, het legt ook extra druk op de rest van de medewerkers op wier schouders het vrijgekomen werk vaak terechtkomt.
Maar Witkamp merkt op dat ons interne morele kompas soms behoorlijk kan verschillen. Waar de één een sterk verantwoordelijkheidsgevoel heeft en er alles aan zal doen om fit op de werkvloer te verschijnen, meldt de ander zich al ziek voordat er een paracetamol aan te pas is gekomen. Witkamp: ‘Ziek zijn is geen recht. Als je ziek bent krijg je ziekteverlof van je werkgever, maar dat is in principe ook iets wat geweigerd mag worden als blijkt dat er geen geldige grond voor is. En als er iets anders aan de hand is: daar zijn allerlei andere soorten verlof voor. In de praktijk blijkt er bovendien verrassend vaak ruimte voor een oplossing, zonder dat er een onnodige ziekmelding aan te pas komt.’
Ook Greidanus herkent zich hierin: ‘Het gaat om het zoeken naar een goed evenwicht tussen rechten en plichten.’

Vraag het medewerkers zelf

Ruth Kruijshoop, executive coach voor praktijkeigenaren en trainer en coach van praktijkmanagers in de mondzorg, gaf in Plek aan geen voorstander te zijn van individuele beloningen. ‘Dan creëer je onbewust een ellebogencultuur. En je wilt juist een "samen" cultuur.’ Ze geeft de suggestie om het aan medewerkers zelf te vragen. ‘Daar kunnen heel verrassende dingen uitkomen en zo betrek je het team ook in je plannen.’

Meer lezen:
Intermediair: ‘Verzuimbonus bij niet-ziek zijn: wie wordt er nou echt beter van?
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.