Voorkom valkuilen bij een nieuw arbeidscontract

maandag 23 januari 2023
timer 3 min

Foto; Shutterstock

Veel tandartsen zijn op dit moment bezig met het opstellen van een nieuw personeelsreglement en nieuwe arbeidscontracten. We krijgen bij Dentiva veel vragen over het toepassen van de online Contracttool die we in samenwerking met Petra Kroon hebben gemaakt.

Deze vragen over de online Contracttool blijken voor het grootste gedeelte algemene juridisch en inhoudelijke vragen te zijn. De belangrijkste vragen gaan over de status van de Arbeidsvoorwaardenregeling 2022 (AVR) en wat je mag wijzigen. 

Geldt de oude Arbeidsvoorwaardenregeling nog? 

Ja, de oude Arbeidsvoorwaardenregeling geldt nog, alleen staan daar een aantal zaken in die achterhaald of verouderd zijn. Ook heb je contracten afgesloten met je medewerkers. Wat daarin staat mag je niet zomaar eenzijdig veranderen. Dat hebben we ook zo ervaren tijdens de praktijksluiting tijdens corona. 

Waar kan ik de nieuwe salarisschalen vinden? 

Die zijn er dus niet meer. Iedere praktijk moet daarin zijn eigen weg zoeken. Het eenvoudigst is om de oude salarisschalen te updaten door ze in Excel te zetten en aan te passen met een percentage. Bij de online contracttool krijg je hiervoor een Excel. Als je nu toch de salarisschalen gaat aanpassen is de grote vraag natuurlijk met welk percentage je gaat indexeren. Een aantal praktijken heeft al eerder in 2022 de salarissen aangepast. Andere praktijken werken met een eenmalige uitkering.  

Het enige houvast is het staatje van de NZA: Wat is het prijsindexcijfer voor personele kosten? Daar komt de NZA uit op een ruimte van 4,74%. Met een wat meer ingewikkelde berekening zou je kunnen beredeneren dat de werkelijke ruimte voor de salarisindex 4,2% is. Dat is dan een indexatie, onafhankelijk van functieverandering of mate van functioneren. 

Een addendum voor het personeelsreglement 

Een addendum is een toevoeging of aanvulling op een arbeidsovereenkomst of personeelsreglement. De werknemer ondertekent een addendum zodat vastligt dat hij akkoord is met de nieuwe regeling. Een addendum voor het personeelsreglement of de oude Arbeidsvoorwaardenregeling was vroeger jaarlijks verplicht.  

In het nieuwe personeelsreglement model van Petra Kroon ga je ervan uit dat er alleen een addendum nodig is als de voorwaarden ingrijpend veranderen. Dus niet als er alleen wettelijke verplichtingen veranderen of wanneer de wijzigingen alleen maar positief zijn voor de werknemer. 

Een addendum voor het contract 

Soms veranderen ook de verantwoordelijkheden of inzet van een medewerker. Dan kun je ook een addendum op het arbeidscontract laten tekenen, in plaats van een heel nieuw contract te maken. Mocht je besluiten een heel nieuw contract te maken, dan moet je de datum wel stellen op de datum dat het nieuwe contract ingaat en in het nieuwe contract vermelden dat er een ouder contract bestaat. 

Als je een addendum voor een contract tekent, let er dan wel op dat je niet per ongeluk meer vastlegt dan de bedoeling is. Zo raden we aan om afspraken over de specifieke werktijden niet in een contract vast te leggen. Bij voorkeur verwijs je in het contract naar het rooster. Dan moet je dus ook niet in een addendum specifieke dagen en tijden noemen. 

Nieuw dit jaar: de verminderde mogelijkheden om studiekosten terug te laten betalen 

Een studiekostenregeling is gebruikelijk in de tandartspraktijk. Op basis van Europese regelgeving die per augustus 2022 ook in Nederland geldt, mag dit niet meer voor nascholing die wettelijk of volgens de wetgever verplicht is. Stel, je neemt iemand aan als preventieassistent zonder opleiding en je stelt de opleiding verplicht, dan kun je dus geen studiekostenregeling meer afspreken. Als een assistent zich verder wil ontwikkelen tot preventie assistent, dan mag dit weer wel. 

Conclusie 

Op het gebied van arbeidsrecht is er in 2023 veel veranderd. Ten eerste omdat de Arbeidsvoorwaardenregeling 2022 (AVR) niet meer aangepast is. Ten tweede omdat de algemene wet- en regelgeving veranderd is. Tenslotte moet je bij ieder contract altijd goed opletten wat je afspreekt en wat de gevolgen zijn. Een overzicht van een mogelijke aanpak vind je op: Maak je personeelsreglement en contracten in een handomdraai 


Links:  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Christel van der Horst (relatie-expert en trainer) en Jeroen Hindriks (seksuoloog en trainer)(Foto: Roderique Arisiaman)
person_outlineBlog

‘Het grote 9-tot-5-taboe’ biedt een frisse kijk op intimiteit op de werkvloer

12 feb om 16:00 uurtimer6 min
‘Het grote 9-tot-5-taboe’ van Christel van der Horst en Jeroen Hindriks beschrijft een positieve manier van omgaan…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov 2023 timer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov 2023 timer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
flash_onNieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg

22 nov 2023

Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groei stress en toename verloop: Mentale zorg voor zorgpersoneel moet sneller en beter

15 nov 2023 timer3 min

Een recordaantal mensen verlaat de zorgsector, bijna de helft van de medewerkers vindt de werkdruk te hoog en…

Lees verder »

Zo versterk je de connectie met je medewerkers. Drie handvatten.

15 nov 2023 timer3 min

In een tijd van hoog personeelsverloop en een competitieve arbeidsmarkt wordt een sterke connectie met collega'…

Lees verder »
flash_onNieuws

Mascha van Wermeskerken bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Meters maken met een helder strategisch praktijkplan’

14 nov 2023 timer4 min

Mascha van Wermeskerken laat tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu (op 9 december) zien hoe je als praktijk een…

Lees verder »