Jouw praktijk en Google

woensdag 8 mei 2024
timer 4 min
Foto: Team Viadent Tandartsen

Viadent Tandartsen is een tandartsenpraktijk in Vianen. Van de patiënten krijgt Viadent met in totaal 52 beoordelingen gemiddeld een 9.8. Bron: Zorgscore, Viadent Tandartsen (Foto: Viadent)

Twintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor het succes van je bedrijf. Wat heb jij als praktijkeigenaar of -manager aan Google? Los van het adverteren kan je ook van een aantal gratis features profiteren, schrijft Jan Henk Nawijn, directeur van De Lieve Tandarts en Zorgscore.

In 2004 hadden we net onze nieuwe website klaar. Het gros van de omzet was voor die tijd altijd binnengekomen dankzij de perfecte vindbaarheid van onze verouderde website op Google en de andere zoekmachines die toen nog een rol van belang speelden. Onze nieuwe website presteerde zo slecht omdat de nieuwe pagina’s maar niet geïndexeerd werden en de oude één voor één verdwenen uit de zoekresultaten. Dankzij de inzet van het net gelanceerde Google Adwords viel de uiteindelijke schade mee en wisten we met hogere marketingkosten een veel hogere omzet te bewerkstelligen.

Ik zou graag schrijven dat het belang van Google inmiddels tanende was. Er is immers zoveel veranderd de afgelopen jaren. Denk aan de enorme invloed van mobiel internet, apps, whatsapp en sociale media. Maar ondertussen is Google er alleen maar sterker op geworden. Wat je er ook van vindt, Google valt niet te negeren als je je praktijk succesvol wilt laten groeien of als je bestendigheid nastreeft in je patiëntenbestand. Wat heb jij als praktijkeigenaar aan Google? Los van het adverteren kun je ook van een aantal gratis features profiteren.

Google Bedrijfsprofiel

Als je nog geen Google Bedrijfsprofiel hebt gekoppeld, dan is het aan te raden om dit te verifiëren met je Google-account. Zodra de koppeling geregeld is, kun je je bedrijfsprofiel beheren en er items aan toevoegen, zoals je eigen foto’s en video’s. Verder kun je – en dat is misschien wel het belangrijkst – regelmatig berichten posten over je praktijk.

Schrijf bijvoorbeeld over scholing die je hebt ondergaan of over nieuwe technologieën die je toepast. Je kunt er ook berichten kwijt over verantwoord tanden bleken of bijvoorbeeld de doorzichtige beugels die je aanbiedt. Het grote voordeel is dat je updates goed geïndexeerd worden door ditzelfde Google. Bovendien blijven ze onderdeel uitmaken van je bedrijfsprofiel. Het is eigenlijk een extra kanaal om te vertellen wat je doet. Dit draagt ertoe bij dat je nog beter gevonden wordt.

Google Reviews

Alle mensen die beschikken over een Google-account kunnen recensies schrijven over je praktijk. Er is dus in de regel geen sprake van een uitnodiging aan een patiënt die een behandeling heeft ondergaan in je praktijk. Eventueel kan dat wel door externe partijen geregeld worden, zodat je zeker weet dat die patiënten ook bij je in de praktijk waren. Daar zijn ook eenvoudige methodes voor te bedenken.

Iemand hoeft dus niet per se in je praktijk te zijn geweest om een recensie te geven. Om die reden wordt wel gesteld dat Google minder waarde zou vertegenwoordigen als reviewplatform. Dat is een misvatting. Hoewel er bij Google Reviews, net als bij andere sites overigens, wel eens wordt gefraudeerd, spelen deze beoordelingen toch een belangrijke rol bij de online reputatie van je praktijk.

Online reputatie

Hoe je praktijk door je eigen en eventuele nieuwe patiënten wordt ‘gezien’ is een niet te verwaarlozen component in het succes van je bedrijfsvoering. Daarnaast kun je eenvoudig je reacties op reviews toevoegen via je bedrijfsprofiel. Als je fakereviews constateert kan je dit ook direct doorgeven. Zie ook mijn artikel op Zorgscore hierover.

Dat Google nog altijd de belangrijkste zoekmachine is en voorlopig ook wel zal blijven staat vast. Statcounter meldt dat ‘in augustus 2023 Google verantwoordelijk was voor een indrukwekkende 91,7% van alle zoekopdrachten op het internet. Hiermee laat het concurrenten, zoals Bing (3,1%) en Yandex (1,5%) ver achter zich’ (bron: Techopedia). Dus ook jouw praktijk wordt – al dan niet – gevonden via Google.

Vindbaarheid vergroten

Op Zorgscore plaatsen we de reviewscores van Google en andere beoordelingswebsites door. Dat gebeurt overigens op meer plekken op internet. Ook daardoor wordt de online betrouwbaarheid van je praktijk bepaald. En daar heb je zelf rechtstreeks invloed op. Zo kun je bijvoorbeeld naast je Google Bedrijfsprofiel en je eigen website ook op Zorgscore je eigen pagina vormgeven, zodat bezoekers precies weten wat je doet en zich direct kunnen aanmelden.


Viadent Tandartsen: gemiddeld een 9,8

Viadent Tandartsen is een tandartsenpraktijk in Vianen. Zeidi Ronkes Agerbeek vernieuwde de praktijk en werd in 2021 de Lieve Tandarts Vianen. Dit houdt onder meer in dat met de patiënt vooraf wensen, behandeling en kosten worden besproken. Viadent houdt 'altijd rekening met je financiële situatie'. Andere kwaliteiten: Viadent neemt ruim de tijd voor de patiënt; pijnloos verdoven; ook op zaterdag en ’s avonds geopend; gratis voor de deur parkeren; geen wachttijden; snelle behandeling bij spoedklachten; ook tandarts voor orthodontie. Van de patiënten krijgt Viadent op Google en Facebook met in totaal 52 beoordelingen gemiddeld een 9.8. Bron: Zorgscore, Viadent Tandartsen


 

Lees verder - met dit thema

Innovatie in de tandheelkunde: de kracht van software

19 jun om 10:27 uurtimer5 min

In de moderne tandartspraktijk staat het bieden van hoogwaardige zorg centraal, maar een efficiënte…

Lees verder »

De gouden tip om lege agendaplekken in de mondzorgpraktijk aan te pakken

30 mei om 14:00 uurtimer3 min

Als er ineens een lege agendaplak ontstaat, kost het veel tijd om de agenda weer…

Lees verder »

Seminar DentalRules en ERPmedic op 26 juni: Van uitdaging naar oplossing

30 mei om 13:30 uurtimer3 min

Heeft u wel eens moeite met het motiveren van uw personeel? Of zou u willen dat uw personeel meer…

Lees verder »

DentallManager, all-in-one praktijkmanagement software: Stroomlijnt uw praktijkprocessen

15 mei om 14:15 uurtimer5 min

Razek Sharif is tandarts en directeur van DentalNetwork.nl, zes tandartsenpraktijken in…

Lees verder »
Ron Haanschoten: ‘Met InKwala borgen we de hele plan-do-check-act cyclus op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau.’ (Foto: Fluvius Fysiopromotor)
mic_external_onInterview

InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’

15 mei om 12:15 uurtimer4 min

InKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…

Lees verder »

Verhoogde prestaties in fysiopraktijken dankzij SpotOnMedics

22 jan om 12:52 uur

Dat data niet eng hoeft te zijn, dat weten de experts van SpotOnMedics al lang. Hun software wordt gebruikt…

Lees verder »

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:45 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »