Een veilige werkomgeving creëren? Vier handvatten voor de praktijk

maandag 26 februari 2024
timer 5 min

(Foto: Shutterstock)

Een veilige werkomgeving creëren. Het is een van dé topics van het afgelopen jaar in de media en maatschappij: ongewenst gedrag en een veilige omgeving op de werkvloer. Het is dan ook een illusie om te denken dat dit in onze branche niet voorkomt. Ook in de mondzorg verdient dit onderwerp aandacht, want de cultuur in je organisatie is de smeerolie voor een goede samenwerking. Wat kun je doen als praktijkhouder of -manager om een veilige werksfeer te creëren? In dit artikel van tandarts Alexander Tolmeijer vind je een aantal handvatten.

Wat is ongewenst gedrag?

Dit lijkt misschien een open deur, maar is in de praktijk soms moeilijker te bepalen dan je denkt. Zo kan het dat iemand zonder slechte bedoelingen iets doet, wat voor de ánder ongewenst is. Hoe bepaal je dan of er sprake is van grensoverschrijdend gedrag? In de rechtspraak geldt een omgangsvorm als ongewenst:

 • Als het ingaat tegen de gestelde norm of beleid
 • Als het gedrag tot doel, of gevolg heeft dat iemands waardigheid wordt aangetast.

Voor de meesten is het duidelijk dat seksueel overschrijdend gedrag hierbij hoort, maar ongewenst gedrag kan ook agressie (fysiek of verbaal) en bijvoorbeeld pesten zijn.

4 stappen om een veilige werksfeer te creëren

1. Stel een beleid op over Psychosociale Arbeidsbelasting

Omdat het achteraf moeilijk kan zijn om te bepalen wat ongewenst is, wil je het gedrag liever kunnen toetsen aan vooraf vastgesteld beleid. Dat kan ook essentieel zijn om ongewenst gedrag officieel aan te kunnen pakken. Hoe doe je dit? Stel beleid op over Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) voor de praktijk. Volgens de ARBO-wet is dit voor werkgevers zelfs verplicht.

Het voordeel van zo’n beleid is dat je geen persoonlijke interpretaties krijgt van wat wel en niet kan, maar dat je je samen committeert om je aan de normen te houden die je hierin hebt vastgelegd. Hoe je omgaat met werkdruk voor werknemers is ook een onderdeel van dit beleid.

Wat leg je vast in een PSA-beleid?

 • Alle verschijningsvormen van gedrag die ongewenst zijn in de praktijk
 • Welke dingen nadrukkelijk vermeden moeten worden
 • Geef voorbeelden die bij de organisatie en context van het werk passen
 • Dat het omschreven gedrag niet wordt getolereerd
 • De sancties voor ongewenst gedrag
   

2. Praat erover met je collega’s

Het PSA-beleid is iets waar je eens in de zoveel tijd voor moet gaan zitten om te kijken of er aanpassingen nodig zijn. Het is goed om hier je team bij te betrekken. Haal op wat er speelt, wat zij ervaren en wat zij belangrijk vinden. Bespreek met elkaar waar voor jullie in de praktijk de grens ligt. Vergeet daarbij ook niet onderwerpen zoals roddelen, opmerkingen over iemands uiterlijk en welke grappen kunnen wel of niet.

Als je dingen signaleert maar er niet met elkaar over praat, bestaat de kans dat dit langzaam een onderdeel wordt van je bedrijfscultuur. Dat wil je voorkomen. Erover praten helpt je om een norm te stellen en om iedereen ervan bewust te maken welk gedrag gewenst is op de werkvloer.

3. Stel een vertrouwenspersoon aan

Ga er niet automatisch vanuit dat je als praktijkhouder of manager een heel benaderbare persoon bent en dat mensen je wel weten te vinden als er iets is. Werknemers vinden dit vaak lastig omdat er een gezagspositie speelt. Dan kan het helpen om een (interne of externe) vertrouwenspersoon aan te stellen. Een vertrouwenspersoon geeft werknemers advies voor het oplossen van een situatie, maar kan ook informeren over klachtenprocedures en verwijzen naar andere hulpverlenende instanties. Daarnaast kan de vertrouwenspersoon voorlichting geven over het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag. Bovendien zorgt de vertrouwenspersoon voor verslaglegging van het aantal meldingen en de inhoud ervan.

4. Werk aan een gezonde bedrijfscultuur

Een vitaal team is flexibel, heeft plezier, is collegiaal, heeft onderlinge verbondenheid en niemand krijgt er een voorkeursbehandeling. Er worden boeken vol geschreven over hoe je dit bereikt. Deze paar inzichten en tips zijn sowieso goed om te onthouden voor praktijkhouders en -managers:

 • Uit onderzoek blijkt dat de nr. 1 reden dat mensen vertrekken bij een werkgever (63%) de leidinggevende is. Een ontnuchterend besef. Het is dus essentieel dat jij er actief aan werkt dat medewerkers zich gewaardeerd voelen, niet alleen in salaris.
 • Houd regelmatig ‘Blijf-gesprekken’ in plaats van ‘Exit-gesprekken’. Zo kom je erachter waar je sterk in bent en waarom mensen het fijn vinden om voor je te werken, maar ook welke zaken misschien nog aandacht verdienen.
 • Zorg voor een gezonde en veilige werkomgeving met daglicht, regelmatige pauzes, goede apparatuur om mee te werken en een gezond klimaat in de praktijk.
 • Zorg voor psychologische veiligheid. Mogen er fouten gemaakt worden? Hoe veiliger mensen zich voelen om te kunnen leren van hun fouten, hoe minder fouten er daadwerkelijk gemaakt worden.

Natuurlijk geven de tips uit dit artikel geen garantie dat er nooit iets vervelends kan gebeuren, maar je kunt op zijn minst de kans op ongewenst gedrag verkleinen en laten zien dat je dit onderwerp als werkgever serieus neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Nora Ennahachi, operationeel directeur MyDent Het mondzorgcentrum
mic_external_onInterview

Nora Ennahachi over teamenergie en teamsucces: ‘Zoals we betrokken zijn bij onze patiënten, zijn we dat ook bij elkaar’

17 apr om 13:00 uurtimer6 min

Hoe kun je als praktijkmanager bijdragen aan de teamenergie in een praktijk? Hoe kun je dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 12:56 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grip op verzuim in de zorg: Hoe zetten we het dalende ziekteverzuimpercentage door?

7 mrt om 16:06 uur

De zorg blijft één van de meest veeleisende sectoren om in te werken. Werknemers verzorgen dagelijks talloze…

Lees verder »
Christel van der Horst (relatie-expert en trainer) en Jeroen Hindriks (seksuoloog en trainer)(Foto: Roderique Arisiaman)
person_outlineBlog

‘Het grote 9-tot-5-taboe’ biedt een frisse kijk op intimiteit op de werkvloer

12 feb om 16:00 uurtimer6 min
‘Het grote 9-tot-5-taboe’ van Christel van der Horst en Jeroen Hindriks beschrijft een positieve manier van omgaan…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »