Yard zorgsites ontzorgt bij het onderhouden van een moderne praktijkwebsite

donderdag 12 mei 2022
Yard zorgsites helpt huisartsen, apothekers, gezondheidscentra en tandartsen bij het maken en onderhouden van een goed toegankelijke en veilige website. Zo krijgen hun patiënten snel en duidelijke informatie.

Patiënten verwachten dat ze informatie over hun huisarts of tandarts ook online kunnen vinden. Daarom is het ook voor zorgverleners in de eerste lijn belangrijk om online goed zichtbaar te zijn. Een toegankelijke en actuele website hebben en kunnen onderhouden vergt kennis en tijd. Yard zorgsites biedt huisartsen, apothekers, gezondheidscentra en tandartsen een website met tijdbesparende oplossingen die speciaal is ingericht op het ontzorgen van de praktijk. 

Digitale ondersteuning

‘Wij hebben een template gemaakt voor een overzichtelijke en webtoegankelijke website. De vormgeving, functionaliteiten en de werking van de website staan vast. Een praktijkmanager kan de teksten en het beeldmateriaal aanleveren en de indeling bepalen. Wij schrijven zelf geen teksten, we leveren de digitale ondersteuning’, legt Jacqueline Haaxman, productmanager bij Yard zorgsites uit. 
‘De praktijk is op deze wijze gegarandeerd van een website die goed toegankelijk is voor alle patiënten, die goed leesbaar is en een koppeling heeft met het online patiëntenportaal, dat sinds kort verplicht is. Daar hebben we diverse tools voor ontwikkeld, waarmee patiënten een aantal dingen kunnen regelen, zoals het online maken van een afspraak of het aanvragen van een herhaalrecept.

‘Wij zijn een digitaal bedrijf en dus goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en de wensen van patiënten bij het bezoeken van een website. Wij hebben veel kennis over hoe een website goed toegankelijk is en dat passen we ook toe. In die zin gaan wij een stap verder. Zo weten we dat de meeste patiënten op hun mobiele telefoon een website bezoeken en niet via een laptop of pc. Met de inrichting en de structuur van de website houden we daar rekening mee. We gaan eerst uit van de weergave op een smartphone, zonder dat we de weergave in andere toestellen uit het oog verliezen. We gebruiken veel icoontjes en knoppen. En de meeste informatie vind je op de overzichtelijke homepage.’

Jacqueline Haaxman: 'De vormgeving, functionaliteiten en de werking van de website staan vast. De praktijkmanager kan de teksten en het beeldmateriaal aanleveren en de indeling bepalen.' (Foto: aangeleverd door Yard)
Jacqueline Haaxman: 'De vormgeving, functionaliteiten en werking van de website staan vast. De praktijkmanager kan de teksten en het beeldmateriaal aanleveren en de indeling bepalen.' (Foto: aangeleverd door Yard)

Ontwerp

Verder is met het ontwerp en de inrichting van de website rekening gehouden met patiënten met bijvoorbeeld een visuele of andere beperking. ‘Mensen die slechtziend zijn kunnen de Readspeaker (Lees voor functie) gebruiken. De website bevat geen bewegende beelden en kan in contrast worden weergegeven. Je stelt dat niet per se in, de website is zwart wit. Dat is voor mensen met epilepsie of die kleurenblind zijn prettig. Het taalgebruik is aangepast op mensen die minder taalvaardig zijn. Ook kan de tekst in twintig talen vertaald worden via de Translate functie. Op deze manier is de website ook toegankelijk voor patiënten die de Nederlandse taal niet (voldoende) beheersen.’

Haaxman benadrukt dat goed gekeken wordt naar wat de patiënt belangrijk vindt. Waar is de patiënt naar op zoek? ‘Snel de juiste informatie vinden en goed kunnen navigeren op een website, dat is voor patiënten essentieel. Patiënten vinden direct de contactgegevens, openingstijden, nuttige informatie en de routebeschrijving overzichtelijk bij elkaar.’
Patiënten kunnen via de website ook makkelijk informatie vinden over een bepaalde klacht, aandoening of medicijn door de toevoeging van de Thuisarts.nl of Apotheek.nl widgets op de website.

Veiligheid

Ook de veiligheid van de website krijgt aandacht. ‘Een website moet veilig zijn. We bieden onze klanten daarbij de nodige ondersteuning en zorgen dat de digitale veiligheid in orde is. Zodat patiënten met een gerust hart online formulieren met privéinformatie, zoals hun BSN-nummer, kunnen invullen en versturen en niet te veel spam krijgen bijvoorbeeld.

Abonnement

Praktijken kunnen bij Yard zorgsites een abonnement afsluiten. ‘In principe onderhoudt de praktijkmanager zelf de website. Wij richten de website in voor een eenmalig bedrag. Daarna betalen ze voor hosting, veiligheidsupdates, support en doorontwikkeling. We merken dat praktijkmanagers steeds vaker de verantwoordelijkheid hebben voor de praktijkwebsite. Sommigen werken voor meerdere praktijken en willen dan alle websites bij ons onderbrengen, omdat ze het gebruiksvriendelijke systeem bijvoorbeeld al kennen.’
Heb je als praktijkmanager te weinig tijd of kennis voor het onderhouden van de website? Geen probleem, want Yard zorgsites biedt persoonlijke ondersteuning. ‘De supportafdeling is goed telefonisch en per mail bereikbaar en we hebben een uitgebreide kennisbank met (video)tutorials en uitlegteksten die kunnen ondersteunen bij het beheer van de website.’

Ook een keer kennismaken?

Praktijkmanagers kunnen op de volgende manier kennismaken met Yard zorgsites. ‘Ze kunnen via de website een afspraak inplannen voor een demo. We laten dan voorbeelden van websites zien, zodat duidelijk wordt hoe de website is opgebouwd, welke functionaliteiten er zijn en wat er allemaal mogelijk is. Ook laten we zien hoe de website, via de achterkant, gemakkelijk zelf is aan te passen. Uiteraard kunnen we dan de wensen van de praktijk bespreken en vertellen wat wij te bieden hebben’, aldus Haaxman.

Yard zorgsites onderscheidt zich op de volgende punten:

 • Praktijkwebsites met goed format;
 • Website biedt duidelijke informatie die voor patiënten snel en goed te vinden is;
 • Perfecte weergave op elk toestel;
 • Het online patiëntenportaal is goed beschikbaar;
 • Website heeft voorlees- en vertaalfunctie; 
 • De support is goed bereikbaar en snel;
 • Het bedrijf is ISO-gecertificeerd en kent de eerste lijn goed;
 • Veilige en up-to-date websites.

Yard zorgsites

 

" "

 

Meer informatie en contact:
Beneluxlaan 6
3527 HT Utrecht
030 - 2270530
advies@yardzorgsites.nl
linkedin.com/company/yard-zorg-sites/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.