Het respectloze salaris

donderdag 28 april 2022

Maaike van der Mee: 'Laten we er samen voor zorgen dat we onze tandartsassistenten die we zo hard nodig hebben naar behoren gaan betalen.' (Foto Maaike van der Mee)

Hoeveel hebben we er voor over om het tekort aan tandartsassistenten op te lossen of ieder geval het hoofd te bieden? Je zou toch denken dat een praktijk die dringend een assistente nodig heeft daar best wat voor over heeft? Het tegendeel is helaas waar. De desbetreffende tandarts zet een zo laag mogelijk salaris in, zodat de kandidaat direct elders solliciteert of bij haar huidige werkgever blijft werken. Een nieuwe blog van Maaike van der Mee.

Wij leiden enthousiaste startende assistentes op die al vrij snel aan de slag kunnen binnen diverse praktijken. Toch word ik telkens weer geconfronteerd met het schandalig lage salaris wat deze mensen aangeboden krijgen. Tamelijk respectloos vind ik dat. Deze kandidaten geven vaak een vaste aanstelling op met vaak een veel hoger salaris. Zeker de medewerkers uit de zorg zijn maandelijks een onregelmatigheidstoeslag gewend.
Natuurlijk is het zo dat deze medewerkers nog niet veel kunnen. Maar wat veel praktijken vergeten is dat deze, veelal volwassen, personen levenservaring, communicatieve en samenwerkingsvaardigheden met zich meebrengen. Met de beste wil van de wereld kan ik dat van onze afgestudeerde mbo’ers tandartsassistenten helaas niet zeggen. 

Schalen

Waarom is dat salaris dan zo laag? De standaard tekst is: wij houden ons aan de KNMT-schalen. En we weten allemaal dat de KNMT deze schalen zo laag mogelijk houdt. De reden mag bekend zijn!
Zolang er geen CAO is, staat het elke praktijkeigenaar vrij om te bepalen hoe hoog het salaris van zijn toekomstig medewerkers is. Natuurlijk zal er door iedereen in het team in deze nieuwe medewerker moeten worden geïnvesteerd en is het een risico om iemand totaal blanco in dienst te nemen. 

Natuurlijk zal er door iedereen in het team in deze nieuwe medewerker moeten worden geïnvesteerd en is het een risico om iemand totaal blanco in dienst te nemen. Maar wanneer je weet dat een persoon volledig uit vrije wil een behoorlijk bedrag uit eigen zak betaalt om zichzelf om te willen scholen tot tandartsassistent en een vaste baan met een goed salaris daarvoor opgeeft, dan kun je ervan uitgaan dat dit één van de meest gemotiveerde medewerkers gaat zijn die je ooit gehad hebt. 

Salarissen

De salarissen liggen onder de grens van de gemiddelde mbo’er en onder de gemiddelde medewerker van Temper wanneer je werkt via het Flexplatform Temper deze jongens en meisjes bedragen tussen de €15,- en €21,- verdienen voor ongeschoolde arbeid!

Moet ik nu tegen mijn cursisten gaan zeggen: Ga maar via Temper werken, dat levert tenminste nog wat op! 
Laten we er met z’n allen voor zorgen dat we onze assistenten, die we zo hard nodig hebben, naar behoren betalen. De concurrentie is moordend! 

Lees hier alle blogs van Maaike van der Mee

Het is belachelijk dat een tandartsassistente zo slecht betaald wordt. Wasrom is er geen CAO voor ons en waarom vallen wij niet onder de zorgberoepen. Er is een schrikbarend tekort aan assistenten, en ook wij horen naar behoren betaald te worden

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.