Klagen over personeelstekort? Ga eerst fatsoenlijk met je personeel om

maandag 3 april 2023
timer 3 min
Maaike van der Mee: 'Is het nu echt zo moeilijk een fatsoenlijk gesprek te voeren en afspraken na te komen?’ (Foto: Maaike van der Mee)

Maaike van der Mee: 'Is het nu echt zo moeilijk een fatsoenlijk gesprek te voeren en afspraken na te komen?’ (Foto: Maaike van der Mee)

In de laatste uitgaven van Medisch Ondernemen las ik het nieuwe klaagonderwerp: goed personeel waar vind je ze nog!? Klagen is makkelijk, maar leidt zelden tot nooit tot verandering. En die verandering hebben we o zo hard nodig. Een verandering in mentaliteit, verandering in benadering en vooral verandering in het zorgvuldig aangaan van nieuwe arbeidsrelaties, schrijft Maaike van der Mee van de Dutch Dental Academy.

Waar vind ik nog tandartsassistenten die aan de stoel willen werken? Een veel gehoorde vraag. Waar vind je stoelassistenten die voor een habbekrats en slechte arbeidsvoorwaarden willen komen werken? Het antwoord is heel simpel. Die vind je niet! Dus kun je blijven klagen of echt tot verandering overgaan. Inmiddels mag ik mij ervaringsdeskundige noemen op dit gebied, gezien het aantal zij-instromers dat we toelaten tot de arbeidsmarkt. We zetten ons netwerk in om deze zij-instromers aan het werk te helpen. Zeer vaak met goed resultaat. Maar helaas horen we ook veel verhalen van kandidaten waarvan ik het schaamrood op de wangen krijg.

Beloftes over arbeidsvoorwaarden

Laat ik een aantal voorbeelden geven. Tijdens het sollicitatiegesprek worden soms vele beloftes gedaan over opleidingen en buitengewone arbeidsvoorwaarden die binnen een week op schrift gesteld gaan worden. En dan na drie dagen laat de praktijk doodleuk per email weten af te zien van een contract, zonder enige argumentatie. Verder worden extreem lage slarissen geboden aan zij-instromers (met een arbeidsverleden), denk hierbij aan €1900,- tot €2000,- bruto bij 38 uur. Ook het voeren van onpersoonlijke sollicitatiegesprekken is heel gebruikelijk. En het gewoon niet reageren op sollicitaties. Bovendien is regelmatig sprake van discriminatie op basis van haarkleur, gewicht, accent, hoofddoek en gender.

Uren niet betaald krijgen

Vervolgens, eenmaal aangenomen, worden nieuwe werknemers niet ingewerkt. Regelmatig staan nieuwe assistentes vanaf dag 2 alleen aan de stoel, met alle gevolgen van dien. Wat te denken van contracten die niet op orde zijn? Een veel gehoorde klacht zijn de ronduit slechte arbeidsvoorwaarden. Assistentes moeten bijvoorbeeld om 7:45 uur aanwezig zijn om de praktijk op te starten, maar krijgen pas vanaf 8:00 betaald! Reken even uit om hoeveel uur dat per jaar gaat, uren waarin je dus voor niets werkt. Ook vergaderingen en functioneringsgesprekken buiten werktijd, zonder dat deze uren worden uitbetaald, komen regelmatig voor. En o ja , die witte broek die betaal je zelf!

Is fatsoen echt zo moeilijk?

Als je naar dit soort punten kijkt, komen er veel vragen op. Is het nu echt zo moeilijk een fatsoenlijk gesprek te voeren en afspraken na te komen? Word er tegenwoordig zo weinig in de tandheelkundig verdiend, dat we medewerkers dergelijke beschamende salarissen moeten uitbetalen? En houden we de CAO dus stelselmatig tegen, om daarna onze “eigen” arbeidsvoorwaarden te kunnen creëren?

Het beroep tandartsassistent is buitengewoon afwisselend: geen dag is hetzelfde, je werkt met mensen en in een team. De functie doet een groot een beroep op je kennis, je flexibiliteit, je stressbestendigheid en je sociale vaardigheden. Het is uitdagend en leerzaam, als de praktijk (tandarts) je ook zelfstandig werk laat doen. De groeimogelijkheden zijn volop aanwezig. Tandartsassistent is al met al een aantrekkelijk beroep, zou je zeggen.

Maak het beroep weer aantrekkelijk

Waarom is onze eigen branche dan toch niet in staat om een positief beeld naar buiten te brengen en blijven we steken in het negatieve imago? Omdat we wellicht te veel vasthouden aan het oude. Tijden veranderen en we zullen hoe dan ook mee moeten veranderen om desastreuze gevolgen te voorkomen. Laten we met elkaar afspreken dat we nu echt een aantal positieve veranderingen doorvoeren en daarmee het beroep van de tandartsassistent weer aantrekkelijk maken.


Lees hier alle blogs van Maaike van der Mee

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Merel Kooning: 'Ik dacht dat mijn zachtheid een ramp was. Nu denk ik: nee, juist niet. Daarom blijven medewerkers heel lang en lopen ze met mij weg.' (Foto: Claudia Kamergorodski)
mic_external_onInterview

Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?

19 jul om 11:45 uurtimer6 min

Tandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’

16 jul om 09:30 uurtimer6 min

De laatste tijd staan de kranten en social media er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen…

Lees verder »
Thomas Rietrae: ‘Binnen anderhalf jaar nam ik drie praktijken over.'
mic_external_onInterview

Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’

4 jul om 11:30 uurtimer8 min

Thomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie

29 mei om 14:30 uurtimer5 min

Onder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…

Lees verder »
Sophie Brühl - Foto: Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
Nora Ennahachi, operationeel directeur MyDent Het mondzorgcentrum
mic_external_onInterview

Nora Ennahachi over teamenergie en teamsucces: ‘Zoals we betrokken zijn bij onze patiënten, zijn we dat ook bij elkaar’

17 apr om 13:00 uurtimer6 min

Hoe kun je als praktijkmanager bijdragen aan de teamenergie in een praktijk? Hoe kun je dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 12:56 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »