Noodklok: assistentie gezocht!

dinsdag 28 september 2021

Foto: Maaike van der Mee

Nog nooit is de nood zo hoog geweest. Het aantal vacatures voor assistenten is inmiddels opgelopen tot ontelbaar! Praktijken moeten hun agenda’s aanpassen. Niet omdat ze geen tandartsen hebben, maar omdat er geen assistentie is. ‘Laten we het vak tandartsassistent belangrijk maken en daarbij een even belangrijk salaris geven’, betoogt Maaike van der Mee, directeur van de Dutch Dental Academy.

Veel praktijken krijgen hun vacatures niet opgevuld. Simpelweg omdat er bijna niemand solliciteert. En het handjevol kandidaten dat wel solliciteert, is niet geschikt. Recruiters en ander HR-personeel zitten met de handen in het haar. Werving- en selectiebureaus staan met lege handen. Waar haal je een assistente vandaan – en dan het liefst in grote getale!

De druk op het overige personeel wordt zo hoog, dat daar uitvallers en langdurig zieken dreigen. Dan heb je dus helemaal geen assistenten meer. Waarom wordt slechts de noodklok geluid voor het tandartsentekort en niet voor het tekort aan assistenten? ‘Maar binnenkort komt er een curriculum en een Beroepscompetentieprofiel (BCP) voor assistenten die niet aan de ROC’s zijn opgeleid’, aldus het antwoord van de KNMT. Dit is dus achter de feiten aan lopen.

Al langere tijd dreigt er een ernstig tekort aan assistenten. Met dit gegeven is echter weinig tot niets gebeurd. Geen promotie voor het vak, geen dikke salarisverhoging, geen enkele moeite is er gedaan om het beroep aantrekkelijk te maken. En zie hier de consequenties.

‘Preventieassistente is cashcow van de praktijk’

Preventie is sexy! Praktijken hebben hun assistenten aangespoord om preventieassistenten te worden. Dan mag je de hele dag alleen in een kamer tandsteen verwijderen. Dat is natuurlijk helemaal niet leuk, maar wel goed voor de financiën van de praktijk. De preventieassistente ziet dit als een promotie, maar in feite wordt ze de cashcow van de praktijk. Laten we wel wezen, wat kost nu eigenlijk een preventieassistente per maand! En hoe goed is een preventieassistente in vergelijking met een mondzorgkundige? Ieder zijn vak!

‘Tandarts zit nu in zijn/haar eentje te klooien’

Een groot gedeelte van de assistenten zijn dus preventieassistent geworden en daarmee weg van de tandarts. Die zit nu in zijn/haar ééntje te klooien. Daarnaast werken de meeste assistenten parttime en dus hebben we er heel veel nodig. Bovendien is een mbo-opleiding in Nederland niet populair en willen de meeste mbo-tandartsassistenten door naar de hbo-opleiding Mondzorgkunde. Alleen: lang niet allemaal zijn ze geschikt voor het hbo. Wat is er toch mis met het mbo? Nu wordt het alleen gebruikt als opstap naar het hbo.

‘Beloning moet omhoog’

Laten we het vak tandartsassistent belangrijk maken en daarbij een even belangrijk salaris geven! De beloning moet omhoog wil je het vak aantrekkelijker maken. Neem er dan ook maar meteen de cao bij mee. Iedereen moet aanspraak maken op dezelfde rechten en plichten. Praktijken moeten meer hun best doen om hun assistenten te behouden. Maak ze belangrijk! Zonder assistenten geen gezonde praktijk en zonder gezonde praktijk geen goede mondzorg in Nederland.

Lees hier alle blogs van Maaike van der Mee

Supergoed artikel .. alleen is de officiële titel ..
mondhygiënist niet mondzorgkundige.

Goedenavond,

Goed artikel, best dapper om te schrijven over het financiële voordeel van een pa. Eindelijk eens iemand die het hardop durft te zeggen. Het is alleen mondhygienist en niet mondzorgkundige :-)

Gr Annemarie Frederiks

Beste mw. van der Lee,

Dat er een tekort aan assistentes is, merk ik ook in mijn omgeving. (het tekort aan mondhygiënistes is mogelijk nog hoger, maar laat ik even buiten deze reactie). Het beeld dat hier neergezet wordt over preventie assistentes vind ik ronduit neerbuigend. Iedereen die iets van de zorg in het algemeen en de tandheelkunde in het bijzonder afweet, weet dat het in de toekomst in de zorg draait om preventie, preventie en preventie. In de thk dus ook. Zij hebben een cruciale rol in de praktijk en ontlasten de tandartsen en mondhygiënistes. Ze hebben hier door een afwisselende baan gekregen met veel meer mogelijkheden. Maar assistentes moeten terug naar de functie van zuigende telefonistes? Om het maar even scherp neer te zetten.
Met de laatste alinea (Beloning moet omhoog) ben ik het grondig eens! Het lukt mij echter niet assistentes gemotiveerd te krijgen zich door bijv een vakbond te laten vertegenwoordigen of op een andere manier te verenigen. Een structurele verhoging kan alleen als dat doorberekend mag worden in het tarief, en daar is toch echt de overheid bij nodig.
Als u daadwerkelijk wilt weten hoe assistentes en (paro)preventie assistentes met veel plezier samen werken in ons team, nodig ik u uit een keer langs te komen. Ik zit in Meerssen, Zuid-Limburg. Km-vergoeding en lunch inbegrepen.
Ok?

De opleiding Mondzorgkunde leidt Mondhygienisten ( beschermde titel!) en geen mondzorgkundigen op.

Eindelijk iemand die het ziet! Het wordt tijd dat assistentes (ook PA) het heft in eigen handen nemen en zichzelf beschikbaar te stellen als freelancer! Bepaal je eigen prijs!
Tekorten kunnen zorgen voor een draaiende tafel (i hope)

Goedendag,

Op dit moment ben ik werkzaam in een tandartspraktijk. Heb vorige week te horen gekregen dat mijn contract niet wordt verlengt. Reden ik ben te negatief.
Ik begrijp heel goed wat ze bedoelen. Binnen onze praktijk lijkt het alsof het alleen om de omzet gaat.
En daar komt dan creatief declareren bij.
Als we ziek zijn dan hebben we eerst twee wachtdagen en daarna gaan we direct naar de 70%.
Gelukkig ben ik in de drie jaar maar 1 x een dagje ziek geweest maar ik heb collega's die in de corona tijd ziek zijn geweest en niet eens voldoende inkomen hebben om de rekeningen te betalen.
Het is voor mij ook goed om daar weg te gaan maar het maakt me zo onzeker om wat nieuws te vinden. Zoveel praktijken die niet de richtlijn van KNMT salarissen betalen maar daar lekker onder gaan zitten. Ik vind het een prachtig vak maar baal van tandartsen die erg gefocust zijn op declareren.
Er zijn ook zeker praktijken die het goed doen. Dat heeft te maken met vertrouwen en goede beloning. Het is alleen moeilijk om daar te werken om dat het praktijken zijn die het goed voor elkaar hebben , eerlijk en betrouwbaar zijn.
Wat op hun site staat komt overeen met de werkelijkheid.
Zoals je leest ben ik een gefrustreerde tandartsassistente en weet ik niet of ik nog verder wil in dit vak.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.