PM Blog: Normen en Waarden

donderdag 14 juli 2022
timer 4 min
Maaike van der Mee
ISO-certificaten, Keurmerken, HKZ en vele andere kwaliteitsmanagement normen, we worden er mee doodgegooid. Echter de norm om met ons personeel om te gaan, wordt in alle toonaarden gemist. In geen enkel van deze zogenaamde kwaliteitskeurmerken staan de normen en waarden tussen werkgever en werknemer beschreven. We hebben onze mond vol van professionalisering. Maar op dit gebied hebben we nog heel veel te leren.

We hebben talloze digitale tools om ervoor te zorgen dat de assistente niet vergeet om de prullenbak op kamer 7 te legen (graag afvinken anders krijg je geen bonus). Maar in geen van deze hulpmiddelen gaat het over hoe je ook op een normale manier ervoor kunt zorgen dat je assistente niet vergeet om de prullenbak te legen.

Goed werkgeverschap is binnen de tandheelkundige branche nog een mager begrip. Onze collega’s in overige eerstelijns zorg zijn ons ver vooruit.

Nog te vaak word ik geconfronteerd met verhalen over rondslingerend instrumentarium, niet uitbetaalde vakantiedagen, geen inwerkperiode en last but not least ontslag per direct om onverklaarbare redenen. Beginnende assistenten die vanaf dag één preventiewerk moeten doen, want tja een beet je tandsteen krabben kan iedereen. “Oefen maar een paar keer op je collega dan kun je daarna een eigen programma draaien (lees hier: voor ons geld verdienen). U denkt nu wellicht ze verzint het ter plekke. Maar helaas is dit de keiharde realiteit waarin we ons bevinden. De patiënten zouden dit eens moeten weten!

En oh, wat hebben we toch een tekort aan assistenten! We moeten het beroep aantrekkelijk maken dat is het nieuwe motto! Dan moeten we er wel voor zorgen dat de hele tandheelkundige branche aantrekkelijk wordt. Daar moeten we dus met z’n allen voor zorgen. Niemand wil een collega die met instrumentarium gooit en niemand wil in een branche werken waar ze personeel zonder pardon op straat donderen.

Laten we ons ook op het gebied van HR professionaliseren. En vooral in de manier van omgang en bejegening.

Misschien kunnen we dit dan afvinken!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.