Aantal consulten fysiotherapie bleef de eerste vier maanden na de lockdown een kwart lager

woensdag 25 november 2020
timer 2 min
Een maand na het opheffen van de lockdown was het aantal consulten bij de fysiotherapeut alweer gestegen tot driekwart ten opzichte van de tijd voor de coronapandemie. Daarna stagneerde deze stijging en in de vier maanden na de lockdown was het aantal consulten nog altijd driekwart van het aantal voor de pandemie. Nivel inventariseerde het aantal consulten tot begin september.

De mate waarin het aantal consulten daalde en weer herstelde, verschilde; het was afhankelijk van de leeftijd van patiënten. Uit deze factsheet van Nivel  blijkt hoeveel zorg fysiotherapeuten tijdens de coronapandemie in totaal leverden én hoe dit specifiek voor verschillende patiëntengroepen was. Nivel inventariseerde de consulten tot begin september. De factsheet maakt geen melding van het aantal video- of e-consults. 

 

Verschil tussen leeftijdsgroepen

Het aantal consulten per praktijk is maanden na de lockdown nog niet op het niveau van voor de pandemie. Dit geldt voor patiënten van alle leeftijden, maar er blijken wel verschillen tussen de leeftijdsgroepen. Bij mensen ouder dan 80 daalde het aantal consulten tijdens de lockdown harder dan bij mensen jonger dan 80.

 

Vooral bij kinderen langzame stijging

Bij de stijging van het aantal consulten na de lockdown valt op dat dit bij kinderen van 0 tot en met 17 jaar het minst snel gaat. In deze groep krabbelt het aantal consulten maar langzaam richting het oude niveau en is nog niet op het niveau van voor de lockdown.

 

Voor alle diagnosen samen was het aandeel consulten bij vrouwen voor de coronapandemie al 1,5 keer zo groot als bij mannen en dat is tijdens de lockdown en daarna niet veranderd. Alleen bij patiënten met klachten gerelateerd aan covid-19 is het aandeel consulten bij vrouwen een stuk groter, zelfs 2 tot 2,5 keer zo groot als bij mannen. 

 

Link: Nivel: 'Aantal consulten fysiotherapie blijkt na lockdown kwart lager dan daarvoor' , 2 december 2020

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Aantal consulten fysiotherapie bleef de eerste vier maanden na de lockdown een kwart lager