ANT maant NZa: transparante dialoog of Nationale ombudsman

maandag 14 april 2014
timer 4 min
De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) roept de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor de laatste keer op tot een transparante dialoog over het rapport Milliman.

De vereniging voor tandartsen verwijt de NZa dat deze organisatie er alles aan doet om het kritische rapport Milliman over de Markscans vrije tarieven in de doofpot te stoppen. De NZa krijgt nog één kans om de dialoog aan te gaan met de experts van Milliman, voordat de ANT een procedure start bij de Nationale ombudsman. De ANT doet tegelijkertijd een beroep op de Tweede Kamer om gepaste maatregelen te nemen. Reden is dat de Tweede Kamer verkeerd is geïnformeerd op basis van misleidende informatie van de NZa. Minister Schippers van VWS heeft begin van dit jaar haar antwoorden op Kamervragen over het rapport Milliman gebaseerd op informatie van de NZa, die aantoonbaar onjuist is. De ANT vraagt de Kamer om de Algemene Rekenkamer deze kwestie te laten uitzoeken om de feiten boven tafel te krijgen. De mondzorgsector en consumenten hebben recht op de feiten in belang van de toekomst van de mondzorg.


Op basis van uitgebreid onderzoek heeft Milliman aangetoond dat de Marktscans van de NZa ondeugdelijk en onbetrouwbaar zijn. Mede daardoor zijn beleidsmakers en politiek op het verkeerde been gezet en was de besluitvorming om het experiment met de vrije prijzen te stoppen op drijfzand gebaseerd. De ANT heeft een uitgebreid feitenrelaas gemaakt van de kwestie en hierover een openbare brief gestuurd aan de NZa. Deze brief is inmiddels gedeeld met de Tweede Kamer.

De ANT is ernstig teleurgesteld in de reactie van de NZa op het onderzoeksrapport Milliman, waarbij niet inhoudelijk wordt gereageerd. De ANT heeft inmiddels het vertrouwen in de objectiviteit en werkwijze van de NZa verloren. Volgens de tandartsenorganisatie maakt de NZa zich schuldig aan inkomenspolitiek, misleiding van politiek en beleidsmakers en gebrekkige onderzoeksmethoden. De ANT baseert deze conclusies op recente NZa-rapportages en -onderzoeken in de mondzorgsector, waaronder de Marktscans vrije tarieven en het kostenonderzoek mondzorg (Deloitte). De ANT heeft dit meerdere keren aangekaart bij de NZa en aangedrongen op een transparante dialoog met de sector zelf. Deze oproep is tot heden steeds door de NZa genegeerd.

 

Kwaliteit en toegankelijkheid

De grieven van de ANT zijn gebaseerd op de gevolgen van de werkwijze van de NZa voor de kwaliteit en toegankelijkheid van de mondzorg en de vrije keuze voor consumenten. ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes: “Ons bezwaar richt zich op de ongenuanceerde en vaak speculatieve conclusies, die de NZa onder het mom van ‘feitelijkheid’ aan de publieke opinie verkoopt. Deze conclusies zijn misleidend en hebben behalve de beleidsmakers van VWS ook de politiek meerdere keren op het verkeerde been gezet. Mede daardoor worden besluiten genomen, die op termijn grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van de mondzorg. Ook is de Kamer een definitieve Marktscan onthouden over de effecten van het experiment met vrije tarieven, terwijl deze wel was toegezegd. Uiteindelijk is niet alleen de tandarts de dupe, maar is vooral de consument de grote verliezer.”

 

Misleiding politiek en consument

Voor de ANT en haar leden is de maat nu vol. De mondzorg heeft recht op de waarheid en kan niet langer accepteren dat deze zaak telkenmale in de doofpot wordt gestopt. Met een laatste beroep op de NZa wil de ANT een transparante dialoog afdwingen, met het beroep op de Tweede Kamer een onderzoek van de Algemene Rekenkamer om objectief over de feiten te oordelen. Vaartjes: “De Kamer, maar ook de mondzorgsector en de consument hebben er niettemin recht op te weten wat er aan de hand is.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
ANT maant NZa: transparante dialoog of Nationale ombudsman