Besparen deel 3: Personeelskosten

woensdag 23 maart 2016
timer 3 min
Besparen is ook verdienen! MedischOndernemen presenteert in samenwerking met Bespaarbedrijf.nl een serie over bespaarkansen in uw praktijk. Deze week kijken we naar besparingen op personeelskosten.

Veel ondernemers denken dat er op personeelskosten weinig te besparen valt. Rechten van werknemers zijn immers wettelijk geregeld en kostenbesparingen lijken daarom niet haalbaar. Als we echter verder inzoomen op deze kosten blijken er toch aanzienlijke besparingen behaald te kunnen worden.

 

Directe besparingen

Zowel op het gebied van personeelsverzekeringen als op het gebied van overige personeelskosten zijn wel degelijk kostenbesparingen te halen. Kosten van bijvoorbeeld salarisadministratie zijn de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Ook bij uitzendbureaus, payrolling en recruitment heeft een behoorlijke prijzenslag plaatsgevonden. Deze kosten regelmatig tegen het licht houden, loont altijd de moeite. Begin hier ook weer met het specificeren van de gewenste dienstverlening, met de huidige dienstverlening als uitgangspunt, en (laat) bij verschillende partijen een offerte opvragen. De resultaten zullen u verbazen.

 

Een andere grote post waar in de regel veel op te besparen valt, zijn kosten die te maken hebben met verzuim. Een zieke medewerker is al lastig genoeg voor een organisatie, het werk moet tenslotte wel gedaan worden. Bij ziekteverzuim wordt vaak alleen gekeken naar de loonschade die de wettelijke doorbetalingsplicht met zich meebrengt. De kosten voor de arbodienst, de verzuimverzekering en de invulling van de wet poortwachter krijgen in de praktijk te weinig aandacht. Het loont de moeite om hier periodiek kritisch naar te kijken. Een besparing op korte termijn kan vaak gerealiseerd worden door het opnieuw afsluiten van een verzuimverzekering. Vaak is deze per maand opzegbaar en de verzuimhistorie kan leiden tot een lagere premie.

 

Indirecte besparingen

Naast de directe besparingen, is ook op het gebied van het ziekteverzuim zelf kosten te besparen. Door middel van een goed ingericht verzuimbeleid en arbobeleid kan het ziekteverzuim in uw onderneming verlaagd worden. Door te zorgen voor een goede werksfeer, een gezonde, schone en inspirerende werkomgeving en een arbotechnisch goede werkplek, zullen uw medewerkers zich minder vaak ziek melden. Doordat u hierdoor minder hoeft te investeren in het vervangen van deze zieke medewerkers, bespaart u veel kosten.

 

Verzuimbeleid is essentieel en hoeft niet ingewikkeld te zijn. Doorgaans helpt het als de drempel van ziekmelden wat hoger wordt gelegd en als het personeel mede-eigenaar wordt gemaakt van het verzuim. Dit kan op een hele positieve manier. Bedenk bijvoorbeeld eens een leuke beloning voor uw medewerkers wanneer het ziekteverzuim in twee opeenvolgende kwartalen daalt. Dergelijke beleidsmatige aanpassingen brengen op korte en zeker ook op lange termijn forse besparingen met zich mee. Er hoeven immers geen kosten gemaakt te worden voor het vervangen van de zieke medewerker. Daarnaast kan door de lagere verzuimstatistieken op de lange termijn ook een lagere premie van de ziekteverzuimverzekering worden gerealiseerd.

 

Drs. K.N. Abcouwer is consultant bij bespaarbedrijf.nl dat op ‘no cure, no pay’- basis bespaartrajecten uit handen neemt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Nora Ennahachi, operationeel directeur MyDent Het mondzorgcentrum
mic_external_onInterview

Nora Ennahachi over teamenergie en teamsucces: ‘Zoals we betrokken zijn bij onze patiënten, zijn we dat ook bij elkaar’

17 apr om 13:00 uurtimer6 min

Hoe kun je als praktijkmanager bijdragen aan de teamenergie in een praktijk? Hoe kun je dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 12:56 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grip op verzuim in de zorg: Hoe zetten we het dalende ziekteverzuimpercentage door?

7 mrt om 16:06 uur

De zorg blijft één van de meest veeleisende sectoren om in te werken. Werknemers verzorgen dagelijks talloze…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een veilige werkomgeving creëren? Vier handvatten voor de praktijk

26 feb om 14:00 uurtimer5 min

Een veilige werkomgeving creëren. Het is een van dé topics van het afgelopen jaar in de media en maatschappij:…

Lees verder »
Christel van der Horst (relatie-expert en trainer) en Jeroen Hindriks (seksuoloog en trainer)(Foto: Roderique Arisiaman)
person_outlineBlog

‘Het grote 9-tot-5-taboe’ biedt een frisse kijk op intimiteit op de werkvloer

12 feb om 16:00 uurtimer6 min
‘Het grote 9-tot-5-taboe’ van Christel van der Horst en Jeroen Hindriks beschrijft een positieve manier van omgaan…
Lees verder »