'Digitale vaardigheden in de huisartsenzorg moeten naar hoger niveau'

donderdag 26 augustus 2021

Foto: Shutterstock

Een groot deel van de medewerkers in de huisartsenzorg (praktijken, huisartsenposten en zorggroepen) voelt zich niet voldoende digitaal vaardig om het werk goed te kunnen doen. Dit blijkt uit een onderzoek waaraan bijna 1000 medewerkers uit de sector deelnamen.

De Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) deed het onderzoek in samenwerking met de coalitie Digivaardig in de zorg onder medewerkers uit de huisartsenzorg. Aanleiding is de toenemende digitalisering van de huisartsenzorg. Zijn de vaardigheden van de medewerkers toereikend om hiermee om te gaan of is er behoefte aan extra scholing en ondersteuning? Dat laatste blijkt het geval. 

Van de ondervraagden geeft 90 procent aan het belangrijk te vinden hun digitale vaardigheden verder te ontwikkelen om zo meer tijd, werkplezier en ontspanning te ervaren. Aan het onderzoek deden bijna 1000 medewerkers uit de huisartsenzorg mee. Zo zijn er 964 vragenlijsten ingevuld en werden 27 medewerkers uit verschillende functies en regio’s diepgaand geïnterviewd. 

‘Kwart geeft zichzelf onvoldoende voor digitale vaardigheden’

Het onderzoek bestaat uit een zelfscan waarmee de respondenten hun eigen vaardigheden inschatten. Bijna een kwart van de respondenten geeft zichzelf een onvoldoende voor het gebruik van de meest voorkomende functionaliteiten van het huisartseninformatiesysteem (HIS). 

‘Ook slechte score gebruik apps en beeldbellen’

Het gaat hier om functionaliteiten als het inzien van patiëntgegevens en het declareren naar zorgverzekeraars. Ook geven veel respondenten zichzelf een slechte score op het gebruik van specifieke applicaties. Het beeldbellen heeft ook nog lang niet iedereen voldoende onder de knie, ondanks de enorme impuls die de videoconsulten hebben gekregen door de coronacrisis.

‘Niet alle systemen zijn even gebruiksvriendelijk’

Sommige respondenten geven aan dat zij ook een oorzaak zien in de niet altijd gebruiksvriendelijke systemen waar ze mee werken. Eén van de aanbevelingen uit het onderzoek is dan ook om aandacht te besteden aan het makkelijker en toegankelijker maken van praktijk specifieke programma’s en applicaties, bijvoorbeeld door het bundelen van functionaliteiten in één systeem. Ook is er behoefte aan meer werkplekken met webcams en gebruiksvriendelijke en veilige beeldbelapplicaties.

Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg

De Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg bevordert veilig en gezond werken in de huisartsenzorg.  De stichting wil de aanbevelingen van het rapport betrekken bij de activiteiten om de digitale vaardigheden van medewerkers in de huisartsenzorg op een hoger niveau te brengen.

De SSFH is een samenwerkingsverband van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en InEen, Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA), Nederlandse Vereniging van Praktijkondersteuners en Praktijkverpleegkundigen (NVvPO), FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn.

Meer lezen:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.