Hoe belangrijk is zelfmanagement?

dinsdag 25 oktober 2016
timer 3 min
De patiënt zelf de regie laten nemen over zijn gezondheid, ondersteund door zorgverleners. Zelfmanagement klinkt mooi, maar hoe krijg je het werkelijk voor elkaar? Huisartsen blijken het stimuleren van zelfmanagement belangrijk te vinden, maar het heeft ook gevolgen. Want hoe stel je patiënten zo goed mogelijk in staat om die rol te nemen? Wat vraagt dat aan aanpak tijdens het consult? En willen patiënten dat wel?

“Er is tegenwoordig ontzettend veel mogelijk op het gebied van zelfmanagement,” vertelt Pieter Jeekel, directeur Zelfzorg Ondersteund. “Mensen met diabetes bijvoorbeeld kunnen zelf hun bloedglucosewaarden, medicatie en voortgang monitoren en daar dan zelf actie op ondernemen. Dat is iets wat vroeger alleen een arts kon.” Dat leidt ook tot een verandering van het consult voor huisartsen en praktijkondersteuners. Er hoeft immers minder waardevolle contacttijd besteed te worden aan het meten en doorspreken van de medische waarden. Die tijd kan dan besteed worden om een dieper gesprek aan te gaan over de betekenis van de ziekte in iemands leven en wat hij er zelf aan kan doen bijvoorbeeld via leefstijl.

 

Huisarts als coach

De rol van de huisarts en praktijkondersteuner blijkt van belang om de patiënt te prikkelen deze stap te zetten. Zij hebben richting hun patiënten de primaire initiërende, activerende en coachende rol. Om die reden wil Zelfzorg Ondersteund zorgverleners optimaal ondersteunen om deze rol ook te kunnen pakken. “Zo hebben we in samenwerking met de kennisinstituten alle onderzoek naar zelfmanagement in kaart gebracht om een antwoord te kunnen geven op ‘wat werkt nou wel en wat werkt nou niet bij zelfmanagement?’. Wat is er wetenschappelijk bewezen? Ook zijn er in een samenwerking tussen huisartsen, zorgverzekeraars en patiënten minimale eisen opgesteld waaraan zelfzorgplatforms moeten voldoen om goed te werken en is transparant gemaakt welke van de bestaande systemen voldoen aan deze basiseisen. Dat helpt huisartspraktijken die van start willen met zelfzorgplatforms om een keuze te maken,” aldus Jeekel.

 

Tijd

Kost dat dan geen extra tijd voor de huisarts? Volgens Jeekel hoeft dat niet. “Is het eigenlijk wel nodig dat een diabetespatiënt standaard 4 keer per jaar op controle komt? De ene hoeft misschien maar 1 keer per jaar en een ander 6 keer. In iedere praktijk zal dat anders zijn, maar het kan ook tijdswinst op leveren als terugkoppeling naar patiënten slim wordt gecombineerd met reguliere afspraken. Daar waar zelfmanagement een integraal onderdeel is van het zorgproces, geven huisartsen en POH-ers namelijk aan dat de impact van het patiëntencontact enorm wordt vergroot. Of dat echt zo is zullen we natuurlijk monitoren. Het kan ook zijn dat –ook al doet de patiënt meer zelf- het in de eerste lijn net zoveel tijd blijft kosten maar het tijd bespaart in de tweede lijn omdat complicaties en exacerbaties worden voorkomen. Buitenlands onderzoek laat dat zien. Bij het inrichten van het andere zorgproces is echter wel extra tijd en uitleg nodig. Dit is echter tijdelijk en kan zich terugverdienen doordat het nieuwe proces efficiënter verloopt. De Coöperatie Zelfzorg Ondersteund heeft daarnaast voor tijdelijke activiteiten financiële ondersteuning mogelijk gemaakt.”

 

Digitaal in de Huisartsenpraktijk

Op het congres Digitaal in de huisartsenpraktijk van 25 november spreken Pieter Jeekel en huisarts Eugen Zuiderwijk over Zelfmanagement. Door middel van een interactief vraaggesprek over zelfmanagement geven Jeekel en Zuiderwijk handvatten om een afgewogen keuze te maken over hoe u in uw praktijk zelfmanagement kan stimuleren. Klik hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Verhoogde prestaties in fysiopraktijken dankzij SpotOnMedics

22 jan om 12:52 uur

Dat data niet eng hoeft te zijn, dat weten de experts van SpotOnMedics al lang. Hun software wordt gebruikt…

Lees verder »

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:45 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Webinar MO Innovation Centre: De innovatieve impuls voor uw mondzorgpraktijk

19 okt 2023 timer3 min

Op een effectieve manier op de hoogte raken van innovaties in producten en diensten die uw praktijk kunnen…

Lees verder »

InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt

26 sep 2023 timer4 min

InterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…

Lees verder »

Praktijkmanager Linde van der Leeuw over ReviewCollect: ‘Patiënten zien dat we alert zijn en ze snel helpen’

6 jul 2023 timer9 min

Staas & Bergmans, een brede tandartspraktijk met drie locaties in Den Bosch en Rosmalen, werkt sinds begin…

Lees verder »

vanBERNARD: allesomvattende software voor een efficiënte en eenvoudige bedrijfsvoering in iedere tandartspraktijk

23 mei 2023 timer3 min

vanBERNARD heeft samen met ZorgSom & Partners een nieuw softwarepakket gebouwd en is verheugd om aan te…

Lees verder »

Verbeter de kwaliteit van zorg met MedicPlek - Het innovatieve digitale platform voor de gezondheidszorg

23 mei 2023 timer3 min

MedicPlek, het innovatieve digitale platform voor de gezondheidszorg, zet zich in voor het verbeteren van de…

Lees verder »