Inschrijving het beste zorgidee van Nederland geopend

donderdag 4 september 2014
timer 2 min
Heel Nederland wordt voor de zevende keer uitgedaagd om mee te denken over hoe de zorg beter kan. De inschrijving voor de zorginnovatiewedstrijd is sinds vandaag geopend. Winnende ideeën van voorgaande jaren worden inmiddels succesvol in de praktijk toegepast. De winnaar ontvangt tienduizend euro.
Het Beste Zorgidee is een  wedstrijd dat aan patiënten, zorgverleners en consumenten de vraag stelt mee te denken over hoe de zorg beter kan. Afgelopen jaren is gebleken dat niet alleen wetenschappers en deskundigen goede ideeën hebben, maar ook mensen die zelf geregeld met zorg in aanraking komen. Zoals patiënten en mensen die in de zorg werken.

De inschrijving sluit op 19 oktober, waarna de vakjury de vijf innovatiefste ideeën kiest. Het Nederlandse publiek kan daarna stemmen via de website van 
Het Beste Zorgidee. De winnaar krijgt een startkapitaal van tienduizend euro om zijn of haar idee te realiseren.

Vooral digitale ontwikkelingen bieden oneindig veel mogelijkheden om de zorg beter te maken. “ICT heeft andere sectoren de afgelopen jaren klantvriendelijker gemaakt”, stelt Erno Kleijnenberg, initiatiefnemer van Het Beste Zorgidee. “Voorbeelden hiervan zijn apps op smartphones, maar ook webwinkels en navigatiesystemen. Ook in de zorg kunnen digitale ontwikkelingen die rol spelen. Onderzoeksbureau NYFER berekende dat zaken als apps en videoconsulten een besparing van 400 miljoen euro kunnen opleveren. Maar veel belangrijker is dat zulke ontwikkelingen de zorg patiëntvriendelijker maken.”

Veel winnende ideeën van voorgaande jaren worden inmiddels succesvol in de praktijk toegepast. Zoals Zorgtelevisie, waarmee een beeldverbinding met een hulpverlener tot stand wordt gebracht. Ook de thermometerchip die met geneesmiddelen wordt meegeseald is een succes. Met die chip kan worden bepaald of niet-gebruikte medicijnen die naar de apotheek worden teruggebracht op de juiste manier zijn bewaard. Als dat het geval is, kunnen ze opnieuw worden uitgegeven. Dat moet ervoor zorgen dat niet meer elk jaar honderd miljoen euro aan medicijnen ongebruikt moet worden weggegooid.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Inschrijving het beste zorgidee van Nederland geopend