Kamer wil hogere kwaliteit in ouderenzorg

donderdag 12 juni 2014
timer 2 min
SP, PVV en D66 in de Tweede Kamer vinden dat de kwaliteit in de ouderenzorg omhoog moet. De oppositiepartijen willen bovendien snel een debat met verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).Ze reageren op de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die concludeert dat de zorg aan ouderen in instellingen beter kan.

Van Rijn stuurde donderdag het IGZ-rapport naar de Kamer, waaruit blijkt dat personeel wel gemotiveerd is, maar te weinig tijd heeft om iemand echt persoonlijke aandacht te geven.  Ouderen worden nog vaak beperkt in hun vrijheid en in meer dan de helft van de vierhonderd zorgorganisaties die de IGZ bezocht, bleken kennis en vaardigheden van de medewerkers niet te passen bij de zorg die ouderen nodig hebben.


Actie
Van Rijn gaf donderdagochtend aan dat er vanaf volgend jaar 5 miljoen euro extra wordt uitgetrokken voor ouderenzorg. “Als we de ouderenzorg in de toekomst aan onze eigen eisen willen laten voldoen, is het nu tijd voor actie”, aldus Van Rijn.  Van Rijn ziet optimale “informele zorg” als “de sleutel naar kwaliteit van leven”. Daarbij moet de zorg veilig zijn en ruimte bieden aan goede professionals.

“Kwaliteit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, wij hebben samen de dure plicht om kwetsbare ouderen die van ons afhankelijk zijn de best mogelijke kwaliteit zorg te bieden”, aldus Van Rijn.

 

Wensen
In de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz), die hij liefst nog voor de zomer in de Tweede Kamer wil bespreken, wil Van Rijn vastleggen dat ook de instellingszorg meer maatwerk levert door beter rekening te houden met de wensen van mensen.
GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman noemde de reactie van Van Rijn ”hypocriet”. ”Het kabinet bezuinigt enorm op de zorg. Ondertussen worden zorgbobo’s die zich nog steeds topsalarissen toe-eigenen niet aangepakt.”

 

Bron: ANP

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Kamer wil hogere kwaliteit in ouderenzorg