Nieuwe wet moet financiering van preventie makkelijker maken

dinsdag 9 maart 2021

Het kabinet werkt aan een wet om meer samenwerking over de verschillende zorgdomeinen te stimuleren (Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning en Zorgverzekeringswet). Het gaat om het “wetsvoorstel domein-overstijgende samenwerking”. Met deze wet moet het voor de inkopende partijen meer lonen om te investeren in preventieve maatregelen om duurdere zorg te voorkomen of uit te stellen. Het wetsvoorstel wordt begin deze maand ter consultatie via internet aangeboden.

Dit houdt in dat alle geïnteresseerden vanaf dat moment zes weken de tijd hebben om te reageren op het wetsvoorstel. Een volgend kabinet gaat de resultaten van de internetconsultatie verwerken in het definitieve wetsvoorstel.

Samenwerken in de regio

De langdurige zorg is opgeknipt in drie domeinen, Wet langdurige zorg, Wet maatschappelijke ondersteuning en Zorgverzekeringswet, waardoor gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars moeten samenwerken om te borgen dat de zorg zo goed mogelijk aansluit op de wensen van de cliënt. ‘Om goede gezondheid voor zoveel mogelijk burgers te kunnen waarborgen en de zorg betaalbaar te houden, is het dus logisch dat gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars elkaar in de regio op bepaalde inhoudelijke thema’s opzoeken en samenwerken’, aldus VWS. Door in te zetten op preventie kan veel (duurdere) zorg voorkomen worden. ‘Maar die inzet is niet altijd vanzelfsprekend, omdat de kosten van preventieve activiteiten vaak in het ene domein vallen en de baten in het andere’, stelt het departement.

Financiële manoeuvreerruimte

Zo zijn de kosten voor gezamenlijke initiatieven voor preventieve maatregelen vaak voor rekening van de gemeenten en de zorgverzekeraar, terwijl de zorgkantoren ook financieel gebaat zijn bij de resultaten van dergelijke initiatieven, doordat zwaardere en/of duurdere zorg voorkomen kan worden. Hiervoor is het volgens VWS nodig dat er financiële manoeuvreerruimte is om afspraken over de domeinen heen te maken.

Zorgkantoren

Met dit wetsvoorstel wordt het mogelijk gemaakt dat zorgkantoren mee-investeren in deze samenwerkingsverbanden. Zo kunnen zij bijdragen aan de gezamenlijke domein overstijgende initiatieven waarvan ook zij de vruchten plukken. Het ministerie denkt bovendien dat de plannen in de nieuwe wet zorgkantoren aanzetten om de preventiemaatregelen te monitoren en te evalueren. Daarmee zien ze eerder of maatregelen doeltreffend en doelmatig zijn.
Als voorbeeld noemt VWS initiatieven die bevorderen dat ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen, waardoor ze minder snel een beroep hoeven te doen op Wlz-zorg.

 

Foto: Shutterstock

Links:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.