Regiovisie ‘Oet Twente’ vertaald naar digitale oplossing: ArtsOnline

woensdag 11 november 2020
timer 4 min
Erik Veldboer en Carin Pipers legden tijdens hun presentatie tijdens de online Dag van de Praktijkhouder over regionalisering en digitalisering (7 november) uit hoe hun regiovisie in Twente tot stand is gekomen en waar de ketenpartners zich de komende tijd op gaan richten. Ze hebben te maken met een aantal forse uitdagingen, zoals het tekort aan huisartsen. Dat vereist een digitale oplossing en die hebben ze in Twente gevonden: ArtsOnline.
‘Het leitmotiv voor de regiovisie is: meer kwaliteit van leven voor de Twentenaren. Onze regiovisie, gericht op de periode tot 2030, is een initiatief van de zorgverzekeraar, in samenwerking met ketenpartners en burgers’, verklaarde Eric Veldboer, regiomanager zorginkoop bij Menzis.  
 
 
Veldboer schetste aan de hand van cijfers hoe Twente er dan uitziet: ‘Er is sprake van een sterke vergrijzing onder de 65-plussers, 39% meer chronisch zieken, waaronder dementie, 37% meer mensen met artrose en 20% meer mensen met een hart- en vaatziekte. Deze cijfers hebben we gebruikt om onze visie in te kleuren. Daarbij hebben we geprobeerd om de burgers een gelijkwaardige positie te geven en over de lijnen van domeinen heen te denken.’
 

Randvoorwaarden

De regiovisie is gevisualiseerd als een huis. Er is een aantal pijlers: kwetsbare ouderen, preventie en een gezonde leefstijl en sterke wijknetwerken. Veldboer: ‘We vinden het van belang dat ouderen snel kunnen doorstromen naar de juiste zorg en ook vlot kunnen uitstromen. En we willen psychisch kwetsbare mensen in hun nabijheid zorg verlenen.’  Als belangrijke randvoorwaarden zijn geformuleerd: de zorg moet beschikbaar zijn, de financiering mag niet verkokerd zijn en er moet een goede arbeidsmarkt zijn.
 

Hoe verder?

Veldboer benadrukte dat de ketenpartners niet helemaal opnieuw gaan beginnen met het inrichten van de zorg. ‘Er zijn al veel initiatieven en die willen we aanvullen of verbinden met elkaar. Ons streven is optimaliseren en aanvullen op wat we al hebben.’ Hoe gaan we verder met onze regiovisie? ‘We hebben geen behoefte aan een strakke top-down bandering, maar willen bestaande initiatieven versterken en inbedden en werken aan netwerken.’
 

‘Lastig om huisartsen naar Twente te krijgen’

Carin Pipers, consultant bij Roset en productmanager van ArtsOnline, vertelde hoe het dreigende huisartsentekort in Twente ertoe heeft geleid om meer te gaan digitaliseren. ‘In onze regio stoppen veel huisartsen de komende tijd omdat ze met pensioen gaan. De meeste waarnemers willen geen praktijkhouder worden. Maar de zorgvraag neemt toe. We hebben een campagne om meer huisartsen te krijgen en een aantal zorggroepen heeft tijdelijk een praktijk overgenomen. Er worden voldoende huisartsen opgeleid, maar deze gaan zich vaak settelen waar ze hun opleiding hebben gevolgd. Het blijft lastig om ze naar Twente te krijgen.’
 

ArtsOnline

Om de continuïteit in de huisartsenzorg te waarborgen heeft Roset samen met vier innovatieve huisartsen ArtsOnline ontwikkeld. Met deze digitale toepassing kunnen huisartsen vanaf elke locatie via de telefoon, chat of beeldbellen contact hebben met hun patiënten.  
‘Onze uitgangspunten waren: het moet aansluiten op de behoefte van de huisarts, het moet een betere service bieden aan patiënten, het moet de werkflow op de praktijk ondersteunen en het moet een oplossing bieden voor ouderen met vervoersproblemen’, aldus Pipers.
 

Digitale marktplaats voor waarnemers

Daarnaast heeft ArtsOnline ook een platform waarmee huisartsen gemakkelijk online een waarnemer kunnen vinden: een digitale marktplaats. Een huisarts zet een waarneemverzoek uit. Een huisarts zonder praktijk geeft zijn of haar beschikbaarheid aan. Het slimme platform doet de rest en brengt vraag en waarneemcapaciteit bij elkaar.
 

Beeld: Menzis Infographic regiobeeld Twente

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Regiovisie ‘Oet Twente’ vertaald naar digitale oplossing: ArtsOnline

Lees verder - met dit thema

Verhoogde prestaties in fysiopraktijken dankzij SpotOnMedics

22 jan om 12:52 uur

Dat data niet eng hoeft te zijn, dat weten de experts van SpotOnMedics al lang. Hun software wordt gebruikt…

Lees verder »

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:45 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Webinar MO Innovation Centre: De innovatieve impuls voor uw mondzorgpraktijk

19 okt 2023 timer3 min

Op een effectieve manier op de hoogte raken van innovaties in producten en diensten die uw praktijk kunnen…

Lees verder »

InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt

26 sep 2023 timer4 min

InterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…

Lees verder »

Praktijkmanager Linde van der Leeuw over ReviewCollect: ‘Patiënten zien dat we alert zijn en ze snel helpen’

6 jul 2023 timer9 min

Staas & Bergmans, een brede tandartspraktijk met drie locaties in Den Bosch en Rosmalen, werkt sinds begin…

Lees verder »

vanBERNARD: allesomvattende software voor een efficiënte en eenvoudige bedrijfsvoering in iedere tandartspraktijk

23 mei 2023 timer3 min

vanBERNARD heeft samen met ZorgSom & Partners een nieuw softwarepakket gebouwd en is verheugd om aan te…

Lees verder »

Verbeter de kwaliteit van zorg met MedicPlek - Het innovatieve digitale platform voor de gezondheidszorg

23 mei 2023 timer3 min

MedicPlek, het innovatieve digitale platform voor de gezondheidszorg, zet zich in voor het verbeteren van de…

Lees verder »