Tandartsen concurreren weer op prijs

woensdag 30 april 2014
timer 2 min
Er is sprake van verschillende tandartstarieven bij tandartsen, ook al zijn de tarieven overal gelijk.

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft ook voor 2014 de tandartstarieven vastgesteld voor de gehele sector. Nu blijkt dat voor bijvoorbeeld kronen verschillende prijzen worden gehanteerd. Zo vragen de meeste tandartspraktijken een totale prijs van € 700,- voor een kroon. Maar er zijn steeds meer tandartspraktijken in Nederland te vinden die kronen voor veel minder aanbieden. Zo zijn er tandartspraktijken die slechts € 320,- vragen voor een kroon (all-in). Een verschil van meer dan 50%. Meerdere tandartspraktijken bieden goedkope kronen en goedkope implantaten aan en maken daar reclame voor, zo blijkt uit een onderzoek van www.123tandarts.nl. In het onderzoek werden de gegevens van 5.000 tandartspraktijken in heel Nederland vergeleken.


Techniekkosten

De all-in prijzen van kronen bestaan uit een vaste tandartskosten en variabele techniekkosten. De techniekkosten mogen wettelijk gezien verschillen. Tandartspraktijken die goedkope kronen aanbieden werken vaak samen met tandtechnische laboratoria in het buitenland. Zo wordt voor een kroon die in Nederland wordt gemaakt gemiddeld € 280,- aan techniekkosten gevraagd. Voor dezelfde kroon vraagt men € 180,- indien die in het buitenland is gemaakt. In Azië zijn veel goedkope tandtechnische laboratoria gevestigd. De vaste tandartskosten van een kroon bedragen € 246,56. Daar komen ook nog andere kosten bij, waaronder een röntgenfoto (€ 15,69) en verdoving (€ 14,01).

 

“Steeds meer tandartspraktijken voelen de crisis. Patiënten komen minder vaak of blijven weg. Patiënten vragen om goedkope oplossingen voor hun gebit. Sommige tandartspraktijken proberen nu met stuntprijzen nieuwe patiënten te lokken. Het is natuurlijk de vraag wat de kwaliteit is van de goedkopere kronen. Minister Schippers heeft eerder aangegeven dat zij niet voelt voor een nieuw experiment met vrije tandartstarieven. Toch lijkt het er op dat tandartsen in Nederland meer en meer gaan concurreren op prijs”, aldus Kune Burgers van www.123tandarts.nl. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Tandartsen concurreren weer op prijs