Uw pensioen bij een echtscheiding

woensdag 12 november 2014
timer 3 min
U bent gestopt met werken. Wat moet u, zeker als u in het verleden ooit gescheiden bent, weten over het pensioen dat u gaat ontvangen?

Uw ouderdomspensioenuitkering kan in hoogte variëren. Bijvoorbeeld omdat u ervoor heeft gekozen om de eerste jaren een hogere ouderdomspensioenuitkering te ontvangen dan daarna.  Een te lage dekkingsgraad kan een andere oorzaak zijn van een dalende ouderdomspensioenuitkering. Uw pensioenfonds kort dan, vaak nadat ze eerst een aantal jaren zijn gestopt met het indexeren van de uitkering, op uw ouderdomspensioen. Hiermee hopen ze de verhouding tussen de toekomstige pensioenverplichtingen en het vermogen dat in kas is weer recht te trekken.


Eigen beheer

Eindigen kan het ouderdomspensioen ook. Niet als u het ontvangt van uw beroepspensioenfonds; in dat geval krijgt u levenslang een bruto ouderdomspensioenuitkering. Maar wel als u het heeft opgebouwd in eigen beheer en u bij het beëindigen van uw praktijk onvoldoende vermogen in kas had om het toegezegde pensioen volledig af te storten. Het lang leven risico is dan voor  u: zodra de pot leeg is, stopt uw uitkering.


Echtscheiding

Bent u in het verleden ooit gescheiden, dan moet u als u met pensioen gaat wellicht een gedeelte van de bruto ouderdomspensioenuitkering die u ontvangt aan uw ex-partner betalen.  Is bijvoorbeeld het arrest Boon/ Van Loon van toepassing – u bent gescheiden ná 1981 en vóór 1995- dan betaalt u aan uw ex-partner de helft van het opgebouwde ouderdoms- en partnerpensioen minus het bijzonder partnerpensioen.


Bent u in of na 1995 gescheiden, dan is de tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioenaanspraak meestal verevend bij de echtscheiding. Uw pensioenfonds betaalt dan als u met pensioen gaat de helft van het door u tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen uit aan uw ex-partner. En de andere helft, plus wat u voor en na het huwelijk heeft opgebouwd aan ouderdomspensioen, keert het pensioenfonds aan u uit. Tenzij uw ex-partner niet meer in leven is: in dat geval krijgt u ook 100% van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Heeft u de scheiding niet binnen twee jaar na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in het daartoe bestemde register aangemeld bij uw pensioenfonds, dan is het pensioenfonds niet verplicht om uitvoering te geven aan de verevening. U ontvangt alsdan de gehele aanspraak en moet zelf zorgdragen voor uitbetaling aan uw ex-partner.


Conversie

Heeft uw ex-partner bij de scheiding gekozen voor conversie, dan keert het pensioenfonds de verevende aanspraak aan haar uit op het moment dat zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Door te kiezen voor conversie krijgt uw ex-partner een zelfstandig recht, waardoor zij niet meer afhankelijk is van het moment dat u met pensioen gaat. Of u al dan niet in leven bent is evenmin relevant voor de aanspraak die uw ex-partner krijgt: het bijzonder partnerpensioen vervalt bij de keuze voor conversie.


Echtscheidingsconvenant

Geen sprake van pensioenverevening bij echtscheiding is er als uw ex-partner hiervan heeft afgezien bij de scheiding en dit als zodanig is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Pensioenverevening kan ook zijn uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden. In het convenant is dan volledigheidshalve meestal opgenomen dat partijen over en weer afzien van pensioenverrekening en –verevening. Zonder deze bepaling zou de ex-partner aanspraak kunnen maken op pensioenverrekening, tenzij ook dit is uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden.

Joan Versluijs RFEA FFP, Manager Financiële Planning & Fiscaal Advies, VvAA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Uw pensioen bij een echtscheiding

Lees verder - met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg

22 nov 2023

Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…

Lees verder »
Foto Marieke Oortman
mic_external_onInterview

Marieke Oortman over de overstap naar het praktijkmanagement: ‘Ik heb mijn roeping gevonden’

7 jul 2023 timer3 min
Marieke Oortman was voedingsonderzoeker en maakte eind 2022 de overstap naar het praktijkmanagement in Medisch…
Lees verder »

Infomedics wil ‘het verschil maken’: ‘De zorg optimaal laten functioneren. En vooral menselijk houden’

15 mei 2023 timer4 min
Infomedics wil de administratieve druk zoveel mogelijk bij zorgverleners weghalen, zodat ze zich volledig op de…
Lees verder »

De werkkostenregeling: maak er optimaal gebruik van

2 feb 2023 timer3 min
Uiterlijk 31 maart 2023 moeten de werkkosten over 2022 afgerekend worden. Dit gebeurt in de loonaangifte van…
Lees verder »
person_outlineBlog

Een financieel gezonde praktijk? Ga op de stoel van de zorgondernemer zitten

9 jan 2023 timer5 min
Patiënten weer gezond maken en houden, dat zit helemaal ingebakken in het zorgverlenershart. Alleen, hoe zit het…
Lees verder »

Een nieuw energiecontract? Er zijn keuzes, maar wees u bewust van de kansen en bedreigingen

23 dec 2022 timer3 min
Steeds meer energieleveranciers bieden weer de keuze voor vaste contracten voor verschillende looptijden,…
Lees verder »
Maaike van ’t Hoen
mic_external_onInterview

Netwerk fysiopraktijkmanagers: ‘Je krijgt een kijkje in elkaars keuken. Dat geeft erkenning.’

8 nov 2022 timer5 min
Maaike van ’t Hoen is samen met Mike Scholten de trekker van het nieuwe netwerk voor fysiopraktijkmanagers. Van ’t…
Lees verder »