Uw pensioen bij een echtscheiding

woensdag 12 november 2014
timer 3 min
U bent gestopt met werken. Wat moet u, zeker als u in het verleden ooit gescheiden bent, weten over het pensioen dat u gaat ontvangen?

Uw ouderdomspensioenuitkering kan in hoogte variëren. Bijvoorbeeld omdat u ervoor heeft gekozen om de eerste jaren een hogere ouderdomspensioenuitkering te ontvangen dan daarna.  Een te lage dekkingsgraad kan een andere oorzaak zijn van een dalende ouderdomspensioenuitkering. Uw pensioenfonds kort dan, vaak nadat ze eerst een aantal jaren zijn gestopt met het indexeren van de uitkering, op uw ouderdomspensioen. Hiermee hopen ze de verhouding tussen de toekomstige pensioenverplichtingen en het vermogen dat in kas is weer recht te trekken.


Eigen beheer

Eindigen kan het ouderdomspensioen ook. Niet als u het ontvangt van uw beroepspensioenfonds; in dat geval krijgt u levenslang een bruto ouderdomspensioenuitkering. Maar wel als u het heeft opgebouwd in eigen beheer en u bij het beëindigen van uw praktijk onvoldoende vermogen in kas had om het toegezegde pensioen volledig af te storten. Het lang leven risico is dan voor  u: zodra de pot leeg is, stopt uw uitkering.


Echtscheiding

Bent u in het verleden ooit gescheiden, dan moet u als u met pensioen gaat wellicht een gedeelte van de bruto ouderdomspensioenuitkering die u ontvangt aan uw ex-partner betalen.  Is bijvoorbeeld het arrest Boon/ Van Loon van toepassing – u bent gescheiden ná 1981 en vóór 1995- dan betaalt u aan uw ex-partner de helft van het opgebouwde ouderdoms- en partnerpensioen minus het bijzonder partnerpensioen.


Bent u in of na 1995 gescheiden, dan is de tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioenaanspraak meestal verevend bij de echtscheiding. Uw pensioenfonds betaalt dan als u met pensioen gaat de helft van het door u tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen uit aan uw ex-partner. En de andere helft, plus wat u voor en na het huwelijk heeft opgebouwd aan ouderdomspensioen, keert het pensioenfonds aan u uit. Tenzij uw ex-partner niet meer in leven is: in dat geval krijgt u ook 100% van het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen. Heeft u de scheiding niet binnen twee jaar na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in het daartoe bestemde register aangemeld bij uw pensioenfonds, dan is het pensioenfonds niet verplicht om uitvoering te geven aan de verevening. U ontvangt alsdan de gehele aanspraak en moet zelf zorgdragen voor uitbetaling aan uw ex-partner.


Conversie

Heeft uw ex-partner bij de scheiding gekozen voor conversie, dan keert het pensioenfonds de verevende aanspraak aan haar uit op het moment dat zij de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Door te kiezen voor conversie krijgt uw ex-partner een zelfstandig recht, waardoor zij niet meer afhankelijk is van het moment dat u met pensioen gaat. Of u al dan niet in leven bent is evenmin relevant voor de aanspraak die uw ex-partner krijgt: het bijzonder partnerpensioen vervalt bij de keuze voor conversie.


Echtscheidingsconvenant

Geen sprake van pensioenverevening bij echtscheiding is er als uw ex-partner hiervan heeft afgezien bij de scheiding en dit als zodanig is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Pensioenverevening kan ook zijn uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden. In het convenant is dan volledigheidshalve meestal opgenomen dat partijen over en weer afzien van pensioenverrekening en –verevening. Zonder deze bepaling zou de ex-partner aanspraak kunnen maken op pensioenverrekening, tenzij ook dit is uitgesloten in de huwelijkse voorwaarden.

Joan Versluijs RFEA FFP, Manager Financiële Planning & Fiscaal Advies, VvAA

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Gaten vullen in de agenda in coronatijd

24 feb om 12:21 uur
In deze tijd ontkom je bijna niet aan veel mensen die een afspraak verzetten op korte en iets langere termijn.…
Lees verder »

Rotterdam gaat ingrijpen in huisartsenmarkt

23 feb om 10:24 uur
Huisartsen in Rotterdam zijn naarstig op zoek naar ruimte om hun praktijk uit te breiden. Maar dat lukt hen niet.…
Lees verder »

Wiyanti Nieuweweme over huisartsentekort Twente: 'Een vitale praktijk is aantrekkelijker om over te nemen'

11 feb om 09:18 uur
Net als in andere regio’s dreigt in Twente een tekort aan huisartsen. Ook kunnen huisartsen lastig een geschikte…
Lees verder »

Tandarts Richard Suy: 'Je moet continu blijven investeren in en luisteren naar je medewerkers'

9 jan om 17:02 uurtimer7 min
Tandarts en ANT-bestuurder Richard Suy bouwde de afgelopen twee jaar zijn praktijk Mondzorg Oost flink uit. De…
Lees verder »

Nieuw contract voor langdurige waarnemingen geeft huisarts fiscale zekerheid

2 jan om 13:06 uurtimer3 min
Er komt een nieuw contract voor langdurige waarnemingen dat meer fiscale zekerheid en duidelijkheid geeft aan…
Lees verder »

Specialisten VvAA: ‘Voor zzp’ers wordt het steeds lastiger langer in één praktijk te werken’

16 dec 2020 timer5 min
Wanneer is iemand een zzp’er? Hoe staat het met de zzp’er in de mondzorg? Erik van Dam en Ferdy de Wijs van VvAA…
Lees verder »

Koepelorganisaties: 'Nieuwe regels jaarverantwoording onbetaalbaar voor kleine praktijken'

14 dec 2020 timer4 min
De nieuwe regels voor de openbare jaarverantwoording baren huisartsen, fysiotherapeuten en tandartsen grote zorgen…
Lees verder »

Rondtafelgesprek Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Er komen weer meer ondernemende tandartsen’

14 dec 2020 timer5 min
Welke lessen kunnen we leren uit de afgelopen tijd? ‘Zorg voor rust in je team en hou je medewerkers continu in…
Lees verder »