Waar staat uw stip aan de horizon?

donderdag 18 mei 2017
timer 5 min
Traditioneel kijkt de praktijkhouder in deze tijd van het jaar naar wat er vorig jaar is verdiend. Dat kan meevallen of tegenvallen, maar er is vooral niks meer aan te doen. Veel beter zou zijn om niet achter de feiten aan te lopen maar continu inzicht in uw financiële resultaten te hebben. Zo kunt u het resultaat nog beïnvloeden en echt sturen op de doelen die u zich heeft gesteld.

Als praktijkhouder staat u aan het roer van uw praktijk. U zet de koers uit en bepaalt de stip aan de horizon. U stelt de doelen waar u en uw praktijk zich op richten.

 

Soorten doelen

Bij het definiëren van doelen is het belangrijk om bij uzelf te beginnen en niet bij de onderneming. Wat wilt u nu echt? Vanzelfsprekend dienen de ondernemingsdoelstellingen een logisch verband te houden met de persoonlijke doelstellingen.

  1. Wat wilt u als persoon? Waar wordt u gelukkig van? Bijvoorbeeld: ‘Ik wil twee middagen per week mijn kinderen uit school halen’.
  2. Wat wilt u als ondernemer? Bijvoorbeeld: ‘Ik wil kunnen stoppen met werken met 63 jaar’. Of ‘Ik wil elk jaar vier cursussen doen in mijn vakgebied’.
  3. Wat wilt u van uw werknemers? Bijvoorbeeld: ‘Ik wil dat mijn medewerkers de ambassadeurs van mijn praktijk zijn’. Of: ‘Ik wil het ziekteverzuim met een procent verlagen’.
  4. Wat wilt u met uw bedrijf? Bijvoorbeeld: ‘Ik wil in 2017 vier procent omzetgroei met dezelfde medewerkers’ of ‘Ik wil in 2017 vijf procent inkoopkosten besparen’ of ‘Ik wil dertig procent preventief en zeventig procent curatief behandelen’.

Al deze doelen moet u periodiek evalueren om te kijken of u nog op koers ligt: even los van de waan van de dag, afstand nemen en kijken naar wat u ook alweer wilde bereiken. Hoe vaak moet u dat precies doen? Voor elk van de vier perspectieven kunt u doelen op de korte, middellange en lange termijn definiëren.

  • Minimaal een keer per maand moet u als ondernemer kijken of uw kortetermijndoelen op schema liggen. Zijn uw inkomsten en uitgaven in balans?
  • Minimaal twee keer per jaar moet u kijken naar uw doelen voor de middellange termijn: een keer bepalen wat uw nieuwe doelen zijn, een keer evalueren.
  • Minimaal een keer per jaar moet u even gaan zitten of u nog op koers zit voor het behalen van uw langetermijndoelen. Dat hoeft maar een uurtje zijn, want als u uw korte en middellange termijn doelen haalt, zou u in principe voor de lange termijn ook goed moeten zitten.

Inzicht is de sleutel

Om uw doelen zinvol te kunnen evalueren, is het noodzakelijk dat alle doelen meetbaar zijn, anders kunt u niks concreets over de voortgang zeggen. Zonder meetbare doelen wordt uw praktijk een ongeleid projectiel.

 

Meetbaar zijn is een, maar daadwerkelijk gaan meten is een tweede. Het is een kwestie van over de juiste tools beschikken en dan gewoon doen. Als u als doel stelt om de kosten te verlagen en uw rendement te verhogen, dan moet u wel continu inzicht krijgen in uw omzet en kosten. En daar wringt vaak de schoen. De praktijkhouder heeft een systeem nodig waarin hij niet alleen weet wat zijn omzet is, maar waarin hij een volledig beeld heeft van hoe zijn praktijk ervoor staat. Alleen dan kun je je resultaten tegen je doelen houden en bijsturen.

 

Een moderne accountant kan een rol spelen in het proces van persoonlijke en ondernemingsdoelen stellen en continu bijsturen. De accountant wordt dan meer een sparringpartner en een coach die de praktijkhouder begeleidt op de weg naar zijn doel.

 

Financieel sturen

Logischerwijs kennen veel ondernemingsdoelen een financiële grondslag. Op welke financiële prestatie-indicatoren kunt u het beste sturen?

 

1. Rendement

Het rendement is het resultaat van uw praktijk: de omzet minus alle kosten. Dit is een indicator die hoort bij de korte termijn. U moet er eigenlijk continu op sturen. Veel praktijkhouders hebben alleen een (vaag) inzicht in hoeveel geld er binnenkomt, maar krijgen pas een paar maanden nadat het jaar is afgelopen inzicht in wat de kosten waren. Dat kan vervelend uitpakken als blijkt dat sommige kosten erg hoog waren. Als u continu inzicht in kosten heeft, kunt u wel tijdig bijsturen.

 

2. Waardecreatie

Op de lange(re) termijn is het belangrijk om ook te sturen op waardecreatie: de waarde die uw praktijk heeft bij een overdracht. Als u puur stuurt op het optimaliseren van het rendement, loopt u het risico tien jaar later met een praktijk te eindigen die bij verkoop veel minder oplevert dan u wenst, of erger nog: die niet te verkopen is. Gelukkig is de waarde wel door uzelf te beïnvloeden.

 

Wat bepaalt de waarde van uw praktijk? Het is een kunst een optimum te vinden tussen rendement en risico. Een goed renderende onderneming levert gewoonweg meer op, dat spreek waarschijnlijk voor zich. De invloed van risico op de waarde is voor veel praktijkhouders minder logisch. Bijvoorbeeld het behalen van de omzet bij een of enkele grote verzorgingstehuizen of een sterke afhankelijkheid van uzelf of derden zijn factoren die de waarde van uw praktijk negatief kunnen beïnvloeden.

 

Waardoor wordt de waarde van uw praktijk bepaald?

1. Financieel:

  • Bezittingen en schulden
  • Rendementen
  • Kasstromen 

2. Risico’s:

  • Afhankelijkheid van management
  • Afhankelijkheid van toeleveranciers
  • Spreiding van activiteiten
  • Flexibiliteit in de kostenstructuur
  • Grootte van de onderneming
  • Geen controle, geen continu inzicht in financiële prestaties

Een accountant kan van iedere ‘value driver’ bepalen hoeveel invloed deze heeft op de waarde van uw onderneming. Zodoende wordt duidelijk wat als eerste moet worden aangepakt om meer waarde te creëren. 


Roy Verbroekken is partner bij Bol Adviseurs en is verbonden aan Intelly.

Intelly biedt middels een eigen boekhoudsysteem een dienst aan waarbij de tandartspraktijk continu inzicht heeft in omzet, kosten en geldstromen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Waar staat uw stip aan de horizon?

Lees verder - met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »
flash_onNieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg

22 nov 2023

Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…

Lees verder »
Foto Marieke Oortman
mic_external_onInterview

Marieke Oortman over de overstap naar het praktijkmanagement: ‘Ik heb mijn roeping gevonden’

7 jul 2023 timer3 min
Marieke Oortman was voedingsonderzoeker en maakte eind 2022 de overstap naar het praktijkmanagement in Medisch…
Lees verder »

Infomedics wil ‘het verschil maken’: ‘De zorg optimaal laten functioneren. En vooral menselijk houden’

15 mei 2023 timer4 min
Infomedics wil de administratieve druk zoveel mogelijk bij zorgverleners weghalen, zodat ze zich volledig op de…
Lees verder »

De werkkostenregeling: maak er optimaal gebruik van

2 feb 2023 timer3 min
Uiterlijk 31 maart 2023 moeten de werkkosten over 2022 afgerekend worden. Dit gebeurt in de loonaangifte van…
Lees verder »
person_outlineBlog

Een financieel gezonde praktijk? Ga op de stoel van de zorgondernemer zitten

9 jan 2023 timer5 min
Patiënten weer gezond maken en houden, dat zit helemaal ingebakken in het zorgverlenershart. Alleen, hoe zit het…
Lees verder »

Een nieuw energiecontract? Er zijn keuzes, maar wees u bewust van de kansen en bedreigingen

23 dec 2022 timer3 min
Steeds meer energieleveranciers bieden weer de keuze voor vaste contracten voor verschillende looptijden,…
Lees verder »
Maaike van ’t Hoen
mic_external_onInterview

Netwerk fysiopraktijkmanagers: ‘Je krijgt een kijkje in elkaars keuken. Dat geeft erkenning.’

8 nov 2022 timer5 min
Maaike van ’t Hoen is samen met Mike Scholten de trekker van het nieuwe netwerk voor fysiopraktijkmanagers. Van ’t…
Lees verder »