Een goede praktijk weerspiegelt je persoonlijkheid, visie en kernwaarden

dinsdag 16 januari 2024
timer 5 min

Interieurarchitect Laura Rijkhold Meesters: ‘Bedenk hoe je wilt dat patiënten de praktijk ervaren, inclusief het comfort, de privacy en gastvrijheid’ (Fotografie: Evelien Hogers en Zorg voor Ruimte)

Het interieurontwerp voor een praktijk gaat verder dan het verwerken van functies in een fysieke ruimte. Het is de ruimte waar je persoonlijkheid, visie en de kernwaarden zichtbaar zijn. Ontwerpen voor de zorg vereist een grondige analyse van de organisatie, de doelgroep, de werkzaamheden en doelstellingen. Denk bij de voorbereiding van een nieuwe praktijk niet alleen aan de esthetiek, maar creëer een omgeving die de kernwaarden van je praktijk weerspiegelen, betoogt Laura Rijkhold Meesters, interieurarchitect van Zorg voor Ruimte.

Een foto van een bergmassief in een stoffige lijst en het typische kraken van rotanstoelen herinneren mij aan mijn huisarts van vroeger. Hij was een vriendelijke en bekwame huisarts met oog voor zijn patiënten, maar met een minder oog voor zijn praktijkinrichting. Tijdens een consult dwaalden mijn ogen altijd af naar de volle, rommelige boekenkast achter hem, en luisterde ik met een half oor naar wat hij zei. Al was dat misschien ook omdat ik in mijn hoofd al aan het schuiven was met die boekenkast en het bureau om er een betere inrichting van te maken.

Unieke kennis van ontwerpen én zorg verlenen

Als zorgverlener breng je vaak meer tijd door op het werk dan thuis. Daarom verdien je een aantrekkelijke en functionele praktijk. Eentje die je ondersteunt met efficiëntie op drukke momenten, die hulp biedt op moeilijke momenten en altijd comfortabel en rustgevend aanvoelt. Zo’n zorgruimte ontwerp je met oog voor de juiste details. De details die ervoor zorgen dat jouw patiënten en werknemers zich net zo op hun gemak voelen als jij.

Het belang hiervan heb ik tijdens mijn werk als verpleegkundige aan den lijve ondervonden. Zo had ik na elke dienst had ik steevast blauwe plekken op mijn arm, veroorzaakt door een infuuskar, achter een wandje weggewerkt, waartegen ik steeds aan botste. Er wordt te weinig ontworpen vanuit het perspectief van de gebruikers, terwijl zij centraal zouden moeten staan. Op papier kan een interieurontwerp nog zo mooi zijn, uiteindelijk moet het kloppend zijn in de praktijk.

Meer dan het verwerken van functies in een fysieke ruimte

Een interieurontwerp gaat verder dan het verwerken van functies in een fysieke ruimte. Het is de ruimte waar jouw persoonlijkheid, visie en de kernwaarden zichtbaar zijn. Het is je visitekaartje aan je cliënten en patiënten. Een patiënt kan jou medisch inhoudelijk niet beoordelen; die beoordeelt de praktijk gevoelsmatig.

Prettig zittende stoelen, een juist verlichte oefenzaal, een praktijkruimte die de juiste balans ademt tussen een professionele en vertrouwde uitstraling. Jouw praktijk is de manier hoe jij je presenteert als zorgverlener. Je hebt als zorgverlener invloed op het leven van de ander. Door weinig aandacht te schenken aan deze fysieke omgeving, doe jij als praktijkhouder niet alleen jezelf en je medewerkers tekort, maar ook de positieve beleving die patiënten en cliënten van jou hebben.

Ben jij je praktijk? Weerspiegelt de praktijk jouw essentie?

Het ontwerpen voor de zorg vereist een grondige analyse van de organisatie, de doelgroep, de werkzaamheden en doelstellingen. Het gaat niet alleen om esthetiek, maar ook om het creëren van een omgeving die de kernwaarden van jouw praktijk weerspiegelt. Het is essentieel om de functionele eisen van jouw praktijk duidelijk te definiëren en te zorgen voor een klantgerichte benadering. Zijn er knelpunten die aangepakt moeten worden?

Bedenk hoe je wilt dat patiënten of cliënten de praktijk en de activiteiten ervaren, inclusief het comfort, de privacy en gastvrijheid. Maak duurzame keuzes en overweeg specifieke voorzieningen voor de toekomst, zoals taakuitbreiding en nieuwe disciplines of aparte werkruimten voor studenten. Dit zijn cruciale aspecten voor een weloverwogen ontwerp en nemen we mee in het ontwerpproces.

Een goed startpunt is het delen van de unieke identiteit van jouw praktijk. Wat maakt jouw praktijk speciaal? Wat zijn je kernwaarden en doelstellingen? Door deze informatie te delen, kan de interieurarchitect het ontwerp afstemmen op jouw specifieke visie en bedrijfscultuur. Kortom, het creëren van een omgeving die de optimale verbinding tussen functie, mens en ruimte.


Fysiotherapiepraktijk Amsteldorp in Amsterdam heeft maar een klein aantal vierkante meters vloeroppervlak. Toch is het een volwaardige praktijk met een oefenruimte en twee behandelkamers. Ontwerp: Laura Rijkhold Meesters.

Zeven tips voor de inrichting van zorg- en praktijkruimtes

 1. Loop de route van de patiënt, van de fietsenstalling of parkeerplaats tot de stoel in de behandelkamer. Kijk door de ogen van een bezoeker naar je eigen praktijk. Loop dezelfde route nogmaals, maar dan met een rollator en zonnebril op. Wat is dan je ervaring?
 2. Ruim op! Verberg snoeren, verwijder kunstwerken van de muren en maak het bureau, de vensterbank en de kast leeg. Ga zitten en kijk rond. Met een leeg canvas zie je goed wat een ruimte nodig heeft. Wees kritisch met het vullen van de ontstane leegte (denk aan je uitstraling en visie die je wilt laten zien).
 3. Prettig licht en goede akoestiek zijn belangrijk. Er zijn relatief makkelijk oplossingen om dit te verbeteren. Ook in een bestaande praktijk waar geen grote verbouwing gepland staat. Laat je adviseren door een deskundige.
 4. Zorg voor goede raambekleding. Niet alleen aan de binnenkant, ook aan de buitenkant. Goede zonwering houdt de warmte in de zomer buiten; dit scheelt kosten en is duurzamer dan een airconditioning.
 5. Balie onbemand? Plaats een kleine pantry met kleine gootsteen en (minibar) koelkast in de frontoffice. Zo hoeft de assistente haar werkplek niet te verlaten als zij een kweekje wegbrengt naar het lab.
 6. Kijk bij het leggen van een nieuwe vloer naar het patroon, de glansgraad en de legrichting; probeer de vloer haaks op de ramen te leggen, dit geeft een rustig beeld. Een vloer met een lage glansgraad is minder glad. Overmatige glans en reflecties kunnen verwarrend zijn voor mensen met dementie of visuele problemen. Dit kan tot verwarring en valgevaar leiden.
 7. Kleur toepassen in de praktijk? Neem niet direct een kleur over van je logo, dit is vaak te hard voor in het interieur. Kies liever een lichte kleurtoon uit het kleurenpalet van je logo. Hanteer de 60-30-10 regel. De eerste kleur gebruik je voor 60%, de tweede voor 30% en de derde voor 10%. De derde kleur is de meest aanwezige kleur van het palet. Kleur kan ook toegevoegd worden door middel van kunst en accessoires. Maar houd rekening met bestaande elementen zoals de vloer, het geheel moet in balans blijven.

Fysiotherapiepraktijk Amsteldorp in Amsterdam. De op maat gemaakte kast speelt een centrale rol, met daarin ruimte voor alle technische installaties (o.a. meterkast en vloerverwarming) en biedt ruimte voor het opbergen van schoonmaakspullen, oefenmaterialen, handdoeken en administratie.

Fysiotherapie Amsteldorp: ‘Duurzaam in Beweging’

Fysiotherapiepraktijk Amsteldorp in Amsterdam heeft maar een klein aantal vierkante meters vloeroppervlak. Toch is het een volwaardige praktijk met een oefenruimte en twee behandelkamers. De praktijkvisie ‘Duurzaam in Beweging’ is terug te zien in de behandeling van de cliënten én in de keuze van materialen. Natuurlijke duurzame materialen met verwijzing naar de stedelijke, urbane omgeving waar de praktijk staat.

Zelfde materiaal op vloer en wanden

Om de praktijk groter te doen lijken is gekozen voor een visueel zelfde materiaal op de vloer als op de wanden. Zo loopt de vloer optisch door op de wand. De oefenbaan geeft lengte aan de praktijkruimte en verbindt de oefenruimte aan de straatzijde met de behandelkamers aan de tuinzijde. Dit wordt versterkt door hier grotere slanke verlichtingsarmaturen toe te passen. De overige verlichting is compacter en geeft gericht licht door middel van spots. Ook zijn er wandlampen toegepast. De hele praktijk heeft een spuitplafond om de akoestiek te verbeteren.

Op maat gemaakte kastenwand

De op maat gemaakte kast speelt een centrale rol, met daarin ruimte voor alle technische installaties (o.a. meterkast en vloerverwarming) en biedt ruimte voor het opbergen van schoonmaakspullen, oefenmaterialen, handdoeken en administratie. Deze kastenwand is uitgevoerd in hetzelfde eikenfineer als de lambriseringen. Het nisje fungeert als een etalage om mooie oefenmaterialen uit te lichten. De koffiehoek onder de trap is een volwaardige pantry met gootsteen, koelkast en opbergruimte. Dankzij het op maat gemaakte meubel past dit op een minimaal oppervlak. De pantry kan worden weggedraaid en geeft toegang tot de kelder.


Laura Rijkhold Meesters en Zorg voor Ruimte

Na jarenlange ervaring als interieurarchitect, met projecten in de retail, horeca en kantoren, miste ik de persoonlijke impact op het welzijn van mensen. Na mijn carrièreswitch als HBO-V verpleegkundige in opleiding in het OLVG-ziekenhuis en Hogeschool van Amsterdam ontdekte ik de unieke synergie tussen mijn zorgachtergrond en expertise in interieurontwerp. Zo werd Zorg voor Ruimte (ZorgVoorRuimte.nl) geboren, bureau voor interieurontwerp in de zorgsector. Want optimale zorg verlenen begint bij het juiste ontwerp van een praktijk.

Meer informatie?
Laura Rijkhold Meesters
Interieurarchitect bij Zorg voor Ruimte.
www.zorgvoorruimte.nl
info@zorgvoorruimte.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Verlagen van werkdruk in de zorg door efficiënte communicatie en kennisuitwisseling

18 jan om 11:45 uurtimer4 min

Volle wachtkamers, overvolle agenda's en telefoonlijnen, administratieve druk. We weten allemaal dat de zorg…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov 2023 timer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »
flash_onNieuws

Webinar MO Innovation Centre: De innovatieve impuls voor uw mondzorgpraktijk

19 okt 2023 timer3 min

Op een effectieve manier op de hoogte raken van innovaties in producten en diensten die uw praktijk kunnen…

Lees verder »

Praktijkmanager Linde van der Leeuw over ReviewCollect: ‘Patiënten zien dat we alert zijn en ze snel helpen’

6 jul 2023 timer9 min

Staas & Bergmans, een brede tandartspraktijk met drie locaties in Den Bosch en Rosmalen, werkt sinds begin…

Lees verder »
Marijke Blommendaal_foto_Menno van der Veen_The Arrows
flash_onNieuws

Marijke Blommendaal over de ‘positief gezonde praktijk’: ‘Verdiep je in het model en ontwikkel jezelf’

12 jun 2023 timer5 min
Hoe kan ‘positieve gezondheid’ het uitgangspunt vormen voor de patiëntenzorg én de eigen organisatie? Over die…
Lees verder »
Beursvloer in Kinepolis tijdens de Dag van de Praktijkmanager, op 25 mei 2023
flash_onNieuws

Dag van de Praktijkmanager 2023: Inspirerend, praktisch en ‘een aangenaam dagje uit’

31 mei 2023 timer5 min
De Dag van de Praktijkmanager op 25 mei stimuleerde praktijkmanagers ook dit jaar weer aan de slag te gaan met hun…
Lees verder »