Angst voor de praktijkmanager - waar komt die vandaan?

dinsdag 6 oktober 2020
timer 4 min
In mijn carrière als praktijkmanager heb ik al menig praktijk mogen begeleiden en ondersteunen. Ik gebruik bewust de woorden ‘begeleiden’ en ‘ondersteunen’, want dat is precies wat een praktijkmanager moet doen. Zij (of soms hij) is ervoor om de patiëntenstroom vlekkeloos te laten verlopen en het team waar nodig kracht te geven en te ondersteunen als die kracht verloren dreigt te gaan.

De praktijkmanager is ondersteunend aan al het personeel in de praktijk. Daar horen ook de interieurverzorger en de stagiaire bij. Als manager beweeg je met je team mee, houdt feeling en het meest belangrijk: je stelt vragen en hebt een open houding. Wees nieuwsgierig en laat merken dat iedereen belangrijk is. Betrek je collega’s bij problemen en uitdagingen. Vraag ze om hun mening en doe er ook iets mee. Hang vooral niet de bitch uit!

 

Slecht imago

Te vaak kom ik in praktijken waar angst voor de praktijkmanager heerst. Waar komt dat slechte imago vandaan? Te vaak zijn er incompetente managers, omhoog geklommen in de organisatie, zonder te beschikken over de capaciteiten van een leidinggevende.  Wanneer ik als nieuwe praktijkmanager in een praktijk begin en uitleg dat ik veel op de werkvloer zal zijn - daar gebeurt het immers - wordt er menigmaal een traantje weggepinkt. Deze tranen zijn van pure opluchting. 'O gelukkig, je bent niet zo’n bitch als je voorganger!'

 

Geen ervaring of opleiding

Te vaak wordt er een teamlid gevraagd om praktijkmanager te worden. Ik begrijp dat heel goed. Deze persoon kent de organisatie en dus kan er lekker doorgewerkt worden. Zelden wordt er aan de toekomst gedacht van de praktijkmanager in spé of van het overige personeel. Stel je voor: van de een op de andere dag wordt je praktijkmanager. Gisteren zat je nog achter de balie en vandaag moet je leiding geven aan personen waarmee je altijd in hetzelfde team hebt gewerkt. Je hebt geen ervaring en geen opleiding. De eerste dag meldt zich een collega ziek. Je vraagt of iemand extra wil komen werken. Je ontvangt een nee. En dan?

 

Doe niet zo ‘bitchy’

Leiding geven, managen, coachen doe je niet zomaar even. Dat is een vak waarvoor je opgeleid moet zijn. De teams in praktijken worden steeds groter, wat van een manager de nodige kwaliteiten vraagt. Waarom doen veel praktijkmanagers dan zo ‘bitchy’, zo bitsig? Uit frustratie? Uit onkunde en onwetendheid? Wanneer je jezelf als manager boven het team plaatst, is er voor jou geen plaats meer in het team.

 

Koester je teamleden

Zorg ervoor dat je in contact blijft en oprechte belangstelling hebt. Onvrede of conflicten ontstaan vaak door een gebrek aan contact. Een conflict moet je als manager zien en voelen aankomen en dien je te allen tijde te voorkomen.  Maar wanneer je geen contact hebt, weet je dat niet. Iedereen verdient een plaatsje in het team en koester je teamleden. Blijf met ze in gesprek.  Maar ga nooit roepen of schreeuwen.

 

Creëer geen angst

Dat zijn slechts tekenen van onmacht. Bovendien maakt het de persoon tegenover je heel klein en onzeker. Je creëert angst met als gevolg dat je elk contact zult verliezen. Respect moet je verdienen. Wanneer je als praktijkmanager het gevoel hebt de controle te verliezen of vast te lopen, dien je dit op tijd aan te geven. Maak je problemen bespreekbaar. Niemand wordt in één dag praktijkmanager.

 

Maaike van der Mee is oprichter van de  Dutch Dental Academy, docent en praktijkmanager bij mondzorgpraktijken. Maaike schrijft blogs voor MedischOndernemen. Eerder verschenen de interviews:  Maaike van der Mee (Dutch Dental Academy): ‘Het opleidingsniveau in de tandheelkunde moet omhoog' en  Maaike van der Mee over ‘gezelligheid’ in het team: ‘Iedereen is belangrijk. Zeg dat hardop’

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Angst voor de praktijkmanager - waar komt die vandaan?

Lees verder - met dit thema

Jolanda Rieks_praktijkmanager en praktijkondersteuner_Huisartsenpraktijk De Pleiaden
mic_external_onInterview

De lessen van praktijkmanager Jolanda Rieks: ‘Let op je grenzen. Laat de dingen waar ze horen’

16 mrt om 16:00 uurtimer5 min
Jolanda Rieks is praktijkmanager en -ondersteuner bij Huisartsenpraktijk De Pleiaden, twee huisartsenpraktijken…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Alexander van Kleij over ‘Binden en boeien van je team’: ‘Goede sfeer is de belangrijkste bindende factor’

14 mrt om 13:52 uurtimer5 min
Alexander van Kleij, directeur Salaris en HR Advies bij Visser & Visser, verzorgt op 30 maart het webinar '…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Eigenschappen van effectief leiderschap: wees proactief en neem de regie

14 mrt om 09:17 uurtimer5 min
Leidinggevenden in de zorg hebben al decennialang een cruciale rol in het leveren van kwalitatieve en efficiënte…
Lees verder »
flash_onNieuws

2023: het jaar van het leiderschap bij PraktijkmanagersNetwerk

13 mrt om 11:41 uurtimer3 min
Een veel gehoorde vraag van praktijkmanagers is: “Hoe doe ik dat nu, het aansturen van het team?” En ook horen we…
Lees verder »
flash_onNieuws

Buddy’s: nieuwe koppels van start

13 mrt om 11:20 uurtimer3 min
In 2022 zijn we op initiatief van Sjoukje van Eijken en Irma van der Ende gestart met het Buddy- initiatief.…
Lees verder »

Tandpreventiepraktijk Deurne: ‘Kleinschalige mondzorg vanuit een lokaal hart’

2 mrt om 12:04 uurtimer3 min
Elke van den Biggelaar is vestigingsmanager van de Tandpreventiepraktijk Deurne, onderdeel van het Tandarts Today-…
Lees verder »
person_outlineBlog

Medewerkerstevredenheid: Zorg draait om mensenwerk

23 feb om 09:15 uurtimer2 min
Zorg draait om mensen. Maar op dit moment zijn mensen ook onze grootste zorg. Hoe houd je iedereen betrokken en…
Lees verder »

Strategieën voor personeelsbehoud: Binden en boeien in 2023

15 feb om 10:45 uurtimer5 min
Ondanks de dreigende recessie en allerlei crises waar we mee te maken hebben, is er nog steeds sprake van een…
Lees verder »