Appreciative Inquiry: Het is de toon die de muziek maakt!

woensdag 12 juni 2019
timer 6 min
Elke verandering roept vraagtekens en ook weerstand op bij mensen. Alle goede bedoelingen ten spijt gaat het leidinggevend kader hier ook nog te vaak aan voorbij. Gevolg: de gewenste veranderingen (groot of klein) beklijven onvoldoende met alle nadelige gevolgen van dien.

In het woud van verandermethodieken springt er ééntje qua behalen van resultaat uit: Appreciative Inquiry. Waar het gros van verandermethodes namelijk voor de traditionele benadering van problem solving kiest, gaat  Appreciative Inquiry uit van de kracht en mogelijkheden die in mensen en organisaties besloten liggen. Appreciative Inquiry wordt daarom omschreven als een ‘strength based’ verandermethode.

 

Half vol of half leeg?

In elke organisatie waar er zaken zijn die niet goed gaan, zijn er ook zaken die wél goed gaan. Wanneer je die als uitgangspunt neemt, focus je je op kracht in plaats van op tekortkomingen. Dit werkt niet alleen prettiger, het is ook veel effectiever! Je bouwt verder op wat er al is en wat wél al werkt. Je maakt datgene wat er al is dus ook meer waard. Appreciative Inquiry is breder in te zetten dan alleen bij het invoeren van veranderingen. Gebruik deze methode bijvoorbeeld ook bij de ontwikkeling van je team, het voeren van functioneringsgesprekken met je medewerkers of zelfs het empoweren van je eigen kinderen!

 

Ontstaan
Appreciative Inquiry is begin tachtiger jaren in Cleveland ontwikkeld door David Cooperrider . Aanleiding was de wens van de Cleveland Clinic om de familieleden van hun patiënten in staat te stellen in de buurt te verblijven. Ze kochten daartoe het low budget Omni-hotel op dat vervolgens fiks werd opgeknapt. Aan de attitude van management en personeel veranderde echter niets. En service en samenwerking bleven ver onder de maat.


Cooperrider liet daarom het management van het Omni-hotel in één van de tophotels van Chicago verblijven. De MT-leden kregen de opdracht om te onderzoeken wat dit hotel goed deed, waar de sterke punten zaten en wat hun ‘best practices’ waren. Door deze opdracht werden ze geïnspireerd door enkel de bronnen van het succes, de sterke punten en de kracht van dit tophotel. Na een week ging het managementteam van het Omni-hotel opgetogen terug naar Cleveland. Als vanzelf ontwikkelde het Omni-hotel zich tot een 4-sterren hotel.

 

Positive Core
Dit verhaal geeft de kern weer van Appreciative Inquiry: hoe slecht of negatief de situatie ook is, elke organisatie of situatie heeft altijd een positieve kern! Deze kern bevat alle sterke kanten van de organisatie, successen, leerervaringen, ontwikkelingen en top-ervaringen. Het positieve DNA dus, waar eenvoudig gebruik van kan worden gemaakt.

 

“Appreciative Inquiry is de kunst en kunde om vragen te stellen over het potentieel van een organisatie met de bedoeling deze volledig tot zijn recht te laten komen”
David Cooperrider

 

Buitengewone resultaten
Appreciative Inquiry brengt veranderingen tot stand door draagvlak te ontwikkelen en optimaal gebruik te maken van de potentie, kracht en creativiteit van alle betrokkenen. Waar de traditionele probleemoplossing vaak al als geslaagd wordt beschouwd wanneer acceptabele resultaten zijn bereikt en er weer  ‘rust in de tent’  is, gaat Appreciative Inquiry verder door aan te haken op de ambitie, mogelijkheden en dromen van mensen. Door gebruik te maken van deze methode kom je tot buitengewone resultaten en boor je steeds nieuwe mogelijkheden aan.

 

Hoe doe je een Appreciative Inquiry?
Allereerst: stop met de menselijke neiging om je te focussen op knelpunten en deze aan te gaan pakken, hoe lastig dit in eerste instantie ook lijkt.  Lukt je dit, dan is het echt fun om een Appreciative Inquiry te doen waarmee je je gesprekspartner meeneemt op de ‘reis’ in het ontdekken van mogelijkheden en ambities.Appreciative Inquiry is daarnaast best eenvoudig. Je hoeft alleen maar de cyclus van de  5 V’s  te onthouden en de vraagstelling die daarbij hoort:

 

  • Vertrekpunt : Wat is het te veranderen onderwerp? Dit onderwerp moet gedragen worden en positief geformuleerd zijn.  Je vraag hier: “  Wat wil je méér? ” of  “Waar wil je méér van?”
  • Verwonderen:  Zoeken naar de positieve kern. Vraag naar beste ervaringen rond dit onderzoeksthema. Wat zijn de succesverhalen? Welke kwaliteiten zijn al gebleken? Welke top-ervaringen zijn er geweest? Welke bouwstenen voor succes zijn al aanwezig?  Door hierop te focussen, ontstaat er een gevoel waar de organisatie (of het team) echt toe in staat is. Het zelfvertrouwen groeit: “ we kunnen dit al! ”  Je vraag hier:  “Wat is het beste wat er nu al is?”
  • Verbeelden:  Welke toekomst wordt gewenst? Focus je hier op het verbeelden van ‘wat zou kunnen zijn’. Wanneer je stilstaat bij successen leidt dit bijna automatisch tot nadenken over de toekomst en over wat is er allemaal mogelijk is.  Je vraag hier:  “Stel je eens voor wat allemaal mogelijk is?”
  • Vormgeven:  Dit is de stap waarin ambities worden geformuleerd. In deze fase wil je komen tot een aansprekend en concreet toekomstbeeld over een vastgestelde periode, gebaseerd op hun droom. Vraag de ander naar z’n ‘droom’. Waar wil de ander over een tijdje staan? Formuleer dit in ambitieuze en haalbare termen.  Je vraag hier:  “Wat wordt je stip op de horizon?”
  • Verwerkelijken:  Wanneer de ‘stip’ staat, is het een kwestie van het formuleren van de route daarnaartoe. Welke concrete acties moeten gezet worden? Waar beginnen we? Wie betrekken we erbij? Wie doet wat wanneer?  Je vraag hier:  “Wat gaan we vanaf nu doen?”
Tot slot 

Er valt heel veel over Appreciative Inquiry te vertellen. Ik hoop dat ik je in ieder geval nieuwsgierig heb gemaakt en dat je ermee aan de slag wilt. Het is beslist de moeite meer dan waard! Appreciative Inquiry is niet moeilijk of complex. Het lijkt op fietsen, eenmaal onder de knie verleer je het nooit meer.

 

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met me op via de redactie van MedischOndernemen

Geschreven door Jos Luypaers

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Appreciative Inquiry: Het is de toon die de muziek maakt!

Lees verder - met dit thema

all_inclusiveAchtergrondartikel

De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie

29 mei om 14:30 uurtimer5 min

Onder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…

Lees verder »
Sophie Brühl - Foto: Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
Nora Ennahachi, operationeel directeur MyDent Het mondzorgcentrum
mic_external_onInterview

Nora Ennahachi over teamenergie en teamsucces: ‘Zoals we betrokken zijn bij onze patiënten, zijn we dat ook bij elkaar’

17 apr om 13:00 uurtimer6 min

Hoe kun je als praktijkmanager bijdragen aan de teamenergie in een praktijk? Hoe kun je dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 12:56 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grip op verzuim in de zorg: Hoe zetten we het dalende ziekteverzuimpercentage door?

7 mrt om 16:06 uur

De zorg blijft één van de meest veeleisende sectoren om in te werken. Werknemers verzorgen dagelijks talloze…

Lees verder »