Coronacrisis in het onderwijs: Deuren op slot voor stagiaires

woensdag 11 november 2020
timer 3 min
In de zorg zijn er elk jaar honderden enthousiaste afgestudeerde zorgmedewerkers die graag aan de slag gaan binnen de zorg. Of dat nu hbo, wo of mbo’ers zijn. Allemaal staan ze te popelen om hun vak uit te oefenen.

Elke werkgever werkt graag met goed opgeleid personeel. Medewerkers die hun vak verstaan en de juiste kennis en vaardigheden meebrengen in de organisatie. We vinden het maar heel gewoon wanneer we een vacature plaatsen dat daar reacties op komen van gemotiveerde kandidaten met het juiste diploma. Het diploma waar ze hard voor gewerkt hebben en wat een waardevol document is voor de rest van hun leven.

 

Waarde diploma

Echter deze waarde staat op de tocht en is niet meer zo vanzelfsprekend. Opleidingen bieden op dit moment onvoldoende onderwijs om de kwaliteit van het diploma te kunnen waarborgen. Vooral waar het gaat om praktijkonderwijs schieten opleidingen tekort. Er wordt geen of nauwelijks praktijk-onderwijs gegeven en studenten bouwen grote achterstanden op. Deze praktische vaardigheden zijn voor een aantal beroepsgroepen onmisbaar. Neem de assisterende in de zorg. Deze opleidingen bestaan voor het grootste gedeelten uit praktijkonderwijs.
 

'Overal een Nee'

Omdat de scholen het moeilijk hebben om hun studenten te voorzien van praktijkonderwijs, zou je denken dat de beroepspraktijk te hulp schiet. Echter het tegenovergestelde is waar. De deuren naar de beroepspraktijk blijven voor studenten gesloten. Juist nu het zo hard nodig is om ze op te vangen in de praktijk is het tekort aan stageplaatsen nog nooit zo groot geweest. 
 
Studenten krijgen overal een Nee. Ze hoeven niet eens meer een vergoeding komen gratis meewerken en zijn bereid alle werkzaamheden uit te voeren. Studenten maken zich ernstig zorgen over de voortgang van hun studie en het behalen van een diploma. Opleidingen geven uit nood vervangende opdrachten maar deze opdrachten zijn qua leeropbrengst niet te vergelijken met een stage in de praktijk. Een praktisch vak leer je in de praktijk!
 

'Heroverweeg stageplaatsen'

Als werkgevers in de zorg vissen we allemaal in dezelfde vijver. We zijn gewend kwalitatief goede medewerkers te kunnen plaatsen in onze organisaties. Maar wat als deze vijver straks leeg is, of de kwaliteit zo slecht dat daarmee ook de kwaliteit van onze zorg in gevaar komt?  Natuurlijk moeten we rekening houden met de coronamaatregelen en geen onnodig verkeer veroorzaken in onze organisaties. Maar ik heb nu sterk het gevoel dat de maatregelen gebruikt worden om studenten te weren.

Ik wil graag alle werkgevers vragen om het plaatsen van een stagiaire te heroverwegen. Het is namelijk in ieders belang dat er in de toekomst nog altijd goed opgeleide medewerkers zijn.
 

Maaike van der Mee is oprichter van de  Dutch Dental Academy, docent en praktijkmanager bij mondzorgpraktijken. Maaike schrijft blogs voor MedischOndernemen. Eerder verschenen de interviews:  Maaike van der Mee (Dutch Dental Academy): ‘Het opleidingsniveau in de tandheelkunde moet omhoog' en Maaike van der Mee over 'Angst voor de praktijkmanager - waar komt dat vandaan?'  

Foto: Maaike van der Mee

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Coronacrisis in het onderwijs: Deuren op slot voor stagiaires

Lees verder - met dit thema

Doen, denken én dromen

18 aug om 09:59 uur
Deze huidige tijd vraagt om actie. Doeners die de kansen die voorbijkomen beetpakken, die mooie resultaten weten…
Lees verder »

Durf te vragen online op 8 april! Stuur je vragen in

29 mrt om 09:54 uur
Stuur jij personeel aan, dan heb je daar vast een dringende vraag over. Op 8 april van 11.00 - 12.00 uur zit onze…
Lees verder »

De gunfactor: magie én misleiding

24 mrt om 10:24 uur
Als je een leidinggevende positie bekleedt, ontvang je vaak het advies om te investeren in een goede band met je…
Lees verder »

Zeeuwse huisarts Arjan Roest: 'Door groepering worden huisartsenpraktijken toekomstbestendiger'

3 mrt om 09:30 uur
Een vakantiehuisje of een verwenweekeinde moeten huisartsen ervan overtuigen dat Zeeland een mooie provincie is om…
Lees verder »

Pleidooi voor scholing praktijkmanagers over huisartsentekort

1 mrt om 13:01 uur
Het huisartsentekort houdt ook praktijkmanagers bezig. Janneke Rozendom werkt als praktijkmanager bij…
Lees verder »

Rotterdam gaat ingrijpen in huisartsenmarkt

23 feb om 10:24 uur
Huisartsen in Rotterdam zijn naarstig op zoek naar ruimte om hun praktijk uit te breiden. Maar dat lukt hen niet.…
Lees verder »

Platform 11Huisartsen: ‘Een goede praktijkovername vergt een traject van vijf jaar’

18 feb om 08:24 uur
Het Friese platform 11Huisartsen.frl wil startende en stoppende huisartsen praktische ondersteuning en handvatten…
Lees verder »

Positieve reacties van Raad van Advies op plannen netwerk

16 feb om 10:14 uur
Een groep van twaalf praktijkmanagers uit de huisartsenzorg, mondzorg en fysiotherapie dachten vorige week tijdens…
Lees verder »