Op 18 november bij Fysiopraktijk Anno Nu: Vertrouwenspersoon Willemijn Caron van het KNGF

dinsdag 31 oktober 2023
timer 4 min
Willemijn Caron vertrouwenspersoon KNGF

Willemijn Caron is vanaf januari 2024 aangesteld als vertrouwenspersoon voor alle fysiotherapeuten die lid zijn van het KNGF. Ze is dan bereikbaar op telefoonnummer 033-4672964 (niet op woensdag) en via e-mail: vetrouwenspersoonKNGF@kngf.nl. (Foto: KNGF)

Willemijn Caron werkt al jaren bij het KNGF als ledenadviseur voor arbeidsrecht, gezondheidsrecht en ondernemersvragen. Vanaf 1 januari 2024 is ze bij het genootschap ook de nieuwe vertrouwenspersoon voor de leden. Tijdens het congres Fysiopraktijk Anno Nu op 18 november is ze aanwezig om vragen van bezoekers te beantwoorden.

Willemijn Caron vertelt dat in de Arbeidsomstandighedenwet een nieuw bepaling is opgenomen die bepaalt dat werknemers toegang moeten hebben tot een vertrouwenspersoon. Als vertrouwenspersoon bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) gaat ze deze functie voor leden vanaf 1 januari landelijk vervullen.

Vormen van ongewenst gedrag

Willemijn Caron: ‘Als ledenadviseur ben ik al beschikbaar voor allerlei vragen over vragen en problemen waar leden mee te maken hebben, bijvoorbeeld conflictsituaties en problemen met patiënten. De functie vertrouwenspersoon ligt in het verlengde hiervan. Leden kunnen met problemen over ongewenst gedrag bij mij terecht. Bij ongewenst gedrag kun je denken aan pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, racisme, agressie en grensoverschrijdend gedrag. Deze problemen kunnen zich zowel in relatie tot patiënten voordoen als met collega’s, een leidinggevende of een (mede)eigenaar van de praktijk.’

Vertrouwenspersoon voor leden

De verplichte vertrouwenspersoon geldt volgend jaar voor praktijken en organisaties die tien medewerkers of meer hebben. Om de belasting voor praktijken weg te nemen, stelt het KNGF deze functie beschikbaar voor alle vrijgevestigde leden, ongeacht de omvang van hun praktijk, vertelt Willemijn. ‘De vertrouwenspersoon is eigenlijk een soort gesprekspartner die luistert, die geheimhouding heeft, en dan zegt: “Joh, volgens mij is dit aan de hand” en samen naar mogelijke oplossingsrichtingen kijkt. We gaan het eerste jaar een pilot draaien om te zien of de invulling klopt: hoeveel en welk type vragen levert dit vanuit leden op? We weten dus nog niet precies wat het oplevert als je deze functie opent.’

Voorportaal om conflicten te voorkomen

Willemijn hoopt dat de functie als een soort voorportaal fungeert, om te voorkomen problemen uitmonden in juridische conflicten of medewerkers die zich ziek melden. ‘Na een gesprek kan iemand denken: ik zie weer oplossingen, mogelijkheden, zonder dat ik me ziek hoef te melden. Ook vanuit werkgeversperspectief is dat natuurlijk een voordeel. Het daarbij niet alleen gaan om spanningen met de werkgever, maar ook met collega’s, of met een patiënt. Ook kunnen het maten zijn, die problemen hebben met elkaar. In zo’n geval moet je misschien wel naar mediation. De vertrouwenspersoon onderzoekt eerst waar mogelijke oplossingen liggen, maar biedt niet zelf die oplossingen. Hij of zij verwijst bijvoorbeeld naar een rechtsbijstandsadviseur of naar de huisarts.’

KNGF wil leden ontzorgen

Een vertrouwenspersoon moet goed zijn in communicatie, getraind zijn in gesprekstechnieken en kunnen denken in oplossingen, schetst Willemijn. ‘In de Arbeidsomstandighedenwet wordt de functie niet nader omschreven, maar eigenlijk kun je denken aan de vaardigheden die ook bedrijfsmaatschappelijk werkers hebben. Vanuit het KNGF willen we met deze landelijke functie onze leden ontzorgen.’


Vertrouwenspersoon volgens de Arbeidsomstandighedenwet

Als beroepsorganisatie gaat het Koninklijk Nederlands Genootschap Fysiotherapie (KNGF) invulling geven aan de verwachte wijziging van artikel 13a Arbeidsomstandighedenwet. Deze wetswijziging is aangenomen door de Tweede Kamer op 23 mei 2023. De bijstand door een vertrouwenspersoon wordt in de wet omschreven als:

  1. De werknemer die in de arbeidssituatie is geconfronteerd met ongewenste omgangsvormen, waaronder begrepen direct en indirect onderscheid, intimidatie, seksuele intimidatie, agressie, geweld of pesten, kan zich wenden tot een vertrouwenspersoon.
  2. De werkgever wijst een of meer werknemers aan als vertrouwenspersoon.
  3. Indien de mogelijkheden onvoldoende zijn om de functie van vertrouwenspersoon binnen het bedrijf of de inrichting toereikend te organiseren, wijst de werkgever mede of uitsluitend een of meer externe personen aan als vertrouwenspersoon.

Meer weten? De verplichte vertrouwenspersoon eenvoudig geregeld

Werkgevers met tien of meer werknemers moeten per 1 januari 2024 een vertrouwenspersoon instellen. Deze persoon moet aan diverse eisen voldoen, bijvoorbeeld qua deskundigheid, zelfstandig handelen en geheimhouding. KNGF maakt het praktijkhouders eenvoudig door een nieuwe voorziening, waarvan je als praktijkhoudend KNGF-lid gebruik kunt maken. Zo voldoe je straks aan alle voorwaarden van deze nieuwe verplichting. Meld je tijdens het congres bij de informatiestand van MedischOndernemen en VvAA, en stel al jouw vragen aan Willemijn Caron. In de stand vind je ook een leaflet met alle ins en outs over deze KNGF-service. De verplichte vertrouwenspersoon eenvoudig geregeld door Willemijn Caron.


Fysiopraktijk Anno Nu op 18 november: meld je nu aan!

Fysiopraktijk Anno Nu op 18 november in Gebouw ’t Hart in Utrecht biedt een gevarieerd programma met keynotes, parallelsessies en een-op-een speedconsults. Kijk hier voor: Fysiopraktijk Anno Nu 2023. Ook goed voorbereid het nieuwe jaar in? Meld je direct aan voor het ondernemerscongres: Fysiopraktijk Anno Nu 2023.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov om 11:50 uurtimer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov om 11:45 uurtimer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
flash_onNieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg

22 nov om 15:47 uur

Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groei stress en toename verloop: Mentale zorg voor zorgpersoneel moet sneller en beter

15 nov om 12:00 uurtimer3 min

Een recordaantal mensen verlaat de zorgsector, bijna de helft van de medewerkers vindt de werkdruk te hoog en…

Lees verder »

Zo versterk je de connectie met je medewerkers. Drie handvatten.

15 nov om 11:46 uurtimer3 min

In een tijd van hoog personeelsverloop en een competitieve arbeidsmarkt wordt een sterke connectie met collega'…

Lees verder »
flash_onNieuws

Mascha van Wermeskerken bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Meters maken met een helder strategisch praktijkplan’

14 nov om 12:54 uurtimer4 min

Mascha van Wermeskerken laat tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu (op 9 december) zien hoe je als praktijk een…

Lees verder »

InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt

26 sep om 14:00 uurtimer4 min

InterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…

Lees verder »
Kirsten Elenbaas-Baane van Zorgpromotor
all_inclusiveAchtergrondartikel

‘Employer branding en modern werkgeverschap’: een sterk merk voor personeelsbinding en profilering

20 sep om 16:30 uurtimer6 min
Wat is het verschil tussen een goede en een moderne werkgever? Hoe hangen het DNA, de kernwaarden en de cultuur…
Lees verder »