Gezocht: praktijkmanagers die maximaal inzetten op duurzaamheid

woensdag 7 juni 2023
timer 3 min
 Jessie Neffke  Huisarts Jessie Neffke op de cover van MedischOndernemen 2 (Foto: Rob ter Bekke)

Jessie Neffke Huisarts Jessie Neffke op de cover van MedischOndernemen 2 (Foto: Rob ter Bekke)

Managers moeten een grotere rol spelen bij verduurzaming. Sterker nog: ze moeten ‘duurzaamheidskampioenen’ zijn, stelt Rob Rijbroek, directeur bij ISBW, in een recente blog. Vraag aan praktijkmanagers in ons netwerk: is duurzaamheid al een belangrijk aandachtspunt in je werk?

Duurzaamheid is een van de grote uitdagingen van deze planeet en haar bewoners, schrijft Rob Rijbroek. In Nederland is het vanaf 2024 voor organisaties met meer dan 250 medewerkers verplicht om over duurzaamheid te rapporteren (Duurzaamheidsrapportage CSRD: dit betekent het voor jou). Daarnaast treedt per 1 juli de energiebesparingsplicht in (Wat is de energiebesparingsplicht? (vanaf 2023)). Weet je hoe je hier als manager actie in moeten?

Geen modegril, maar noodzakelijkheid

Als manager dien je je bewust te zijn dat duurzaamheid geen modegril is, stelt Rijbroek, maar ‘een noodzakelijkheid’ om onze planeet leefbaar te houden. Bedrijven – en zeker ook instellingen -- spelen hierin een belangrijke rol, omdat zij een grote invloed hebben op het milieu en de samenleving. Managers kunnen de impact van de organisatie op het milieu verminderen en maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Dat biedt niet alleen voordelen voor het milieu, helpt ook om kosten te drukken en de efficiëntie te verbeteren. Bovendien draagt het bij aan een positief imago en een betere relatie met klanten en stakeholders. Ook bij hen staat duurzaamheid steeds hoger op de agenda.

Je rol bij duurzame werkprocessen

Een duurzame bedrijfsvoering ontstaat echter niet vanzelf. Daar komt de actieve rol van jou als manager om de hoek kijken. Dit begint bij bewustzijn en betrokkenheid. Om duurzaamheid succesvol onderdeel te laten zijn van de organisatie, is het belangrijk om medewerkers te betrekken (zie: De 10 pijlers van duurzaamheid en kwaliteit). Daarvoor is een juiste structuur nodig, waarbij duurzaamheid een onderdeel is van de bedrijfsvoering. Als manager van de toekomst dien je dus niet alleen kennis hebben van duurzaamheid als Rijbroek, maar ook in staat zijn om teamleden hierin mee te nemen.

Vier handvatten voor verduurzamen

Rijbroek formuleert een aantal handvatten om duurzaamheid op te pakken:

  • Investeer in een cultuur van duurzaamheid: Zorg dat duurzaamheid onderdeel wordt van de bedrijfscultuur. Dat kan bijvoorbeeld door medewerkers bewust te maken, en bied workshops of trainingen aan of geef ze tijd en ruimte om duurzame initiatieven op te starten.

  • Betrek medewerkers op alle niveaus: Zorg dat duurzaamheid een prominente plek krijgt op de agenda van jouw team. Bepaal samen concrete doelen op het gebied van duurzaamheid. Geef medewerkers specifieke taken en verantwoordelijkheden.

  • Integreer duurzaamheid in de bedrijfsprocessen: Bekijk in hoeverre duurzaamheid geïntegreerd kan worden in de bedrijfsprocessen van jouw afdeling. Bijvoorbeeld door het inkopen van duurzame producten, het reduceren van afval of het besparen van energie. Denk ook na over investeren in duurzame innovaties.

  • Stimuleer duurzaam gedrag: Geef als manager het juiste voorbeeld door zelf duurzame keuzes te maken. Goed voorbeeld doet goed volgen. Moedig medewerkers aan om afval te scheiden, bijvoorbeeld door een recyclingstation te implementeren. Stimuleer ze om zo min mogelijk te printen. Denk aan duurzaam woon-werkverkeer. Communiceer over flexibel werken, carpoolen of het gebruik van het openbaar vervoer. 

De manager van de toekomst

Door het groeiende belang van duurzaamheid is het cruciaal om als manager van de toekomst een duurzaamheidskampioen te zijn. Dit betekent dat duurzaamheid geïntegreerd moet worden in de bedrijfsstrategie en -cultuur zodat de impact van de organisatie op het milieu verkleind wordt. Lees hier het complete artikel: Waarom je als manager van de toekomst een duurzaamheidskampioen moet zijn.

Gezocht: praktijkmanagers die inzetten op duurzaamheid

Dit is een uitnodiging aan jou als praktijkmanager in het PraktijkmanagersNetwerk om te vertellen over je ervaringen met verduurzamen:

  • Is duurzaamheid inmiddels een vast onderdeel van je werk?
  • Kunnen jullie als praktijk al een jaarverslag maken?
  • Hoe kunnen we vanuit PraktijkmanagersNetwerk en MedischOndernemen je hierbij ondersteunen? 

Vertel over je ervaringen met verduurzaming bij het PraktijkmanagersNetwerk. Reageer bijvoorbeeld op MO Plek: Gezocht: praktijkmanagers die inzetten op duurzaamheid. Reageren per mail kan natuurlijk ook: martin@medischondernemen.nl

 

MO2 2023 Duurzaamheid

Onlangs verscheen een digitale editie van MedischOndernemen over duurzaamheid. Lees deze hier: MedischOndernemen 2: ‘Duurzame zorg is niet meer vrijblijvend’

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.