ZZP praktijkmanager: ‘Zorg voor een duidelijk profiel’

donderdag 1 juli 2021
timer 3 min

Foto: Shutterstock

Hoe profileer je het vak en jezelf als praktijkmanager? Hoe kom je aan opdrachten? Is er verschil tussen werken in een tandartsen- of huisartsenpraktijk? De praktijkmanagers die als zzp’er werken of overwegen om dat te doen, hadden veel gespreksonderwerpen tijdens hun online bijeenkomst. ‘Zeg niet dat je alles doet.’

Het was de eerste keer dat deze praktijkmanagers met elkaar in gesprek waren. De groep van elf ZZP praktijkmanagers liet een variëteit zien: met ruimschootse ervaring tot net gestart en het merendeel werkzaam in een huisartsenpraktijk of bij een zorggroep. Slechts een in de mondzorg. ‘Ik ben er eigenlijk steeds meer ingerold. Andere praktijken vroegen me voor bepaalde klussen. Op een gegeven moment ben ik daar geld voor gaan vragen’, vertelde een deelnemer. 

Breed takenpakket, minimale inzet

Over het vak en de inhoud kwamen al snel de tongen los. ‘Het takenpakket van een praktijkmanager is heel breed, je managet alle bedrijfsonderdelen maar wordt eigenlijk superminimaal ingezet’, benadrukte Priscilla van den Blink.
Maakt het uit of je als praktijkmanager in een tandartsen- of huisartsenpraktijk werkt? ‘Als er sprake is van veiligheid op de werkvloer, als medewerkers elkaar feedback durven te geven en gewaardeerd worden, dan gaat de kwaliteit van het werk en de zorg omhoog. Dat geldt voor elke praktijk', reageerde Natasja Dik.
Andere reacties: ‘HR-zaken blijven HR-zaken, in een tandartsen- of huisartsenpraktijk.’ ‘Leidinggeven aan professionals is ook universeel. Al vinden veel huisartsen het eng, die hebben behoefte aan autonomie Ze zijn bang dat ze iemand binnenhalen die komt vertellen hoe ze hun werk moeten doen.’ ‘Het is echt een vak.’

Praktijkhouders lopen vast zodra de praktijk groter wordt. ‘Is het een idee dat we ons daar meer op profileren? Dat praktijkmanager echt een vak is. Ik vind het belangrijk om het vak meer over het voetlicht te brengen’, vroeg Marijke Blommendaal. 

Zelfbescherming

Het team aansturen en de hele bedrijfsvoering doen, kun je dat in een paar uur doen - want vaak heeft een huisarts er niet meer voor over. ‘Het betekent dat je je werk goed moet afbakenen. Dat is een kwestie van oefenen en zelfbescherming’, aldus Nicole Bremer. 
Het is een vak apart, je doet het er niet even bij. Je profileert je als een functie, een professional, in de eerste lijn, of je dat nu als zzp’er of in loondienst doet.

Behoefte aan contact

De behoefte aan onderling contact tussen deze groep praktijkmanagers is groot. Want morgen zit je weer alleen in de praktijk. Zoek contacten in je regio, luidt het advies. Heb niet de illusie dat je op tactisch niveau kunt functioneren als je niet mag meepraten in het managementteam. Maak een keuze wie je als zzp’er wilt zijn. ‘Dat kan prima voor reguliere werkzaamheden’, verklaarde Esther Gjaltema. De praktijkmanager kan ook meerwaarde hebben als bepaalde expertise nodig is, bijvoorbeeld op het vlak van transitiemanagement. 

Opdrachten vinden

De praktijkmanagers die al een tijd als zzp’er werken, komen vooral via via aan nieuwe opdrachten. Op LinkedIn en Indeed vind je ook veel vacatures. In de huisartsenzorg is een betaaltitel voor praktijkmanager en toekomstgerichte huisartsenzorg. Dat zorgt ervoor dat praktijkmanagers meer in huisartsenpraktijken te vinden zijn en minder bij tandartsen. 

Discussie over tarieven

Over de tarieven ontstond discussie: die lopen uiteen van € 65 tot €85 excl. btw. In sommige gevallen is het meer dan een waarnemer krijgt.  Een praktijkmanager gaf aan hier moeite mee te hebben. De vraag is wat je jezelf en je werk waard vindt. ‘Ik ben universitair geschoold, ze kunnen me altijd bellen. Ik ga mijn tarief niet aanpassen aan dat van waarnemers.’ ‘Nee’, reageerde iemand. ‘Ik ga me niet schikken naar hun tarief, omdat het zulke slechte onderhandelaars zijn.’ Afgesproken is om de krachten samen te bundelen en een vervolg te geven aan deze bijeenkomst. Het netwerk zal dit faciliteren.

Tips van de ZZP praktijkmanagers:

  • Zoek contact met collega’s in de regio;
  • Maak een keuze wat voor zzp’er je wilt zijn. Dat kan voor reguliere werkzaamheden zijn of juist een specialisatie;
  • Zorg voor een duidelijk profiel. Zeg niet dat je alles doet;
  • Verdiep je in de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Deze wet geeft jou als zzp’er en je opdrachtgever duidelijkheid over de arbeidsrelatie die jullie aangaan;
  • Doe de ondernemerscheck: ben ik ondernemer of niet?

 De eerstvolgende online bijeenkomst is op 7 september.
 

Misschien is het bij bovenstaande overwegingen goed om je te oriënteren op de financiering van de huisarts. Er staat ‘de huisarts heeft er meestal niet veel uren voor over’. Het is niet zo dat de huisarts niet meer uren zou willen en het is ook geen gierigheid. De huisarts krijgt van de verzekeraar een klein bedrag per patiënt per jaar dat het salaris van de praktijkmanager moet vergoeden. Afhankelijk van het aantal patiënten in de praktijk wordt dat bedrag vastgesteld. Dat is gemiddeld voor 3 uur per week. Aangezien een praktijkmanager wel lastenverlichting brengt maar verder geen verrichtingen kan declareren levert die qua geld de praktijk niets op maar kost dus wel veel zonder dat er een mogelijkheid is dit te compenseren omdat de zorgverzekeraar voor elk onderdeel binnen de praktijk een dergelijke berekening maakt. Zo is de hele bekostiging opgebouwd. Dat is de reden dat de huisarts niet meer kan bieden. Dus bij klachten over uren en tarief moet je bij de zorgverzekeraar aankloppen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.