Eigenschappen van effectief leiderschap: ‘Werk synergetisch’ en ‘hou de zaag scherp’ (4)

woensdag 13 september 2023
timer 6 min
Samen doelen bereiken  - Foto: Shutterstock

‘Moedig teamleden aan om elkaars sterke punten te benutten, van elkaar te leren en samen doelen te bereiken’ (Foto: Shutterstock)

Als praktijkmanager en praktijkhouder in een medische praktijk draag je de verantwoordelijkheid voor het leiden van het team en het succesvol runnen van de praktijk. In dit artikel belicht Charlotte van den Wall Bake de eigenschappen 6 en 7 van effectief leiderschap volgens Stephen Covey: ‘werk synergetisch’ en ‘hou de zaag scherp’.

In dit artikel bieden we praktische handvatten om de eigenschappen 6 en 7 toe te passen in jouw werkcontext. Daarnaast bespreken we hoe eigenschappen ‘werk synergetisch’ en ‘hou de zaag scherp’ samenhangen met de eerste vijf eigenschappen van effectief leiderschap.

Eigenschap 6: Werk synergetisch

Synergie, het creëren van samenwerkende en harmonieuze relaties binnen het team en buiten de praktijk, is van essentieel belang voor een succesvolle praktijk. Een praktische benadering om synergie te bevorderen is het cultiveren van open communicatie. Door een omgeving te creëren waarin teamleden vrij kunnen communiceren en ideeën kunnen delen, ontstaat een sfeer van vertrouwen en betrokkenheid. Gestructureerde reguliere overlegmomenten, zoals teamoverleg en dagstarts, bieden de gelegenheid voor open uitwisseling van suggesties en perspectieven. Het is aan jou om hier het voortouw in te nemen door de verschillende overlegmomenten en de frequentie vast te stellen. Een vaste overlegstructuur heeft gegarandeerd een positief effect op de synergie in de praktijk.

Daarnaast kunnen teambuildingactiviteiten een effectieve manier zijn om synergie te bevorderen. Je kunt hierbij denken aan sociale activiteiten, zoals een etentje, maar ook trainingen voor de hele praktijk. Door dergelijke activiteiten te organiseren worden de onderlinge band en samenwerking versterkt, leren de teamleden elkaar beter kennen en zijn ze eerder bereid om een stapje harder te lopen voor elkaar. Bovendien zullen de relaties dan beter tegen een stootje kunnen en ook dat draagt bij aan een positieve en productieve werkomgeving.

Als leidinggevende kun je zelf het goede voorbeeld geven door samenwerking en respect te tonen. Moedig teamleden aan om elkaars sterke punten te benutten, van elkaar te leren en samen te werken om de gemeenschappelijke doelen te bereiken. Wanneer jij een cultuur van samenwerking stimuleert en de waarde van verschillende perspectieven erkent, zal dit de synergie in jullie praktijk versterken. Dat vraagt wat van je: allereerst heb je een voorbeeldfunctie en is het aan jou om teamleden te betrekken om bij te dragen aan deze cultuur. Bovendien ben jij degene die direct een interventie kan doen, wanneer je ervaart dat er sprake is van disbalans in het team.

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

Deze eigenschap gaat over de principes van evenwichtige zelfvernieuwing, een onmisbare eigenschap voor leidinggevenden. Het omvat het continu streven naar persoonlijke en professionele groei én ook het inspireren van de teamleden om hetzelfde te doen. Je bent immers zelf het ‘instrument’, zowel als leidinggevende in het team als in de contacten met de patiënt. Dat maakt het essentieel om continue professionele ontwikkeling na te streven, bijvoorbeeld door het bijwonen van trainingen, workshops en congressen én vakliteratuur bij te houden. Door steeds nieuwe kennis en vaardigheden op te doen, vergroot je niet alleen je eigen effectiviteit en kunde, maar kun je dit ook delen met de teamleden. 

Het creëren van een lerende cultuur in jullie praktijk is daarbij een belangrijke praktische benadering. Stimuleer de teamleden om zichzelf voortdurend te ontwikkelen en moedig hen aan om deel te nemen aan ontwikkelingsprogramma’s. Je kunt ook een persoonlijk jaarbudget vaststellen en aan de teamleden zelf over laten hoe ze het willen invullen (binnen een aantal voorwaarden). 

Daarnaast is het jouw verantwoordelijkheid om reflectie te stimuleren. Laat teamleden bewust stil staan bij de vraag waarom iets goed ging en wat daaruit te leren valt voor een volgende keer. En ook als iets niet zo goed ging: wat was de oorzaak, wat was daarbij van invloed en wat zou je een volgende keer anders doen? Dat zijn soms lastige momenten: een mens is vaak geneigd de schuld buiten zichzelf te plaatsen of juist te veel schuld naar zich toe te trekken. Ga, in figuurlijke zin, naast iemand staan en help met het vergroten van zelfinzicht.

Haal het beste uit je team en jezelf

Als praktijkmanager of praktijkhouder speel je een cruciale rol in het leiden en begeleiden in jullie praktijk. Door de eigenschappen 6 en 7, synergie en zelfvernieuwing, toe te passen en te combineren met de eerste vijf eigenschappen kun je een krachtige en evenwichtige stijl van leiderschap ontwikkelen en daarmee een inspirerend en effectief leider zijn. Door synergie te cultiveren, zelfvernieuwing te bevorderen en daarnaast een positieve en ondersteunende werkomgeving te creëren, haal je niet alleen het beste uit je team, maar stimuleer ook je eigen groei en ontwikkeling.

Dit is een gedeeltelijke voorpublicatie van een artikel dat deze maand in het PM-katern in MedischOndernemen 2023-4 en op MO Plek verschijnt.


De eigenschappen voor effectief leiderschap volgens Stephen Covey

1. Wees proactief (principes van persoonlijk inzicht)
2. Begin met het eind in gedachten (principes van persoonlijk leiderschap)
3. Belangrijke dingen eerst (principes van persoonlijk management)
4. Denk in termen van win/win (principes van interpersoonlijk leiderschap)
5. Probeer eerst te begrijpen en dan pas begrepen te worden (principes van empathische communicatie)
6. Werk synergetisch (principes van creatieve samenwerking)
7. Hou de zaag scherp (principes van evenwichtige zelfvernieuwing)
8. In 2004 voegde Covey aan deze zeven gewoonten een achtste toe met de publicatie van zijn boek 'De 8ste eigenschap, van effectiviteit naar inspiratie'. 


'In je kracht als praktijkmanager': masterclasses voor de startende en de strategische praktijkmanager

Na de Dag van de Praktijkmanager gaan we verder met het 'Jaar van het Leiderschap' met twee masterclasses voor de startende en de strategische praktijkmanager. Charlotte van den Wall Bake zet je 'In je kracht als praktijkmanager' met een programma waarin de focus ligt op jouw kracht en jouw rol binnen de praktijk. De masterclasses vinden plaats op 14 en 19 september.

Locatie: De Mariënhof in Amersfoort

Beide masterclasses van een hele dag worden verzorgd bij De Mariënhof in Amersfoort, een goed bereikbare en heerlijke locatie om in een ontspannen sfeer een dag aan de slag te gaan. De vergoeding voor deelname aan een van deze masterclasses inclusief heerlijke lunch bedraagt € 245,- (ex. btw) voor leden van het PraktijkmanagersNetwerk. Niet-leden betalen € 295,- (ex. btw).

Meer informatie en inschrijven

Graag tot ziens in De Mariënhof op 14 of 19 september! Schrijf je hier in:


Lees je in met alle achtergrondartikelen:


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

mic_external_onInterview

Mascha van Wermeskerken over strategisch jaarplan: ‘Het ideale plaatje helder op het netvlies van het team’

26 sep om 15:30 uurtimer7 min

Mascha van Wermeskerken, eigenaar van Dentiness, is praktijkmanagementcoach en -adviseur voor het…

Lees verder »
Kirsten Elenbaas-Baane van Zorgpromotor
all_inclusiveAchtergrondartikel

‘Employer branding en modern werkgeverschap’: een sterk merk voor personeelsbinding en profilering

20 sep om 16:30 uurtimer6 min
Wat is het verschil tussen een goede en een moderne werkgever? Hoe hangen het DNA, de kernwaarden en de cultuur…
Lees verder »
Marloes van Schooten
mic_external_onInterview

Marloes van Schooten over strategisch opleidingsplan: ‘Versterkt betrokkenheid, sfeer en prestaties’

13 sep om 14:30 uurtimer4 min
Praktijkmanager en beleidsadviseur Marloes van Schooten ontwikkelde een e-learning om een strategisch…
Lees verder »
Nora Ennahachi (MyDent Mondzorgcentrum Rotterdam en Utrecht) Foto Frank Hertog
mic_external_onInterview

Drie tips van Nora Ennahachi (MyDent) om je praktijk te laten bloeien: ‘Voel je nergens te goed voor’

30 aug om 10:30 uurtimer4 min
Nora Ennahachi is operationeel directeur van twee tandartspraktijken en een orthodontiepraktijk van het Mydent…
Lees verder »
Charlotte van den Wall Bake bij de Dag van de Praktijkmanager op 25 mei 2023. (Foto: Menno van der Veen-The Arrows)
all_inclusiveAchtergrondartikel

Eigenschappen van effectief leiderschap: Denk in win-win en probeer eerst te begrijpen (3)

12 jul om 14:00 uurtimer6 min
In 2023 staat leiderschap centraal bij PraktijkmanagersNetwerk. We lichten het gedachtengoed van Stephen Covey,…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Nieuw lid Martijn de Visser (Eefje helpt!): ‘PraktijkmanagersNetwerk moet verder groeien’

23 jun om 11:30 uurtimer3 min
Martijn de Visser is directeur en medeoprichter van ‘Eefje helpt’, een bureau dat eerstelijnspraktijken…
Lees verder »
Marijke Blommendaal_foto_Menno van der Veen_The Arrows
flash_onNieuws

Marijke Blommendaal over de ‘positief gezonde praktijk’: ‘Verdiep je in het model en ontwikkel jezelf’

12 jun om 16:30 uurtimer5 min
Hoe kan ‘positieve gezondheid’ het uitgangspunt vormen voor de patiëntenzorg én de eigen organisatie? Over die…
Lees verder »
Beursvloer in Kinepolis tijdens de Dag van de Praktijkmanager, op 25 mei 2023
flash_onNieuws

Dag van de Praktijkmanager 2023: Inspirerend, praktisch en ‘een aangenaam dagje uit’

31 mei om 16:45 uurtimer5 min
De Dag van de Praktijkmanager op 25 mei stimuleerde praktijkmanagers ook dit jaar weer aan de slag te gaan met hun…
Lees verder »