Eigenschappen van effectief leiderschap: wees proactief en neem de regie

dinsdag 14 maart 2023
timer 5 min

(Foto: Shutterstock)

Leidinggevenden in de zorg hebben al decennialang een cruciale rol in het leveren van kwalitatieve en efficiënte zorg aan patiënten. De afgelopen jaren ervaart een leidinggevende in toenemende mate ook de verantwoordelijkheid voor het welzijn, de motivatie en de ontwikkeling van personeel. Het aansturen van medewerkers verloopt echter niet altijd in rozengeur en maneschijn. In dit artikel, het eerste uit een reeks van zes, nemen we de rol van leiders in de zorgsector onder de loep en bespreken we hoe zij volgens Stephen Covey’s principes kunnen bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg en teamleden én het behalen van praktijkdoelen.

Gebrek aan ervaring met leidinggeven, onduidelijkheid over de positie van de leidinggevende in de praktijk en het liever willen vermijden van een eventueel conflict. Dat zijn de voornaamste redenen dat veel praktijkmanagers en praktijkhouders niet de rol pakken die nodig is. Terwijl zij juist sleutelfiguren zijn in het realiseren van een succesvolle en effectieve zorgorganisatie voor zowel patiënt als personeel.

Leiderschap is een belangrijk aspect in elke organisatie en zeker in de zorg. Het is van groot belang om effectief leiderschap te tonen om een succesvolle en effectieve zorgorganisatie te realiseren. Een van de meest invloedrijke modellen voor effectief leiderschap is het Seven Habits-model van Stephen Covey. Dit model beschrijft zeven essentiële eigenschappen van effectieve leiders, waaronder proactief zijn (Eigenschap 1). In dit artikel wordt deze eigenschap in het bijzonder besproken en hoe deze van toepassing is op praktijkmanagers en -houders in de zorg. De andere eigenschappen belichten we in de volgende vijf artikelen.

In dit artikel staat proactiviteit centraal. Proactief zijn betekent dat iemand verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar eigen leven en omstandigheden, in plaats van te reageren op omgevingsfactoren. Een groot deel van de mensheid legt, wanneer er iets niet volgens plan verloopt, de schuld neer bij iets of iemand anders. Luister maar eens naar wat je jezelf of collega’s hoort zeggen na een afspraak waarbij de communicatie niet geheel vlotjes verliep: ‘Zo, dat was toch een dwarse patiënt.’ Of: ‘Ik kom net terug van mijn schoonmoeder. Het was weer een lange monoloog, niet één keer heeft ze gevraagd hoe het met mij gaat.’

Kijk naar je aandeel en neem regie

Proactief zijn betekent dat je jezelf niet als slachtoffer ziet van omstandigheden, maar juist actief werkt aan het creëren van de veranderingen die je wilt zien in je leven. Door proactief te zijn, vergroot je je invloed op je eigen toekomst en op de wereld om je heen. Dus dan kijk je, in de communicatie met die ‘dwarse persoon’ of ‘praatzieke schoonmoeder’ ook naar jouw aandeel in de dialoog.

Een van de belangrijkste aspecten van proactief zijn is het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag en beslissingen. In plaats van te reageren op omstandigheden en omgeving, neemt een proactieve leider de regie in handen en stuurt hij de omstandigheden en omgeving aan. Dit betekent niet dat je niet reageert op veranderingen en uitdagingen, maar wel dat je deze uitdagingen proactief aangaat en oplost.

Kijk positief naar uitdagingen

Een ander belangrijk aspect van proactief zijn is het hebben van een positieve instelling. In plaats van te focussen op problemen en beperkingen, richt een proactieve leider zich op mogelijkheden en oplossingen. Dit betekent dat ze een positieve en oplossingsgerichte houding hebben, in plaats van in een bubbel leven waarin problemen niet bestaan.

Bovendien dient een leidinggevende in de zorg een positieve instelling te hebben bij het oplossen van uitdagingen en problemen. Dit betekent bijvoorbeeld het proactief zoeken naar oplossingen voor knelpunten, het bevorderen van een positieve werkomgeving en het motiveren van medewerkers om het beste uit zichzelf te halen.

Dit artikel is een ingekorte voorpublicatie van een artikel dat deze maand in het PM-katern in MedischOndernemen 2023-1 en op MO Plek verschijnt.


Link:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Jolanda Rieks_praktijkmanager en praktijkondersteuner_Huisartsenpraktijk De Pleiaden
mic_external_onInterview

De lessen van praktijkmanager Jolanda Rieks: ‘Let op je grenzen. Laat de dingen waar ze horen’

16 mrt om 16:00 uurtimer5 min
Jolanda Rieks is praktijkmanager en -ondersteuner bij Huisartsenpraktijk De Pleiaden, twee huisartsenpraktijken…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Alexander van Kleij over ‘Binden en boeien van je team’: ‘Goede sfeer is de belangrijkste bindende factor’

14 mrt om 13:52 uurtimer5 min
Alexander van Kleij, directeur Salaris en HR Advies bij Visser & Visser, verzorgt op 30 maart het webinar '…
Lees verder »
flash_onNieuws

2023: het jaar van het leiderschap bij PraktijkmanagersNetwerk

13 mrt om 11:41 uurtimer3 min
Een veel gehoorde vraag van praktijkmanagers is: “Hoe doe ik dat nu, het aansturen van het team?” En ook horen we…
Lees verder »
flash_onNieuws

Buddy’s: nieuwe koppels van start

13 mrt om 11:20 uurtimer3 min
In 2022 zijn we op initiatief van Sjoukje van Eijken en Irma van der Ende gestart met het Buddy- initiatief.…
Lees verder »

Tandpreventiepraktijk Deurne: ‘Kleinschalige mondzorg vanuit een lokaal hart’

2 mrt om 12:04 uurtimer3 min
Elke van den Biggelaar is vestigingsmanager van de Tandpreventiepraktijk Deurne, onderdeel van het Tandarts Today-…
Lees verder »
person_outlineBlog

Medewerkerstevredenheid: Zorg draait om mensenwerk

23 feb om 09:15 uurtimer2 min
Zorg draait om mensen. Maar op dit moment zijn mensen ook onze grootste zorg. Hoe houd je iedereen betrokken en…
Lees verder »

Strategieën voor personeelsbehoud: Binden en boeien in 2023

15 feb om 10:45 uurtimer5 min
Ondanks de dreigende recessie en allerlei crises waar we mee te maken hebben, is er nog steeds sprake van een…
Lees verder »
Foto: Kim Vermeulen
mic_external_onInterview

Praktijkmanager Kim Vermeulen: ‘Je bent met iedereen verbonden. Hoe leuk wil je het hebben’

9 feb om 16:00 uurtimer5 min
Kim Vermeulen is praktijkmanager bij FysioDynamiek in Arnhem. Ze is verantwoordelijk voor de bedrijfsprocessen, is…
Lees verder »