Investeren is als zaaien

maandag 23 augustus 2021

Foto: Maaike van der Mee

Als praktijkmanager liggen er vele taken op je bordje. Als je de functieomschrijving eens goed bestudeert, is het bijna een onmogelijke taak. Wat mij betreft is de belangrijkste taak van een praktijkmanager het coachen en aansturen van je team. Of dat nu een team van 5 of 25 medewerkers is. Wanneer het team optimaal functioneert, functioneert de hele praktijk! Door Maaike van der Mee.

Als je medewerkers vraagt wat zij belangrijk vinden aan een praktijkmanager, krijg je vaak als antwoord: het zorgen voor een veilige werkomgeving waarin zij zich samen met hun collega’s kunnen ontwikkelen en waar zij ook fouten mogen maken. Dat hoort nu eenmaal bij ontwikkeling. Het is eigenlijk hetzelfde als wat een docent doet. Als docent zorg je altijd voor een veilig leerklimaat. Een sfeer waarin studenten zich vrij voelen om zich te kunnen ontwikkelen met vallen en opstaan. Je wilt toch als praktijkmanager dat je medewerkers zich ontwikkelen en iedereen het uiterste uit zichzelf haalt. 

Iedereen herinnert zich nog wel een moment op de middelbare school waarop je eigenlijk een vraag aan je leraar wilde stellen maar het niet durfde omdat het niet veilig genoeg voelde. Zo werkt het ook met je medewerkers.

Kennismaken

Als je als praktijkmanager gaat werken is het eerste wat je doet ervoor zorgen dat je kennismaakt met al je medewerkers dus ook met degene die de praktijk schoonmaakt. En met kennismaken bedoel ik niet het noemen van de naam en functie, want die weet je allang.

Binding creëren

Bereid zo’n gesprek zorgvuldig voor en laat je medewerker vooraf een aantal vragen beantwoorden die belangrijk voor jou zijn. Bijvoorbeeld: waar ligt de kracht van je medewerker, wat vindt hij/zij het leukste aan het vak, wat verwacht hij/zij van jou.
Op deze manier kun je heel gericht een gesprek voeren. Neem ook vooral de tijd voor dit gesprek. Niet tussendoor in een pauze met volle mond. Plan de gesprekken zorgvuldig. Je zult merken dat dit enorm gewaardeerd wordt en dat je direct een binding met je medewerkers creëert. 

Het investeren in je medewerkers houdt natuurlijk niet op na het kennismakingsgesprek. Het tonen van oprechte belangstelling is een belangrijk aspect. Weet wat je medewerkers bezighoudt, ook privé. Het komt met regelmaat voor dat je medewerker privéproblemen heeft waar je aandacht voor moet hebben. Neem dan je medewerker even apart en vraag hoe het gaat en vergeet vooral niet te vragen wat jij als leidinggevende voor ze kan doen. 

Vraag hoe het gaat

Dat zijn vaak kleine dingen die nu juist het verschil maken. Je medewerker komt echter niet zomaar naar je toe met problemen. Dat gebeurt alleen wanneer er een klimaat is waarin dat kan. Je medewerker moet altijd bij je terechtkunnen en je moet als leidinggevende altijd aandacht hebben voor je medewerker. Wanneer je die aandacht hebt, zie je ook problemen aankomen. Vraag met regelmaat aan je medewerkers hoe het gaat. Dat kan soms best even in de wandelgangen. Zorg ervoor dat je dit ook bij iedereen doet. Wanneer het druk is en er  te(weinig) personeel is, laat dan merken dat jij dit als leidinggevende ook vervelend vindt. Geef op zo’n moment complimenten aan degene die gewerkt hebben. 

Wees aanwezig op de werkvloer

Weet wat er speelt op de werkvloer. Om dit te weten zul je regelmatig op de werkvloer aanwezig moeten zijn. Ook dit kost tijd en energie, maar wanneer je weet wat er speelt is het vele male makkelijker om te sturen. Bovendien waarderen medewerkers dit, omdat je op zo’n moment laat zien dat je werkelijk geïnteresseerd bent in hun werkzaamheden. Denk mee over de problemen op de werkvloer, hoe klein ze ook zijn. Laat zien dat je er voor ze bent en dat je het ook wel eens niet eens bent met de eigenaar/directeur. Laat je eigen kwetsbaarheid ook zien. Je zult merken dat de teamleden jou te hulp komen op zo’n moment. 

Doe dingen samen! 

Samen lunchen is een goede manier om contact te hebben buiten het werk. Probeer het werk los te laten tijdens de lunch en belangstelling te tonen voor je medewerkers. Tijdens de lunch komen er vaak onderwerpen aan bod die niets met werk te maken hebben, maar waardoor je een goed beeld krijgt van je medewerkers. Onthoud deze zaken, wellicht heb je het nog eens nodig!

Vraag je medewerkers ook eens om jouw functioneren te evalueren. Doe dit ook in een één op één gesprek of - wanneer medewerkers dit moeilijk vinden - doe dit dan in duo’s. Dat geeft ze vaak meer zekerheid om open te zijn. Leer vooral van deze evaluaties.

Zaadjes planten

Het leren kennen en onderhouden van de band met je medewerkers is intensief en een ‘never ending proces’. Je plant voortdurend zaadjes. Wat het je uiteindelijk oplevert is commitment. Je zult merken dat medewerkers meer inzet gaan tonen en vaker positief reageren op vragen van jou als leidinggevende. Zij doen iets voor jou, omdat ze weten dat jij er voor ze bent en in hun investeert, zowel persoonlijk als vakinhoudelijk.  

Maaike van der Mee is oprichter van de  Dutch Dental Academy, docent en praktijkmanager bij mondzorgpraktijken. Maaike schrijft blogs voor MedischOndernemen.
Eerder verschenen blog: Coronacrisis in het onderwijs

  

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.