Oud-huisarts (72) aan de slag als doktersassistent

dinsdag 20 oktober 2020
timer 3 min
Ook huisarts Joost Zaat is met pensioen. Toch lezen we zijn column nog in de Volkskrant. Hij is waarnemer geworden. Gelukkig maar, want er is een schreeuwend tekort aan mensen in de zorg: artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten zijn nauwelijks te vinden. En dan zijn er toch veel mensen boven de 67 jaar die hier en daar wel een paar dagen willen inspringen. Thieu Heijltjes (72), oud-huisarts en expert bij MedischOndernemen, vertelt hoe hij wordt ingewerkt als 'de nieuwste doktersassistent'.
Tijdens de eerste Covid-19-uitbraak werden de BIG-eisen en de registratie al een beetje versoepeld. Zo konden ervaren ic-verpleegkundigen weer terug naar hun oude werkplek. Bij het ministerie van VWS begrepen ze al gauw dat de sterke competentie-eisen een te hoge drempel waren geworden om ouderen in te zetten.
In de affaire Janssen-Steur (deze neuroloog stelde veel onjuiste diagnoses en moest vertrekken bij Medisch Spectrum Twente, red.) werden we geconfronteerd met een disfunctionerende oudere arts. Dat mocht niet meer voorkomen.
 

Oproep

Toen de wachttijd bij het CBR voor het verlengen van een rijbewijs opliep tot meer dan een jaar, had de minister van Infrastructuur en Waterstaat zo haar eigen oplossing. Een groot deel van die wachttijd werd veroorzaakt door het gebrek aan artsen om de rijvaardigheid te beoordelen. Administratief werk wat een arts met ervaring prima kan doen. Ze deed een oproep aan gepensioneerde artsen om zich in te zetten voor de wachtrij van 75-jarige chauffeurs. Er moesten genoeg artsen zijn, die nog fit genoeg waren om dit licht administratieve werk te doen.
 

Geen arts meer

Hadden die artsen het te goed, waren ze verwende pensionado’s in hun vakantiehuizen? Wat was de reden toch dat men zich nauwelijks aanmeldde? Na het uitschrijven uit het register waren gepensioneerde artsen officieel geen arts meer. Ter bescherming van de Nederlander tegen zelden voorkomende beunhazerij door oude artsen. Veel oudere artsen hebben dat ervaren als een vernedering. Voorheen stond vaak op de grafsteen dat de persoon was overleden als “arts”, en in ieder geval stond deze titel op de rouwadvertentie. Maar zo mag men zich niet meer noemen.
 

Helpen

Sinds 2011 ben ik dus omgeschoold naar relatietherapeut en coach met het Enneagram. En zo kan ik fijn doorwerken. De LHV vraagt na veertig jaar lidmaatschap geen contributie meer, maar houdt mij wel prima op de hoogte over alles wat er speelt. Als oud-huisarts zie ik best veel mensen uit de zorg. Een goede relatie met mijn lokale collega’s zorgt voor werk.
 
Zelfs zo dat men aan mij dacht toen twee maanden geleden de praktijk dreigde vast te lopen. ‘Thieu, zou je ons niet kunnen helpen op de functiekamer? Er zijn drie assistentes uitgevallen. We moeten spreekuren gaan afzeggen.’
 

Nieuwste doktersassistent

Het kostte me nauwelijks een halve dag om in te worden ingewerkt als nieuwste doktersassistent. Eenmaal ingelogd in het HIS kon ik vrij snel de weg vinden. Registreren, SOEP-regels, declareren en een nieuwe afspraak maken. Injecties, hechtingen verwijderen, wratjes behandelen, cerumen verwijderen, 24-uurs bloedruk, ECG-maken en dergelijk. En natuurlijk met iedereen een praatje maken: hoe gaat het met de kinderen? Ik weet vaak nog de namen. Al mag ik mij dan geen arts meer noemen, het is nog steeds mijn leven om mensen te begeleiden.
 
Het ECG van een 80-jarige dame ziet er rommelig uit. Er zijn geen p-topjes. Ik controleer haar medicatie: geen antistolling. Ze heeft pas volgende week een afspraak staan. ‘Blijft u maar even zitten mevrouw, hier moeten we even een echte dokter naar laten kijken!’
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Oud-huisarts (72) aan de slag als doktersassistent

Lees verder - met dit thema

Jolanda Rieks_praktijkmanager en praktijkondersteuner_Huisartsenpraktijk De Pleiaden
mic_external_onInterview

De lessen van praktijkmanager Jolanda Rieks: ‘Let op je grenzen. Laat de dingen waar ze horen’

16 mrt om 16:00 uurtimer5 min
Jolanda Rieks is praktijkmanager en -ondersteuner bij Huisartsenpraktijk De Pleiaden, twee huisartsenpraktijken…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Alexander van Kleij over ‘Binden en boeien van je team’: ‘Goede sfeer is de belangrijkste bindende factor’

14 mrt om 13:52 uurtimer5 min
Alexander van Kleij, directeur Salaris en HR Advies bij Visser & Visser, verzorgt op 30 maart het webinar '…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Eigenschappen van effectief leiderschap: wees proactief en neem de regie

14 mrt om 09:17 uurtimer5 min
Leidinggevenden in de zorg hebben al decennialang een cruciale rol in het leveren van kwalitatieve en efficiënte…
Lees verder »
flash_onNieuws

2023: het jaar van het leiderschap bij PraktijkmanagersNetwerk

13 mrt om 11:41 uurtimer3 min
Een veel gehoorde vraag van praktijkmanagers is: “Hoe doe ik dat nu, het aansturen van het team?” En ook horen we…
Lees verder »
flash_onNieuws

Buddy’s: nieuwe koppels van start

13 mrt om 11:20 uurtimer3 min
In 2022 zijn we op initiatief van Sjoukje van Eijken en Irma van der Ende gestart met het Buddy- initiatief.…
Lees verder »

Tandpreventiepraktijk Deurne: ‘Kleinschalige mondzorg vanuit een lokaal hart’

2 mrt om 12:04 uurtimer3 min
Elke van den Biggelaar is vestigingsmanager van de Tandpreventiepraktijk Deurne, onderdeel van het Tandarts Today-…
Lees verder »
person_outlineBlog

Medewerkerstevredenheid: Zorg draait om mensenwerk

23 feb om 09:15 uurtimer2 min
Zorg draait om mensen. Maar op dit moment zijn mensen ook onze grootste zorg. Hoe houd je iedereen betrokken en…
Lees verder »

Strategieën voor personeelsbehoud: Binden en boeien in 2023

15 feb om 10:45 uurtimer5 min
Ondanks de dreigende recessie en allerlei crises waar we mee te maken hebben, is er nog steeds sprake van een…
Lees verder »