De kracht van waardering

dinsdag 6 oktober 2015
timer 4 min
Waardering en erkenning géven is de effectiefste manier om een negatieve spiraal te doorbreken. Mensen willen zich eerst begrepen voelen voordat ze bereid zijn zich te verplaatsen in de ander. Jouw waardering uitspreken kan dus veel opleveren.

Opeens was het er niet meer. De jaarlijkse attentie bij de verjaardag. Zonder enige vorm van vooraankondiging verdwenen. Ongetwijfeld een gevolg van de economische malaise. En in die zin goed te begrijpen. Maar hoeveel moeite zou het kosten om in plaats van die attentie even een telefoontje te plegen; of een kaartje of mailtje te sturen. Een kaartje bij jouw verjaardag; of die van jouw partner. Een schouderklopje of een knipoog. De mens hunkert ernaar om gezien te worden. 

 

Basisbehoefte

Het gevoel gezien te worden, waardering en begrip te krijgen is een van onze basisbehoeftes. Wie dat mist, blijft lang hongeren naar compensatie. Voel je je niet gezien, dan gaat vaak de deur op slot. Je wordt verongelijkt en bozig. De inzet voor je relatie of je werk wordt minder. En de boosheid, ook al wordt hij niet geuit, vormt een ondoordringbare barrière. En word je dan een compliment gemaakt, dan kun je dat je vanwege je verontwaardiging niet eens meer binnen laten komen. 


Gezien en gehoord te worden door de mensen om ons heen, om betekenis te hebben in het grotere geheel. We. In de behoeftepiramide van Maslow vinden we op de vierde trede die behoefte aan waardering en op de vijfde de behoefte aan ontplooiing.

 

Het effect van erkenning

Ieder mens wil meetellen en meedoen. Wil erkenning krijgen voor wat hij of zij doet. Bovendien willen we gezien en gekend worden om wie we zijn. Dat mensen ons bij de naam noemen, dat we een cadeautje krijgen dat past bij onze smaak, dat mensen onze kwaliteiten en eigenaardigheden kennen en waarderen.


Maar als we die erkenning niet krijgen, dan raken we gedemotiveerd en gefrustreerd en zetten we onze hakken in het zand. We kunnen dan soms ver gaan om het toch te krijgen: werknemers die maandenlang staken, niet alleen voor meer geld, maar indirect voor erkenning dat hun werk belangrijk is. Of slachtoffers die jarenlang procederen voor compensatie van wat hun is aangedaan. Of we reageren op verwoestende wijze op onze omgeving. Zonder aanzien des persoon. 


Erkenning kan ons enorm motiveren en gelukkig maken. Het stimuleert ons om ons best te doen en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Het werkt bovendien verzoenend en laat ons meer oog hebben voor een ander. Nadat iemand serieus naar onze kant van het verhaal heeft geluisterd, staan we meer open voor het standpunt van de ander. 


Negatieve spiraal doorbreken

Waardering en erkenning géven is de meest effectieve manier om de negatieve spriraal waarin wij als mens en maatschappij terecht gekomen lijken, te doorbreken, Het herwinnen van onze trots, vraagt om het over en weer exploreren van waardering. In onze onderlinge relaties, op het werk en in het maatschappelijk verkeer. 


We willen immers allemaal voelen dat we van belang zijn. Dat wat we geven gezien en gewaardeerd wordt en dat betekenisvolle mensen in onze omgeving ons genoeg op waarde schatten. Maar bij anderen zien we deze behoeftes vaak over het hoofd. We wachten allemaal op een ander om ons erkenning te geven. Terwijl het juist enorm kan helpen om zelf de eerste stap te zetten. Want mensen willen zich eerst begrepen voelen voordat ze bereid zijn zich te verplaatsen in de gevoelens van de ander.

 

Grondstof

Waardering en erkenning geven is geen wondermiddel. Het is een wortelende basisbehoefte. Gebrek daaraan ontworteld en ontwricht. En gek genoeg, deze betekenisvolle grondstof, van onschatbare waarde, kost eigenlijk niets. 


Het zit in kleine, alledaagse dingen; iemand om zijn mening vragen, interesse tonen in wat iemand doet, terugkomen op wat iemand zei in een gesprek. Daarom heb ik een simpel en welgemeend advies: Wacht er niet te lang mee. Het effect is groot, en de inspanning eigenlijk heel gering. Maak er iets persoonlijks van. Geef waardering en erkenning een gezicht. Dit betekent dat we ons (weer) verdiepen in de ander, moet weten wie die ander is. En zo werken aan het herstel van verbinding met, aan en voor elkaar.


Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De kracht van waardering

Lees verder - met dit thema

Nora Ennahachi, operationeel directeur MyDent Het mondzorgcentrum
mic_external_onInterview

Nora Ennahachi over teamenergie en teamsucces: ‘Zoals we betrokken zijn bij onze patiënten, zijn we dat ook bij elkaar’

17 apr om 13:00 uurtimer6 min

Hoe kun je als praktijkmanager bijdragen aan de teamenergie in een praktijk? Hoe kun je dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 12:56 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grip op verzuim in de zorg: Hoe zetten we het dalende ziekteverzuimpercentage door?

7 mrt om 16:06 uur

De zorg blijft één van de meest veeleisende sectoren om in te werken. Werknemers verzorgen dagelijks talloze…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een veilige werkomgeving creëren? Vier handvatten voor de praktijk

26 feb om 14:00 uurtimer5 min

Een veilige werkomgeving creëren. Het is een van dé topics van het afgelopen jaar in de media en maatschappij:…

Lees verder »
Christel van der Horst (relatie-expert en trainer) en Jeroen Hindriks (seksuoloog en trainer)(Foto: Roderique Arisiaman)
person_outlineBlog

‘Het grote 9-tot-5-taboe’ biedt een frisse kijk op intimiteit op de werkvloer

12 feb om 16:00 uurtimer6 min
‘Het grote 9-tot-5-taboe’ van Christel van der Horst en Jeroen Hindriks beschrijft een positieve manier van omgaan…
Lees verder »