Groei stress en toename verloop: Mentale zorg voor zorgpersoneel moet sneller en beter

woensdag 15 november 2023
timer 3 min

(Foto: Shutterstock)

Een recordaantal mensen verlaat de zorgsector, bijna de helft van de medewerkers vindt de werkdruk te hoog en jong zorgpersoneel voelt zich emotioneel uitgeput. Kortom: er bestaan veel zorgen over de zorgmedewerker. Preventie en snelle zorg kunnen het tij keren. Van 13 tot 17 november vindt de Week van de Werkstress plaats.

Volgens psycholoog Thijs te Braake van SpecialistenNet zijn de werkdruk, het persoonlijkheidstype van zorgverleners, frustraties en een gebrek aan persoonlijke aandacht de kernproblemen. Hij wijst op het feit dat zorgmedewerkers vaak anderen voorrang geven. ‘Zorgmedewerkers zijn zorgende mensen, die anderen op de eerste plek zetten in plaats van zichzelf en daardoor sneller over hun eigen grenzen gaan. Er is veel onvrede over wisseldiensten die niet goed geregeld zijn en dat alles draait om financiën en efficiëntie. En in ziekenhuizen hebben leidinggevenden gigantisch veel mensen onder zich. Daardoor is er weinig persoonlijke aandacht en waardering en ligt de focus op wat slecht gaat.’

Helft vindt werkdruk te hoog

De harde cijfers van het CBS bevestigen deze zorgen. Volgens de meest recente cijfers zijn tussen het eerste kwartaal van 2022 en het eerste kwartaal van 2023 155.000 zorgmedewerkers gestopt. Dat is (in ieder geval sinds 2011) een record. Eind 2022 vond bijna de helft van het zorgpersoneel de werkdruk te hoog en volgens de Monitor Gezond werken in de zorg 2023 is één op de vijf jonge medewerkers emotioneel uitgeput. ‘Medewerkers verlaten de zorg vaak al binnen twee jaar. Doordat zoveel mensen de sector verlaten, verdwijnt er veel kennis en ervaring en wordt de kwaliteit minder’, aldus Ter Braake.

Betere personeelszorg nodig

Te Braake benadrukt de noodzaak van preventieve maatregelen en een snelle aanpak, gezien de uitdagingen door lange wachtlijsten in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Hij stelt dat zorgorganisaties gedwongen worden om goed voor hun personeel te zorgen, gezien de ruime mogelijkheden op de huidige arbeidsmarkt. Ondernemingen nemen echter steeds vaker zelf verantwoordelijkheid, waarbij organisaties zoals SpecialistenNet worden ingeschakeld voor mentale ondersteuning en coaching.

Vroegtijdig opmerken van klachten

SpecialistenNet hanteert het '5 0-model' (opleiden, opmerken, opknappen, opbloeien, ophelderen), waarbij het vroegtijdig opmerken van klachten via een preventieve screening cruciaal is. Te Braake legt uit dat langdurig doorlopen met psychische klachten het herstel vertraagt en benadrukt dat opmerken in een vroeg stadium essentieel is. Hij beschrijft hoe simpele vermoeidheid kan escaleren naar ernstige klachten, maar dat één gesprek, verandering van patronen of het faciliteren van communicatie tussen medewerker en werkgever vaak al voldoende is als de klachten nog niet ernstig zijn.

TNO Factsheet

Week van de Werkstress

Eén op de vijf werknemers, dat wil zeggen 1,6 miljoen mensen hebben last van burn-outklachten. Deze werknemers zitten samen 11 miljoen dagen per jaar ziek thuis door werkstress en werkdruk. Dat blijkt uit de TNO Factsheet 2023 naar aanleiding van de OVAL Week van de Werkstress die van 13 tot en met 17 november gehouden wordt.

Hét grote event van de Week van de Werkstress vindt op 15 november plaats in Stadion Galgenwaard in Utrecht. Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, opent het event. Daarna gaan experts met elkaar in gesprek over preventie en mentale gezondheid tegen de achtergrond van arbeidsmarktkrapte, hybride werken en sociale veiligheid. Ook Machteld Huber (‘Positieve Gezondheid en verbinding met jezelf en anderen’) en Marc Lammers (‘Je team als winnaar’) leveren bijdragen.

Bronnen: SpecialistenNet en Week van de Werkstress

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Sophie Brühl - Foto: Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
Nora Ennahachi, operationeel directeur MyDent Het mondzorgcentrum
mic_external_onInterview

Nora Ennahachi over teamenergie en teamsucces: ‘Zoals we betrokken zijn bij onze patiënten, zijn we dat ook bij elkaar’

17 apr om 13:00 uurtimer6 min

Hoe kun je als praktijkmanager bijdragen aan de teamenergie in een praktijk? Hoe kun je dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 12:56 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grip op verzuim in de zorg: Hoe zetten we het dalende ziekteverzuimpercentage door?

7 mrt om 16:06 uur

De zorg blijft één van de meest veeleisende sectoren om in te werken. Werknemers verzorgen dagelijks talloze…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een veilige werkomgeving creëren? Vier handvatten voor de praktijk

26 feb om 14:00 uurtimer5 min

Een veilige werkomgeving creëren. Het is een van dé topics van het afgelopen jaar in de media en maatschappij:…

Lees verder »