Leer de kleuren van je team kennen

donderdag 21 april 2016
timer 6 min
Als je iemands 'kleur' kent, kun je zijn/haar kwaliteiten en sterke kanten zien. Daardoor kun je deze beter benutten en dus beter samenwerken. Lees de kleuren hier door, herken jezelf en herken vooral de anderen om je heen.

Bij elke interactie tussen mensen ontstaan meningsverschillen. Dit is een volslagen normaal fenomeen. Het merendeel van deze meningsverschillen wordt opgelost zonder dat de relatie tussen de betreffende personen een ‘deuk’ oploopt. Soms zorgen meningsverschillen er zelfs voor dat er uitzonderlijk goede oplossingen of nieuwe ideeën ontstaan.

 

Maar meningsverschillen zorgen er ook vaak voor dat mensen van elkaar vervreemden of in een conflict raken waar ze niet meer uitkomen. De basisoorzaak hiervan in het kort; we projecteren onze eigen waarden, normen, motieven en verwachtingen op anderen omdat we er onbewust van uitgaan dat de ander hetzelfde denkt als wijzelf. Omdat echter ieder mens anders is, komen we daarmee geregeld bedrogen uit.

 

In de schoenen van de ander

Ons succes in samenwerken en samenleven met anderen (en daarmee ook een stuk persoonlijk geluk) is afhankelijk van ons vermogen om onze eigen mening en perspectief even los te laten en in de schoenen van de ander te gaan staan . Wanneer je dit doet, kun je namelijk ontdekken waar jij misschien ongelijk hebt en de ander juist gelijk! Je voelt je niet meer aangevallen wanneer iemand anders er een volledig andere visie op na houdt, integendeel; de visie van de ander verrijkt en verbreedt je eigen visie en daarmee je succes.

 

Het ‘Kleurendenken’ is een waardevolle tool om een eventuele kloof tussen jezelf en de ander te overbruggen.  Het kleurendenken behoedt je ervoor te denken in termen van ‘ik versus die ander’ omdat je met het ontdekken van ‘de kleur’ van de ander, diens kwaliteiten en sterke kanten kunt zien en benutten.

 

"Geen betere kennis dan zelfkennis"

Welke kleur(en) heb jij? Lees de typeringen eens door, herken jezelf, herken vooral de anderen om je heen.

 

Rood representeert daadkracht, focus en doelgerichtheid.

Mensen die als 'Rood' worden getypeerd, zijn over het algemeen gedreven, resultaatgericht, extravert en gefocust op presteren en competitie. In de communicatie met anderen zijn ze direct, sturend en soms (te) kort door de bocht. Ze zijn niet bang voor confrontaties en hanteren regelmatig de uitspraak: "Wrijving maakt glans".

 

Hun intentie bij alles wat ze doen: “Ik ben direct en duidelijk omdat ik mijn doel wil bereiken.” Door hun doelgerichtheid kunnen ze door anderen echter als drammerig, arrogant en te veeleisend worden beschouwd.

 

Geel representeert de eigenschappen van creativiteit en optimisme.

Mensen met een Geel profiel zijn extravert, enthousiast en mensgericht. Ze gaan gemakkelijk contacten aan, houden van anderen om zich heen.

Uitbundig en creatief als ze zijn, hebben ze vaak een hekel aan regels en kaders. Ze denken liever 'out of the box'. Mensen met een Geel profiel staan verder graag in het middelpunt van de belangstelling en vinden het niet prettig om genegeerd te worden.

 

Hun intentie bij alles wat ze doen: “Ik heb ideeën die ik wil inbrengen en heb anderen graag enthousiast hiervoor.” Op anderen kunnen ze als oppervlakkig, naïef, opdringerig, gehaast of onbezonnen overkomen.

 

Groen staat voor eigenschappen als: betrouwbaar, stabiel en gericht zijn op de ander. Communicatie is zeer belangrijk en mensen met een groen voorkeursgedrag weten zich goed in de ander te verplaatsen. Het zijn "mens-mensen" met een democratische, begripvolle en gevoelige inslag. Als zodanig zijn ze ook wat meer introvert en hebben ze veel moeite met ‘rode’ types die gaan voor resultaat en hierbij het menselijk aspect van hun beslissingen negeren.

 

Hun intentie bij alles wat ze doen: “Ik waardeer anderen en streef naar harmonie en een goede sfeer.” Voor anderen met een andere ‘kleur’ kunnen deze mensen als passief, te tolerant, op de achtergrond of besluiteloos overkomen.

 

Blauw ten slotte staat voor correct en precies gedrag.

Mensen met een Blauw persoonsprofiel houden van structuur, regels en duidelijkheid. Het zijn denkers die graag zaken analyseren voordat ze een beslissing nemen. Ze gaan zorgvuldig te werk en gruwelen van vaagheden, onzekerheden of de nonchalance van bijv. de 'Gele' types.

Hun intentie bij alles wat ze doen: “Ik streef naar perfectie en doe dingen graag in één keer goed.” Voor anderen met een andere ‘kleur’ kunnen deze mensen als pietluttig, overanalyserend, gereserveerd of conservatief overkomen.

 

Elk van de genoemde kleuren heeft dus zijn eigen karakteristieken en een specifieke wijze van kijken naar anderen en naar de wereld. Er is geen goed of fout! De kleuren vullen elkaar aan. Samen omvatten de kleuren het totale menselijke potentieel.

 

Babylonische spraakverwarring!

Met taal bereiken we de ander, met taal creëren we resultaten, samenwerking en nieuwe ideeën. Bij het spreken van een taal draait het er ook niet om of jij de taal goed spreekt maar of de ander jou begrijpt. Sterker nog; het gaat erom dat jij de taal van de ander weet te spreken. Hoe goed spreek jij de taal van de ander? Hoe goed spreek jij 'Rood', 'Geel', 'Groen' of 'Blauw'? Hoe goed ben je in staat om je eigen 'voorkeurstaal' even aan de kant te zetten om de ander beter te begrijpen?

 

Hoe meer je geoefend raakt in het begrijpen en spreken van andermans taal, hoe beter je in staat zult zijn voor jouw ideeën draagvlak bij anderen te creëren of anderen te beïnvloeden.  Ga eens met het denken in Kleuren aan de slag en merk hoeveel je dit oplevert!

 

Jos Luypaers, partner en trainer bij W2 Insight,  www.w2insight.nl

 

Speciaal voor leden van het Praktijkmanagersnetwerk

Wil jij of je team de ‘kleuren’ ook beter leren spreken om met nog meer plezier en succes samen te kunnen werken?  Jos Luypaers biedt de eerste vijf leden van het Praktijkmanagersnetwerk die zich aanmelden een gratis strategiesessie met als doel de praktijkmanager en praktijkhouder meer inzicht geven in hoe de samenwerking en communicatie binnen het team verbeterd kunnen worden (voor 1 of meer personen) van 1,5 - 2uur t.w.v. €497,- euro.

 

Voor alle lezers van MedischOndernemen:

Laat met korting een personalcolor-analyse maken (www.personalcolor.nl), inclusief rapport en persoonlijke telefonische coachingssessie.

Krijg meer zicht op je eigen voorkeursgedrag met o.a. alle effectieve en ineffectieve kanten ervan, je potentiële talenten, je communicatiestijl en je impact op anderen.

Normaal € 495, voor de lezers van MedischOndernemen € 245.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Leer de kleuren van je team kennen

Lees verder - met dit thema

Christel van der Horst (relatie-expert en trainer) en Jeroen Hindriks (seksuoloog en trainer)(Foto: Roderique Arisiaman)
person_outlineBlog

‘Het grote 9-tot-5-taboe’ biedt een frisse kijk op intimiteit op de werkvloer

12 feb om 16:00 uurtimer6 min
‘Het grote 9-tot-5-taboe’ van Christel van der Horst en Jeroen Hindriks beschrijft een positieve manier van omgaan…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?

29 nov 2023 timer5 min

Voor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…

Lees verder »

Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’

29 nov 2023 timer5 min

Ellen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…

Lees verder »
flash_onNieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg

22 nov 2023

Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groei stress en toename verloop: Mentale zorg voor zorgpersoneel moet sneller en beter

15 nov 2023 timer3 min

Een recordaantal mensen verlaat de zorgsector, bijna de helft van de medewerkers vindt de werkdruk te hoog en…

Lees verder »

Zo versterk je de connectie met je medewerkers. Drie handvatten.

15 nov 2023 timer3 min

In een tijd van hoog personeelsverloop en een competitieve arbeidsmarkt wordt een sterke connectie met collega'…

Lees verder »
flash_onNieuws

Mascha van Wermeskerken bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Meters maken met een helder strategisch praktijkplan’

14 nov 2023 timer4 min

Mascha van Wermeskerken laat tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu (op 9 december) zien hoe je als praktijk een…

Lees verder »