Minister De Jonge schrapt voorlopig wetsvoorstel inperking vrije artsenkeuze

woensdag 21 oktober 2020
timer 3 min
Het kabinet stelt het wetsvoorstel uit dat zou leiden tot een inperking van de vrije artsenkeuze. Met de ‘Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met het bevorderen van zorgcontractering’ zouden zorgverzekeraars een lager percentage van de rekening kunnen vergoeden bij zorgverleners waarmee ze geen overeenkomst hadden gesloten.

De Mondzorgalliantie – een samenwerking van de beroepsorganisaties ANT, KNMT, NVM Mondhygiënisten en ONT Tandprothetici  keerde zich tegen de ‘Wijziging van de Zorgverzekeringswet bevorderen van zorgcontractering’. Deze wetswijziging zou een inperking van de keuzevrijheid opleveren voor patiënten en de betrokken zorgaanbieders treffen in hun bestaanszekerheid. 

 

De beroepsorganisaties reageren nu verheugd over het besluit dat het kabinet vorige week aangekondigde. Vanwege het voorbehoud van minister de Jonge dat het wetsvoorstel op een later moment alsnog kan worden ingediend, blijven de organisaties de ontwikkelingen nauwlettend volgen.


‘Aandacht voor keuzevrijheid’

In een brief die in de Vaste Kamercommissie van VWS werd geagendeerd, vroeg de Mondzorgalliantie in mei aandacht voor de gevolgen van deze voorgenomen wetswijziging voor patiënten en mondzorgverleners. De organisaties wezen onder meer op het zelfbeschikkingsrecht van patiënten, dat op gespannen voet staat met het inperken van de keuzevrijheid (zie: ANT,  Zorgen mondzorgalliantie over beoogde wijziging Zorgverzekeringswet ).


De alliantie vraagt aandacht voor de ingrijpende gevolgen voor mondzorgverleners die zich mogelijk geconfronteerd zien met zorgvraaguitval en in een strakker keurslijf met meer administratieve lasten worden gedwongen. De snelheid waarmee de wetswijziging zou worden ingevoerd past niet bij een zorgvuldig wetgevingsproces, stelt de Mondzorgalliantie.


‘Klinkklare overwinning’

Ook volgens de Stichting Vrije Artsenkeuze (SVA), die zegt te spreken namens duizenden medische zorgverleners, zette het plan de bijl aan de wortel van de vrije artsenkeuze. De stichting vreesde een verlaging van de vergoeding tot bijvoorbeeld maar 50 procent van de rekening, waardoor mensen zonder een dikke portemonnee wel moesten uitwijken naar een andere hulpverlener.

 

Ook de stichting reageerde in Algemeen Dagblad ‘met gemengde gevoelens’ op het besluit van de minister. 'Aan de ene kant is het een klinkklare overwinning voor alle patiënten die nu zelf kunnen bepalen naar welke arts, psycholoog of specialist ze willen’, stelt voorzitter Ger Jager. ‘Aan de andere kant houdt de minister een voorbehoud dat hij later alsnog het wetsvoorstel kan indienen. We blijven de vinger aan de pols houden.’

 

‘Voortschrijdend inzicht’

Aanvankelijk vormden de ontwikkelingen in de wijkverpleging en de GGZ voor het kabinet de aanleiding voor het wetsvoorstel. Uit onderzoek van Vektis, dat alle zorgdeclaraties voorbij ziet komen, blijkt dat het aandeel niet-gecontracteerde wijkverpleging in 2019 met 5,7% fors is afgenomen ten opzichte van 2018 (9,0%) en 2017 (7,2%). De cijfers over de ontwikkelingen in de GGZ over 2019 zijn nog niet bekend en worden pas volgend jaar verwacht. Dit maakt het wetsvoorstel volgens minister de Jonge op dit moment minder noodzakelijk.


‘Uitstel geen afstel’

De Jonge stelt wel dat uitstel van het wetsvoorstel niet meteen afstel betekent. Als uit de cijfers blijkt dat het percentage niet-gecontracteerde zorg onvoldoende daalt, kan hij opnieuw tot het indienen van een dergelijk wetsvoorstel overgaan. Omdat de kans bestaat dat de wetswijziging niet beperkt blijft tot de wijkverpleging en GGZ, maar ook gevolgen kan krijgen voor de mondzorgsector, blijven de beroepsorganisaties alert.

 

Links: Stichting Vrije ArtsenkeuzeKNMT,  Voorlopig geen inperking vrije artsenkeuzeANT,  Zorgen mondzorgalliantie over beoogde wijziging Zorgverzekeringswet

Foto: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Minister De Jonge schrapt voorlopig wetsvoorstel inperking vrije artsenkeuze

Lees verder - met dit thema

InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt

26 sep 2023 timer4 min

InterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Irma van der Ende over Buddy’s: ‘De ander even op gang helpen, even sparren en weer door’

8 nov 2022 timer3 min
Irma van der Ende is samen met Sjoukje van Eijken initiatiefnemer van het project Buddy’s van het PM Netwerk. Van…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Pleidooi voor scholing praktijkmanagers over huisartsentekort

1 mrt 2021
Het huisartsentekort houdt ook praktijkmanagers bezig. Janneke Rozendom werkt als praktijkmanager bij…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Nieuw lid Ilse Timmermans: ‘Ik hoop dat praktijkmanagers zich blijven ontwikkelen’

16 feb 2021
Ilse Timmermans heeft sinds haar achttiende diverse bijbaantjes in de tandheelkunde gehad voordat ze Mondzorgkunde…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Praktijkmanagers over coronacrisis: ‘Vooral veel communiceren en ad-hoc besluiten nemen’

1 feb 2021 timer4 min
Hoe beïnvloedt de uitbraak van corona het werk van praktijkmanagers? ‘Het betekent vooral dat we veel ad-hoc…
Lees verder »
personeelszaken 2021
flash_onNieuws

Personeelszaken in 2021: wat gaat er veranderen?

10 jan 2021 timer3 min
Komend jaar gaat er een aantal zaken veranderen in de wet- en regelgeving rondom personeelszaken. De KNMT heeft…
Lees verder »
Gabie Bakker
flash_onNieuws

Gabie Bakker (KNMT) tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Wet toetreding zorgaanbieders moet terug naar de tekentafel’

27 dec 2020 timer7 min
Komend jaar krijgen mondzorgaanbieders te maken met een aantal urgente kwesties in het gezondheidsrecht, zoals het…
Lees verder »
Boris
flash_onNieuws

Boris van der Vorst (FysioHolland) pleit voor 'innovatieboost': ‘De eerste lijn zou brutaler moeten zijn tegenover de verzekeraars’

14 dec 2020 timer7 min
Boris van der Vorst, directeur van FysioHolland, is met 140 aangesloten praktijken een van de grote werkgevers in…
Lees verder »