Rechtsvormen deel 1: de eenmanszaak

maandag 28 december 2015
timer 4 min
Een praktijk kan kiezen voor verschillende rechtsvormen, bijvoorbeeld maatschap of bv. In een nieuwe serie zet MedischOndernemen i.s.m. Van Ree Finance Consults uiteen wat de voorwaarden, voordelen en nadelen van de verschillende rechtsvormen zijn. In dit deel zoomen we in op de eenmanszaak.

Als u besluit om u als zelfstandig beroepsbeoefenaar in de eerstelijnszorg te vestigen en u regelt verder niets, dan is uw praktijk een zogenaamde eenmanszaak. Het woord eenmanszaak zegt alleen iets over de rechtsvorm en heeft dus niets te maken met het aantal personeelsleden. 

 

De eenmanszaak is een rechtsvorm zonder juridische status. In het vorige artikel werd dat al aangegeven: de praktijk bent u en u bent de praktijk. Dat heeft allerlei gevolgen voor aansprakelijkheid en belastingheffing.  Zodra u een samenwerkingsverband aangaat met een andere beroepsbeoefenaar, wijzigt de rechtsvorm van eenmanszaak in maatschap. Daarover in een volgend artikel meer.


Oprichtingsvereisten

Doordat de eenmanszaak geen juridische status heeft, bestaat er dan ook geen wettelijke regeling voor de eenmanszaak. Het voordeel daarvan is dat voor het starten van een eenmanszaak geen oprichtingsvereisten gelden. U wordt daardoor ook niet geconfronteerd met oprichtingskosten. Wel bent u verplicht de eenmanszaak in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

 

Aansprakelijkheid

De eenmanszaak kent geen scheiding tussen uw praktijkvermogen en uw privévermogen. U bent te allen tijde, ook privé, aansprakelijk voor de schulden van uw praktijk. Dit wordt hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd. Als uw praktijk failliet is, bent u zelf ook failliet. Uw schuldeisers kunnen zich zowel op uw praktijkvermogen als op uw privévermogen verhalen. Heeft u een partner en bent u in algehele gemeenschap van goederen met hem of haar gehuwd of bent u met hem of haar in algehele gemeenschap van goederen als partner geregistreerd, dan is uw partner mede aansprakelijk voor de schulden van de praktijk. Dit is alleen te voorkomen door het maken en consequent naleven van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. 

 

De ondernemersaansprakelijkheid kunt u alleen uitsluiten door een rechtsvorm te kiezen die rechtspersoonlijkheid heeft, zoals de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (BV). Rechtspersoonlijkheid wil zeggen dat de BV zelfstandig drager is van rechten en plichten. Schuldeisers van een BV kunnen zich alleen op het BV-vermogen verhalen (hoewel daarop ook weer uitzonderingen zijn, waarover in een latere bijdrage meer).

 

Naast de ondernemersaansprakelijkheid kennen we de beroepsaansprakelijkheid. De beroepsaansprakelijkheid heeft te maken met beroepsfouten, zoals het stellen van een verkeerde diagnose. Voor beroepsfouten bent u altijd persoonlijk aansprakelijk, ook als uw praktijk de BV als rechtsvorm heeft. Dit risico dekt u af met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. 

 

Fiscale aspecten en sociale zekerheid

Over de winst van de eenmanszaak is inkomstenbelasting verschuldigd. Als beoefenaar van een zelfstandig beroep in de eerstelijnszorg wordt u fiscaal gelijk behandeld met iedere andere ondernemer. Dat betekent dat de winst van uw praktijk progressief wordt belast en dat u (als u meer dan 1.225 uur per jaar aan uw beroep besteedt) recht heeft op de ondernemersaftrek, zoals de zelfstandigenaftrek. Verder heeft u recht op de mkb-winstvrijstelling, een vrijstelling van 14% van de winst nadat deze met de ondernemersaftrek is verminderd.


Als ondernemer bent u geen werknemer van uw praktijk. U bent dan ook niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen. Wel zijn er allerlei vrijwillige verzekeringen, waarmee u bijvoorbeeld het risico van arbeidsongeschiktheid kunt afdekken.

 

Samenvatting

Met een eenmanszaak bent u dus geheel zelfstandig en vrij in de inrichting en de bedrijfsvoering van uw praktijk. Denk er wel aan dat u ook met uw privévermogen aansprakelijk bent voor de schulden van de praktijk.  Fiscaal is er sprake van ondernemerschap en kan er onder voorwaarden gebruik worden gemaakt van de fiscale ondernemersfaciliteiten. Als ondernemer bent u niet verzekerd voor de werknemersverzekeringen.

 

Wim Boerman

Van Ree Finance Consultants BV

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

mic_external_onInterview

Irma van der Ende over Buddy’s: ‘De ander even op gang helpen, even sparren en weer door’

8 nov 2022 timer3 min
Irma van der Ende is samen met Sjoukje van Eijken initiatiefnemer van het project Buddy’s van het PM Netwerk. Van…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Pleidooi voor scholing praktijkmanagers over huisartsentekort

1 mrt 2021
Het huisartsentekort houdt ook praktijkmanagers bezig. Janneke Rozendom werkt als praktijkmanager bij…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Nieuw lid Ilse Timmermans: ‘Ik hoop dat praktijkmanagers zich blijven ontwikkelen’

16 feb 2021
Ilse Timmermans heeft sinds haar achttiende diverse bijbaantjes in de tandheelkunde gehad voordat ze Mondzorgkunde…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Praktijkmanagers over coronacrisis: ‘Vooral veel communiceren en ad-hoc besluiten nemen’

1 feb 2021 timer4 min
Hoe beïnvloedt de uitbraak van corona het werk van praktijkmanagers? ‘Het betekent vooral dat we veel ad-hoc…
Lees verder »
personeelszaken 2021
flash_onNieuws

Personeelszaken in 2021: wat gaat er veranderen?

10 jan 2021 timer3 min
Komend jaar gaat er een aantal zaken veranderen in de wet- en regelgeving rondom personeelszaken. De KNMT heeft…
Lees verder »
Gabie Bakker
flash_onNieuws

Gabie Bakker (KNMT) tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Wet toetreding zorgaanbieders moet terug naar de tekentafel’

27 dec 2020 timer7 min
Komend jaar krijgen mondzorgaanbieders te maken met een aantal urgente kwesties in het gezondheidsrecht, zoals het…
Lees verder »
Boris
flash_onNieuws

Boris van der Vorst (FysioHolland) pleit voor 'innovatieboost': ‘De eerste lijn zou brutaler moeten zijn tegenover de verzekeraars’

14 dec 2020 timer7 min
Boris van der Vorst, directeur van FysioHolland, is met 140 aangesloten praktijken een van de grote werkgevers in…
Lees verder »
olivier
flash_onNieuws

Olivier Molenkamp (Quin Dokters): ‘Met onze digitale innovaties zorgen we ervoor dat de huisartsenzorg toegankelijk blijft'

10 dec 2020 timer5 min
Quin is een nieuwe zorgaanbieder, die e-health combineert met een landelijk netwerk van fysieke…
Lees verder »