Rechtsvormen deel 3: de kostenmaatschap

dinsdag 19 januari 2016
timer 4 min
In deze serie behandelt MedischOndernemen i.s.m. Van Ree Finance Consults de verschillende rechtsvormen die een praktijk kan kiezen. In dit deel zoomen we in op de kostenmaatschap. Met een waarschuwing: let op als u gezamenlijk personeel aanneemt in een kostenmaatschap!

In de vorige aflevering van deze serie is de maatschap als rechtsvorm voor samenwerkende eerstelijnszorgverleners aan bod gekomen. De maatschap werd daarin gedefinieerd als een contract waarin de krachten worden gebundeld en gezamenlijke resultaten worden gedeeld. In juridische termen is een maatschap geen rechtspersoon, maar een samenwerking tussen natuurlijke personen.  

 

In de praktijk zien wij steeds vaker praktijken die in een losser verband samenwerken en alleen bepaalde kosten willen verdelen (en niet de opbrengsten) omdat zij bijvoorbeeld een gezamenlijk praktijkpand hebben. Een bekend voorbeeld is de HOED (huisartsen onder één dak). In een HOED is er misschien alleen behoefte aan het gezamenlijk delen van de kosten van ondersteunend personeel en het delen van de huisvestingskosten. Daarvoor werd en wordt nog steeds gebruikgemaakt van de kostenmaatschap.

 

Wat is een kostenmaatschap?

Een zuivere kostenmaatschap heeft als doel om bepaalde kosten gezamenlijk te dragen. Laten we in dit artikel de HOED als voorbeeld vasthouden. Als we het hebben over gezamenlijke kosten van de HOED, dan kunnen dat allerlei kosten zijn. Laten we ons in ons voorbeeld beperken tot een kostenmaatschap waarin de kosten van gezamenlijk personeel (assistenten, praktijkondersteuners) en de huisvestingskosten zijn ondergebracht. Voor de verdeling van de kosten is meestal een vaste verdeelsleutel afgesproken. Verder hebben de huisartsen die onder dat ene dak werken hun eigen, zelfstandige praktijk.

 

Pas op met de BTW!

Als de kostenmaatschap goederen of diensten inkoopt of personeel in dienst neemt, treedt de kostenmaatschap als zodanig naar buiten toe. Zodra dat het geval is, opereert de kostenmaatschap als zelfstandige entiteit. Daar gaat het mis met de BTW.

 

Wat is namelijk het geval? Doordat de kostenmaatschap als zelfstandige entiteit optreedt, wordt deze BTW-plichtig. Het gevolg is dat de kostenmaatschap de kosten, verhoogd met 21% BTW moet doorberekenen aan de individuele praktijkhouders. Concreet betekent dit dat de kosten van het gezamenlijk personeel met 21% verhoogd worden.

 

Stijgen de huisvestingskosten ook met 21% als er sprake is van het delen van de kosten van de huisvesting? Nee, dat is niet het geval. Als deze kosten voor rekening van de individuele huisartsen zouden zijn gekomen, dan hadden zij over deze kosten ook BTW betaald. De kostenmaatschap zelf is op dit punt BTW neutraal: zij mag de aan haar in rekening gebrachte BTW in mindering brengen op de door haar te betalen BTW.

 

Kom in actie

Werkt u nog steeds samen in een kostenmaatschap waarin gezamenlijk personeel is ondergebracht, dan is het geraden om zo spoedig mogelijk actie te ondernemen. Zo’n actie zou kunnen zijn het omvormen van de samenwerking naar een praktijkkostencombinatie. In de volgende aflevering van deze artikelenserie zullen wij op de praktijkkostencombinatie ingaan.

 

Zijn alleen de huisvestingkosten in de kostenmaatschap ondergebracht en worden de kosten zonder enige winstopslag doorberekend aan de individuele praktijkhouders dan zou het verschil tussen te betalen en te ontvangen BTW in de kostenmaatschap gelijk moeten zijn. De kostenmaatschap valt dan voor de BTW in de zogenaamde kleine ondernemersregeling. Op verzoek kan de Belastingdienst aan zo’n kostenmaatschap ontheffing van de administratieve verplichtingen verlenen, zodat de verzwaring van de administratieve lasten van de kostenmaatschap (denk aan de periodiek BTW-aangiften en het verstrekken van BTW-facturen) weer ongedaan wordt gemaakt.

 

Samenvatting

Neemt u deel in een kostenmaatschap waarin gezamenlijk personeel is ondergebracht dan is actie vereist. De kostenmaatschap zal door de belastingdienst aangemerkt worden als BTW-ondernemer, waardoor uw praktijk wordt geconfronteerd met een verhoging van de gezamenlijke personeelskosten met 21%. De praktijkkostencombinatie, waarover in de volgende aflevering meer, kan een alternatief zijn.

 

Wim Boerman

Van Ree Finance Consultants BV

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Rechtsvormen deel 3: de kostenmaatschap

Lees verder - met dit thema

InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt

26 sep 2023 timer4 min

InterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Irma van der Ende over Buddy’s: ‘De ander even op gang helpen, even sparren en weer door’

8 nov 2022 timer3 min
Irma van der Ende is samen met Sjoukje van Eijken initiatiefnemer van het project Buddy’s van het PM Netwerk. Van…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Pleidooi voor scholing praktijkmanagers over huisartsentekort

1 mrt 2021
Het huisartsentekort houdt ook praktijkmanagers bezig. Janneke Rozendom werkt als praktijkmanager bij…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Nieuw lid Ilse Timmermans: ‘Ik hoop dat praktijkmanagers zich blijven ontwikkelen’

16 feb 2021
Ilse Timmermans heeft sinds haar achttiende diverse bijbaantjes in de tandheelkunde gehad voordat ze Mondzorgkunde…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Praktijkmanagers over coronacrisis: ‘Vooral veel communiceren en ad-hoc besluiten nemen’

1 feb 2021 timer4 min
Hoe beïnvloedt de uitbraak van corona het werk van praktijkmanagers? ‘Het betekent vooral dat we veel ad-hoc…
Lees verder »
personeelszaken 2021
flash_onNieuws

Personeelszaken in 2021: wat gaat er veranderen?

10 jan 2021 timer3 min
Komend jaar gaat er een aantal zaken veranderen in de wet- en regelgeving rondom personeelszaken. De KNMT heeft…
Lees verder »
Gabie Bakker
flash_onNieuws

Gabie Bakker (KNMT) tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Wet toetreding zorgaanbieders moet terug naar de tekentafel’

27 dec 2020 timer7 min
Komend jaar krijgen mondzorgaanbieders te maken met een aantal urgente kwesties in het gezondheidsrecht, zoals het…
Lees verder »
Boris
flash_onNieuws

Boris van der Vorst (FysioHolland) pleit voor 'innovatieboost': ‘De eerste lijn zou brutaler moeten zijn tegenover de verzekeraars’

14 dec 2020 timer7 min
Boris van der Vorst, directeur van FysioHolland, is met 140 aangesloten praktijken een van de grote werkgevers in…
Lees verder »