De gunfactor: magie én misleiding

woensdag 24 maart 2021
Als je een leidinggevende positie bekleedt, ontvang je vaak het advies om te investeren in een goede band met je werknemers. Tegelijkertijd mag je band ook weer niet té goed zijn; want dat kan leiden tot óf lijken op voortrekken. Het hebben van een ‘favoriet’ of ‘kroonprins(es)’ heeft onmiskenbaar een averechts effect op de praktijk. Hoe ga je er mee om als je het ene teamlid meer gunt dan de ander? En hoe vergroot je je eigen gunfactor? Door: Charlotte van den Wall Bake

Veel leidinggevenden in de zorg hebben deze uitdaging van het leidinggeven opgepakt zonder specifieke leiderschapstraining. Ze doen het op gevoel. Vaak gaat dat goed en soms ervaren praktijkmanagers en -houders onvermogen. Ook gaat er nog wel eens een leider ‘de mist in’ wanneer deze een of meerdere van zijn of haar teamleden meer of juist minder gunt dan anderen in de praktijk. Gunnen is een onderbelicht verschijnsel dat zeker aandacht behoeft van leidinggevenden. Immers 80% van de zakelijke beslissingen wordt beïnvloed door een persoonlijke gunfactor; iemand die je iets gunt of juist niet. Een gunfactor is vaak doorslaggevend, zowel thuis als in de praktijk.

‘Te close’ is ook een risico

Vaak is de gedachte in een praktijk: hoe fijner je het met elkaar hebt, des te beter je met elkaar kunt samenwerken. Dat is doorgaans zeker waar, wanneer je echter een leidinggevende positie hebt, dan is dat zeker niet altijd het geval. Een band met een van de teamleden die net iets ‘te close’ oogt, kan ertoe leiden - ongeacht of het ook daadwerkelijk het geval is - dat anderen denken dat je deze persoon in bepaalde situaties voortrekt. Dit kan vervolgens resulteren in jaloezie, scheve gezichten en/of verhoudingen in het team. Met alle bijbehorende negatieve effecten die je juist wilt voorkomen.

Gelijkwaardigheid

Als manager of praktijkhouder is het jouw taak ervoor te zorgen dat iedereen zich even gewaardeerd voelt binnen het team. Bijkomend voordeel van leiderschap op basis van gelijkwaardigheid is dat de drempel voor het voeren van een ‘moeilijk gesprek’ minder hoog is. Immers, hoe spreek je iemand aan als je daar ook na werktijd graag een wijntje mee drinkt? En hoe doe je dat als je juist geen verbinding met een teamlid ervaart? Wanneer je investeert in een gelijke gunfactor van al je teamleden, maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. En word je daarmee transparanter en zo een geloofwaardiger leider.

Het is natuurlijk heel menselijk als je het ene teamlid net iets aardiger vindt dan een ander. Je hebt ook vrienden die je leuker vindt dan andere vrienden. Echter in je functie van leidinggevende moet je hier wel alert op zijn; het doet jouw positionering geen goed en het helpt je praktijkvoering niet als je gehoor geeft aan de neiging om een teamlid meer te gunnen dan een ander.

Gunfactor speelt altijd

Waarom gun je het ene teamlid dat extra dagje vrij wel en wil je bij een ander geen gehoor geven aan het verzoek? Simpel gezegd komt dat door de gunfactor. Het ene teamlid heeft die wel, een ander heeft het niet of minder. Bij elk verzoek, bij alles wat een ander aan jou vraagt, heb je met de gunfactor te maken. 

Maar wat is dat dan die gunfactor? Gunnen betekent letterlijk: graag willen dat iemand iets heeft of krijgt. Teamleden met een hoge gunfactor wekken vertrouwen en geven anderen een goed gevoel. De gunfactor is de belangrijkste reden dat mensen met elkaar willen (blijven) samenwerken. Het is een totaalpakket aan karaktereigenschappen dat ervoor zorgt dat iemand sympathiek over komt. En dat maakt dat je hem of haar iets gunt. Het is iets ongrijpbaars, net zoiets als de X-factor.

Tien tips om je eigen gunfactor te vergroten

Een hoge gunfactor ontstaat wanneer een ander jouw houding, gedrag en communicatie ervaart als authentiek, betrouwbaar en herkenbaar. Het kan dus ook zo zijn dat je wilt dat dat iemand jou iets gunt. Of misschien handig om deze MedischOndernemen in de praktijk toevallig opengeslagen te laten liggen.
 

 1. Het is belangrijk om je te verdiepen in de ander, weet wat hij/zij wil.
 2. Luister, toon oprechte interesse! Vraag door en vat samen; peil of je de ander goed hebt begrepen.
 3. Investeer in de relatie. Een sterke relatie wordt niet gebouwd op één contactmoment, maar op een serie van momenten. Dus investeer en zo ontstaat er vertrouwen en loyaliteit.
 4. Wees jezelf en wees je bewust van het effect van jouw gedrag.
 5. Kom je afspraken na, lever kwaliteit en wees positief onderscheidend.
 6. Wanneer jij iets geeft, dan is de ander sneller bereid om jou iets te geven.
 7. Zet actieve lichaamstaal in. Praat met je handen, ondersteun met je mimiek en spiegel de lichaamstaal van je gesprekspartner.
 8. Zorg dat de ander begrijpt waarom jij dingen op jouw manier aanpakt. Wanneer ze dat inzien, zijn ze sneller bereid je te vertrouwen.
 9. Zet je ego opzij!
 10. En bovenal: gun de ander het beste, dan gunt deze jou dat ook.

 

Dit artikel is een voorpublicatie. Het volledige artikel staat in MedischOndernemen 2021-1 dat eind deze maand verschijnt.

(Foto: Shutterstock)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

 • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

De zeven factoren die de teamcohesie bepalen
all_inclusiveAchtergrondartikel

Cohesie - de absolute voorwaarde voor een goed team

11 jul om 16:49 uurtimer5 min
Praktijkmanagers en praktijkhouders stoeien en worstelen de afgelopen periode vaak met onrust in het team. Voor…
Lees verder »
person_outlineBlog

Doen, denken én dromen

18 aug 2021
Deze huidige tijd vraagt om actie. Doeners die de kansen die voorbijkomen beetpakken, die mooie resultaten weten…
Lees verder »
flash_onNieuws

Durf te vragen online op 8 april! Stuur je vragen in

29 mrt 2021
Stuur jij personeel aan, dan heb je daar vast een dringende vraag over. Op 8 april van 11.00 - 12.00 uur zit onze…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Zeeuwse huisarts Arjan Roest: 'Door groepering worden huisartsenpraktijken toekomstbestendiger'

3 mrt 2021
Een vakantiehuisje of een verwenweekeinde moeten huisartsen ervan overtuigen dat Zeeland een mooie provincie is om…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Pleidooi voor scholing praktijkmanagers over huisartsentekort

1 mrt 2021
Het huisartsentekort houdt ook praktijkmanagers bezig. Janneke Rozendom werkt als praktijkmanager bij…
Lees verder »
flash_onNieuws

Platform 11Huisartsen: ‘Een goede praktijkovername vergt een traject van vijf jaar’

18 feb 2021
Het Friese platform 11Huisartsen.frl wil startende en stoppende huisartsen praktische ondersteuning en handvatten…
Lees verder »
flash_onNieuws

Positieve reacties van Raad van Advies op plannen netwerk

16 feb 2021
Een groep van twaalf praktijkmanagers uit de huisartsenzorg, mondzorg en fysiotherapie dachten vorige week tijdens…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Linda Tolsma: 'Begin dagelijks met de dagstart, dat geeft houvast’

15 feb 2021
Het is alle hens aan dek gedurende deze coronatijd. Praktijkmanager Linda Tolsma werkt in een huisartsenpraktijk…
Lees verder »