Hoe een goed idee tot wasdom komt
Het volgende artikel geeft je vier eenvoudige stappen om de tijdens de vakantie opgedane inspiratie en goede ideeën niet te verliezen.
Het is bekend dat als je in een andere omgeving komt je vaak op een andere manier tegen zaken aan gaat kijken. Zo ook tijdens je vakantie. Soms herken je een patroon in je werk die je voorheen niet zag, of kom je op goede ideeën om bepaalde werkmethodes of procedures anders uit te voeren.
Of nog beter, je hebt mogelijkheden bedacht voor het ontwikkelen van een nieuw product of nieuwe dienst. Kortom waardevolle ideeën waarvan je wilt dat deze niet in het luchtledige verdwijnen.
In vier eenvoudige stappen kan je er voor zorgen dat jouw gedachtenpareltjes ook hun waarden gaan opbrengen.
Stap 1 Bepaal het gewenste doel
Ieder nieuw idee zal ook een bepaald doel dienen.
Schrijf daarom niet alleen je idee op maar ook wat het doel is. Een handig hulpmiddel hierbij is om het antwoord te geven op de “Waarom”-vraag.
Waarom wil ik dit idee uitvoeren? De waarom-vraag geeft jou, maar ook anderen die jij nog moet overtuigen, helderheid dat het verstandig is om het idee uit te voeren. Bijvoorbeeld: “Meer rendement uit een patiëntbezoek”.
Stap 2 Uitwerken van het idee
De volgende stap is om even in een rustige omgeving te gaan zitten en na te denken wat je wilt bereiken met de uitvoering van het idee.
Beantwoord hiervoor de “Wat”-vraag.
Dit is eenvoudig door net te doen of je in de toekomst kunt kijken. Beschrijf hoe jouw gewenste resultaat er uit ziet. Bijvoorbeeld “Meer patiënten die tevreden zijn over onze aftersales.” Daarna noteer je hoe je dit idee gaat uitvoeren, de “Hoe”-vraag.
Bijvoorbeeld door te brainstormen. Je schrijft alle dingen op die spontaan in je opkomen, die te maken hebben met het bereiken van het gewenste resultaat. Maar je geeft er nog geen waardeoordeel over. Je helpt zo je brein aan denkruimte, een helder hoofd, waardoor er nog meer zaken in je brein ontstaan. Een handig hulpmiddel voor dit brainstormen is het maken van een mindmap.
Stap 3 Organiseer
Heb je al je gedachten over het idee opgeschreven, dan ga je deze op waarde beoordelen en organiseren.
Bijvoorbeeld op bepaalde aspecten, zoals financiering, betrokken personen, benodigde kennis en mogelijke problemen. Maar ook in deeloplossingen of deelprojecten die tot het uiteindelijke gewenste resultaat moeten leiden.
Stap 4 In gang zetten
Kijk naar welke acties je alvast in gang kunt zetten. Het eenvoudigste is om van elke deeloplossing of deelproject minimaal de eerste fysiek uitvoerbare actie op te schrijven. Bijvoorbeeld: “Mail sturen met vergaderuitnodiging”, “conceptvoorstel schrijven” of “afspraak maken met de praktijkhouder” om akkoord te krijgen voor het project. Door concreet deze uitvoerbare stappen te beschrijven is het eenvoudig om iets op te pakken als je even tijd hebt.
Dus je denkt er minder herhalend over na door hapklare brokken te definiëren. Na iedere uitgevoerde actie, bedenk je direct de volgende fysiek uitvoerbare actie. Een goede plaats om dit op te schrijven is je takenlijstje.
Het voordeel
Doordat je alles opschrijft en dit regelmatig er bij kan pakken, blijft dit niet continu in je brein rondzingen. Dit geeft rust, een helder hoofd, want door de concreet beschreven acties weet je dat het project voortgang blijft houden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Nora Ennahachi over teamenergie en teamsucces: ‘Zoals we betrokken zijn bij onze patiënten, zijn we dat ook bij elkaar’
17 apr om 13:00 uur 6 minHoe kun je als praktijkmanager bijdragen aan de teamenergie in een praktijk? Hoe kun je dat…
Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’
5 apr om 11:19 uur 5 minPraktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…
Reactie toevoegen