Klagen kost te veel! Doe er iets aan!

dinsdag 28 februari 2017
timer 5 min
In mijn column in het blad heb ik al gesteld dat klagen op zich niet verkeerd is wanneer je dat doet tegen degene die verantwoordelijk is voor de oorzaak van je klacht dan wel je probleem kan oplossen. Klagen is echter ronduit een ronduit negatieve gedraging wanneer je dat doet tegen alles en iedereen, behalve juist tegen degene die het betreft.

Dergelijk klagen heeft dan ook een scala van negatieve effecten op zowel klager zélf, als op diens omgeving.  Waarom klagen we dan eigenlijk? Het antwoord: M.O.V.E. 

 

Macht

Met klagen proberen mensen je in hun ‘kamp’ te krijgen. Wanneer puntje bij paaltje komt willen ze dat je voor hen kiest en niet voor een ander. Kinderen doen dat ook bij hun moeder: “Mam… weet je wat… heeft gedaan?”  Bij dit soort klagers kun je het beste niet reageren. Wil je toch reageren op dit klaaggedrag, zeg dan: “Volgens mij hebben jij en die ander nog iets te bespreken.”


Opscheppen

Deze categorie van klagers zeggen eigenlijk: “Ik ben beter dan de ander”, “Dat minpunt van die ander heb ik niet!” of “Mijn standaard ligt veel hoger dan die van de ander!”. Kijk maar eens in het verkeer en het klagen over het weggedrag van anderen; lees: “Ik rij veel beter, veiliger, verantwoordelijker dan…..”. Roddelen valt bijvoorbeeld ook onder deze rubriek.  De discussie aangaan met dergelijke klagers kost heel veel tijd. Geef ze daarom een compliment in de trant van: “Wat fijn toch dat jij dan zo’n goede chauffeur bent! “


Vragen om aandacht

Klagers krijgen altijd aandacht (positief of negatief). Ze willen hoe dan ook gehoord en gezien worden. Om dit te realiseren, blijven ze de nadruk leggen op alles wat (in hun leven) niet goed gaat.  Kom je zo’n klager tegen, stel hem/haar dan gewoon eens een vraag als: “Wat gaat er wél goed (in je leven)?”


Excuus voor het eigen slechte functioneren of presteren

Dergelijke klagers zeggen eigenlijk: “Het is niet mijn schuld”, of “Ik kan er niets aan doen want…”. Zij geven met hun klagen eigenlijk gewoon anderen de schuld. Klagen vanuit deze optiek betekent ook dat deze mensen niet naar een oplossing zoeken. Sterker nog; elke oplossing die jij aandraagt, zal worden afgedaan met “Ja, maar…,” of “Kan niet, want…”. Jij kunt hier voortaan reageren met: “Stel dat het toch mogelijk zou zijn, hoe zou je het dan aanpakken?”, “Hoe ga JIJ het de volgende keer aanpakken?” of “Hoe ga jij dit oplossen?”

 

Dé persoon die verantwoordelijk is voor een wereldwijde bewustwording over de negatieve effecten van klagen is de Amerikaanse dominee Will Bowen. Hij heeft een bestseller over dit onderwerp geschreven; “A Complaint Free World”. Wanneer je dit boek leest, zul je alles in dit artikel meteen herkennen.

 

Heb je tijd voor een lezing van Will Bowen? Deze is écht de moeite waard!
https://www.youtube.com/watch?v=AYHP0VzYKQU


De uitdaging: 21 dagen klaagvrij!

Het duurt ongeveer 3 weken om een gewoonte te doorbreken en een nieuwe gewoonte aan te leren.  Wil jij stoppen met klagen, dan is het je uitdaging om 21 dagen achtereen niet te klagen.  Een hulpmiddel hierbij is het dragen van een polsbandje. Je kunt ook een elastiekje o.i.d. gebruiken. Ook een voorwerp in je broekzak is een goede tool.

 

Je begint deze uitdaging bij dag 1 en je doet het bandje om één van je polsen. Klaag je op dag 1 niet, ga je naar dag 2, 3 etc. Het bandje blijft dan gewoon zitten.  Wanneer je jezelf tijdens deze 21 dagen betrapt op het uitspreken van een klacht, dan wissel je het bandje van pols. Je begint dan ook weer opnieuw bij dag 1.  De uitdaging is om het polsbandje 21 dagen achtereen aan dezelfde pols te blijven dragen. Mijn persoonlijke ervaring is dat dit tussen de 4 en 8 maanden kan duren.  

 

Tips:

  • Ben je (al)weer terug bij dag 1, word dan niet boos op jezelf, maar wees blij dat je bewust aan het worden bent van je eigen mechanismes.
  • Heb er plezier in en lach ook eens om jezelf wanneer je je bewust wordt hoe absurd sommige van je ‘klachten’ eigenlijk kunnen zijn.
  • Het is geen competitie; je doet dit voor jezelf en vanuit een positieve intentie!
  • Stimuleer anderen om ook mee te doen aan een ‘klachtenvrije’ wereld!
  • Wees je er bewust van dat elke dag dat je niet klaagt, je automatisch een stukje gelukkiger wordt en bijdraagt aan een positievere omgeving. 

Doe mee en draag bij aan een wereld zonder klagen.

Veel plezier!


Jos Luypaers

W2 Insight

www.w2insight.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Klagen kost te veel! Doe er iets aan!

Lees verder - met dit thema

mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 12:56 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »
flash_onNieuws

Cao Huisartsenzorg 2024-2025 vastgesteld

21 mrt om 13:19 uur

De Cao Huisartsenzorg regelt de arbeidsvoorwaarden voor het ondersteunend personeel binnen de…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zes essentiële onderdelen van de arbeidsovereenkomst

14 mrt om 13:00 uurtimer4 min

Een arbeidsovereenkomst opstellen is meer dan een kwestie van kiezen. Je moet namelijk wel weten wat de…

Lees verder »
person_outlineBlog

Grip op verzuim in de zorg: Hoe zetten we het dalende ziekteverzuimpercentage door?

7 mrt om 16:06 uur

De zorg blijft één van de meest veeleisende sectoren om in te werken. Werknemers verzorgen dagelijks talloze…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Een veilige werkomgeving creëren? Vier handvatten voor de praktijk

26 feb om 14:00 uurtimer5 min

Een veilige werkomgeving creëren. Het is een van dé topics van het afgelopen jaar in de media en maatschappij:…

Lees verder »
Christel van der Horst (relatie-expert en trainer) en Jeroen Hindriks (seksuoloog en trainer)(Foto: Roderique Arisiaman)
person_outlineBlog

‘Het grote 9-tot-5-taboe’ biedt een frisse kijk op intimiteit op de werkvloer

12 feb om 16:00 uurtimer6 min
‘Het grote 9-tot-5-taboe’ van Christel van der Horst en Jeroen Hindriks beschrijft een positieve manier van omgaan…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'

20 dec 2023 timer5 min

Rob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…

Lees verder »