Heeft uw praktijk de optimale rechtsvorm?

donderdag 17 december 2015
timer 4 min
Een praktijk kan kiezen voor verschillende rechtsvormen, bijvoorbeeld maatschap of bv. In een nieuwe serie zet MedischOndernemen i.s.m. Van Ree Finance Consults uiteen wat de voorwaarden, voordelen en nadelen van de verschillende rechtsvormen zijn.

De rechtsvorm van uw praktijk: misschien heeft u er nooit over nagedacht. Misschien vraagt u zichzelf nu af: heeft mijn praktijk dan een rechtsvorm? Ja, uw praktijk heeft een rechtsvorm en het is niet verkeerd om eens over die rechtsvorm na te denken. Want is die rechtsvorm voor uw praktijk wel het meest ideaal? Dat hangt sterk af van uw specifieke situatie.

 

Welke aspecten spelen een rol bij het kiezen van een rechtsvorm voor uw praktijk? Fiscale aspecten zijn uiteraard belangrijk. Ook aansprakelijkheidsmotieven kunnen een rol spelen bij de rechtsvormkeuze. Echter, de beroepsaansprakelijkheid kunt u nooit uitsluiten. Welke rechtsvorm u ook kiest, voor beroepsfouten bent u altijd persoonlijk aansprakelijk. Verder maakt het voor de rechtsvormkeuze veel verschil uit of u als praktijkhouder uw beroep uitoefent in een eigen praktijkpand of dat u onder één dak met andere praktijkhouders of in een multidisciplinair samenwerkingsverband samenwerkt.

 

Hieronder wordt in het kort ingegaan op de rechtsvormen die geschikt zijn voor praktijkhouders en samenwerkingsverbanden in de eerstelijnszorg. In een aantal volgende artikelen op deze website zullen die rechtsvormen verder worden uitgediept.

 

Eenmanszaak

De eenmanszaak is strikt genomen geen rechtsvorm en heeft daardoor geen enkele juridische status: de praktijk dat bent u en u bent de praktijk. Dat wil zeggen dat u privé volledig aansprakelijk bent voor de praktijk. De aanduiding eenmanszaak wordt alleen gebruikt om deze van de andere rechtsvormen te onderscheiden.

 

Als beoefenaar van een vrij, medisch beroep, wordt u fiscaal gelijk gesteld aan een ondernemer.

 

Maatschap

Als twee beoefenaren van een vrij beroep samenwerken, spreken we van een maatschap. Een maatschap is niets meer of minder dan een overeenkomst waarbij twee of meer praktijkhouders afspreken om hun krachten te bundelen en het door de samenwerking gegenereerde resultaat te delen.  De partijen bij de maatschapsovereenkomst, de vennoten (in het spraakgebruik ook wel “de maten” genoemd), zijn in beginsel voor gelijke delen aansprakelijk voor de schulden die zij aangaan.

 

De maatschap heeft als overeenkomst een juridische status. Fiscaal gezien bestaat de maatschap niet en hebben de vennoten ieder een eigen onderneming. De fiscale status is daarmee gelijk aan die van de eenmanszaak.  Toch worden er ook vanuit fiscaal oogpunt maatschapsovereenkomsten gesloten. Dat betreft dan vooral de situaties waarin afzonderlijke praktijkhouders gebruikmaken van bepaalde gezamenlijke faciliteiten. De kostenmaatschap is daarvan de bekendste overeenkomst. Een afgeleide daarvan is de praktijkkostenovereenkomst. 

 

 

Coöperatie

Iedereen weet wat een vereniging is. De coöperatie is feitelijk een bijzondere verschijningsvorm van de vereniging. Het hoofddoel van een coöperatie is om gezamenlijk iets te bereiken. De aansprakelijkheid van de leden van de coöperatie kan geheel worden uitgesloten.  Anders dan de eenmanszaak en de maatschap, is de coöperatie een rechtspersoon. Dat wil zeggen dat de coöperatie een zelfstandig drager is van rechten en plichten. Juridisch wordt een rechtspersoon dan ook (net als u) als een zelfstandige persoon beschouwd.

 

De coöperatie kan een geschikte rechtsvorm zijn voor grotere samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld een huisartsenpost.

 

Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bv)

De bv is een rechtspersoon met een in aandelen verdeeld kapitaal. Maakt u gebruik van de bv dan heeft u fiscaal-juridisch niet de positie van ondernemer, maar die van aandeelhouder (eigenaar) en werknemer (u komt in dienst van de bv).  Belangrijkste argumenten om voor de bv te kiezen zijn: fiscaal voordeel en beperking van aansprakelijkheid.


Over de winst van een bv wordt geen inkomstenbelasting, maar vennootschapsbelasting geheven. Bij hoge(re) winsten kan dat fiscaal voordeel opleveren.


Ten slotte  

Als het om rechtsvormen gaat, is er keus genoeg. Maar de keus is wel maatwerk en vereist nauwkeurige afweging en doorrekening.

 

Wim Boerman

Van Ree Finance Consultants bv

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

mic_external_onInterview

Irma van der Ende over Buddy’s: ‘De ander even op gang helpen, even sparren en weer door’

8 nov 2022 timer3 min
Irma van der Ende is samen met Sjoukje van Eijken initiatiefnemer van het project Buddy’s van het PM Netwerk. Van…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Pleidooi voor scholing praktijkmanagers over huisartsentekort

1 mrt 2021
Het huisartsentekort houdt ook praktijkmanagers bezig. Janneke Rozendom werkt als praktijkmanager bij…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Nieuw lid Ilse Timmermans: ‘Ik hoop dat praktijkmanagers zich blijven ontwikkelen’

16 feb 2021
Ilse Timmermans heeft sinds haar achttiende diverse bijbaantjes in de tandheelkunde gehad voordat ze Mondzorgkunde…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Praktijkmanagers over coronacrisis: ‘Vooral veel communiceren en ad-hoc besluiten nemen’

1 feb 2021 timer4 min
Hoe beïnvloedt de uitbraak van corona het werk van praktijkmanagers? ‘Het betekent vooral dat we veel ad-hoc…
Lees verder »
personeelszaken 2021
flash_onNieuws

Personeelszaken in 2021: wat gaat er veranderen?

10 jan 2021 timer3 min
Komend jaar gaat er een aantal zaken veranderen in de wet- en regelgeving rondom personeelszaken. De KNMT heeft…
Lees verder »
Gabie Bakker
flash_onNieuws

Gabie Bakker (KNMT) tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Wet toetreding zorgaanbieders moet terug naar de tekentafel’

27 dec 2020 timer7 min
Komend jaar krijgen mondzorgaanbieders te maken met een aantal urgente kwesties in het gezondheidsrecht, zoals het…
Lees verder »
Boris
flash_onNieuws

Boris van der Vorst (FysioHolland) pleit voor 'innovatieboost': ‘De eerste lijn zou brutaler moeten zijn tegenover de verzekeraars’

14 dec 2020 timer7 min
Boris van der Vorst, directeur van FysioHolland, is met 140 aangesloten praktijken een van de grote werkgevers in…
Lees verder »
olivier
flash_onNieuws

Olivier Molenkamp (Quin Dokters): ‘Met onze digitale innovaties zorgen we ervoor dat de huisartsenzorg toegankelijk blijft'

10 dec 2020 timer5 min
Quin is een nieuwe zorgaanbieder, die e-health combineert met een landelijk netwerk van fysieke…
Lees verder »