Rotterdam gaat ingrijpen in huisartsenmarkt

dinsdag 23 februari 2021

Foto: Shutterstock

Huisartsen in Rotterdam zijn naarstig op zoek naar ruimte om hun praktijk uit te breiden. Maar dat lukt hen niet. Brandbrieven naar het college van B &W en noodkreten op sociale media brachten nog geen oplossing. Een derde van hen heeft een inschrijfstop, zo blijkt uit onderzoek van de gemeente. Die gaat nu ingrijpen in de markt.

Dat meldt NRC in een artikel. 

Huisarts Matthijs van der Poel wil al een tijd zijn praktijk uitbreiden maar het lukt niet om geschikte ruimte te vinden. Noodgedwongen zit hij nu in een portacabin. Hij houdt praktijk in een huis met smalle gangetjes. Om toch extra behandelruimte te creëren, kocht hij de portacabin. Daar ontvangt hij coronapatiënten, omdat in de praktijk anderhalve meter afstand houden bijna onmogelijk is.
Een collega van hem dreigt zijn praktijkruimte kwijt te raken vanwege een huurcontract dat afloopt. Zij trokken aan de bel.

Onderzoek

De gemeente besloot na aandringen van gemeenteraadsleden te onderzoeken wat er aan de hand is. De gemeente heeft onder meer een enquête onder de huisartsen uitgevoerd in samenwerking met de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en zorgverzekeraar Zilverenkruis. Uit het rapport blijkt dat een derde van de Rotterdamse huisartsen een inschrijfstop heeft. Ook vindt 74 procent van de huisartsen de praktijk te klein en 90 procent is ontevreden over uitbreidingsmogelijkheden. Het ruimtetekort doet zich volgens de wethouder Sven de Lange (CDA) vooral in het centrum en in Delfshaven voor.

Meer behandelaars betekent meer vierkante meter

Als reden voor het gebrek aan ruimte in de praktijk wordt genoemd het verplaatsen van taken van de tweede naar de eerste lijn. Het team rond de huisarts is uitgebreid met praktijkmanager, praktijkondersteuner en verpleegkundige. Meer behandelaars betekent meer behandelruimte en dus vierkante meters.

Er is nog een reden waarom meer ruimte nodig is: nieuwe huisartsen zijn vaker vrouw die vaker parttime werken. Arjan Hartog, zorginkoper namens verzekeraar Zilverenkruis, verklaart in het artikel: ‘De huisartsen van nu willen niet alleen huisarts zijn. Ze willen ook onderzoek doen, onderwijs geven, meer vrije tijd.’ 

Murid Siawash, huisarts en bestuurder bij de LHV Kring Rotteerdam: ’Het is een mentaliteitsverandering. Als één huisarts stopt, nemen twee parttime vrouwen de zaak over. Ze hebben wel allebei eigen werkruimte nodig, voor dubbelende dagen.’ 

Vanwege het tekort aan ruimte stijgen de prijzen. Het wordt voor een huisarts steeds minder betaalbaar, omdat de inkomsten per patiënt vaststaan. Met de stijgende vastgoedkosten wordt het steeds onaantrekkelijker om een praktijk in de havenstad te openen. Voor een startende huisarts al helemaal, die in het eerste jaar het patiëntenbestand moet opbouwen, maar wel al een hoge huur moet betalen. 

Ingrijpen

De gemeente kondigt aan te gaan ingrijpen in de markt. Zo wordt al gewerkt met zogeheten referentiewaarden voor nieuwbouw in de stad, waarbij in buurten percentages van het vastgoed bestemd moet zijn voor een maatschappelijke functie. Ook heeft de gemeente een loket geopend dat de vraag naar vastgoed en aanbod ervan bij elkaar gaat brengen.

Ook nieuw artsen werven

De huisartsen zijn voorzichtig positief over het huisvestingsbeleid van de gemeente maar wijzen er ook op dat er meer moet gebeuren om te voorkomen dat de stad niet zonder huisartsen komt te zitten. ‘Huisvesting faciliteren is één ding, maar 15 procent van de huidige huisartsen gaat met pensioen de komende jaren, met de vergrijzing groeit de groep zorgbehoevenden en de het aantal Rotterdammers stijgt naar verwachting met 60.000. Dus we zullen de komende jaren ook veel nieuwe artsen moeten werven, terwijl er landelijk tekort is', aldus Siawash.


Link:

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Gaten vullen in de agenda in coronatijd

24 feb om 12:21 uur
In deze tijd ontkom je bijna niet aan veel mensen die een afspraak verzetten op korte en iets langere termijn.…
Lees verder »

Wiyanti Nieuweweme over huisartsentekort Twente: 'Een vitale praktijk is aantrekkelijker om over te nemen'

11 feb om 09:18 uur
Net als in andere regio’s dreigt in Twente een tekort aan huisartsen. Ook kunnen huisartsen lastig een geschikte…
Lees verder »

Nieuw lid huisarts Gijs-Jan Mackay: ‘Praktijkmanagement doe je er niet even bij’

25 jan om 16:12 uurtimer4 min
De Amsterdamse huisarts Gijs Mackay, werkzaam in huisartsenpraktijk Zwaansvliet, heeft altijd al belangstelling…
Lees verder »

Nieuw lid Mirella Koeten: ‘Coronacrisis vraagt om extra flexibiliteit en inzet van praktijkmanagers’

15 jan om 11:38 uurtimer5 min
Mirella Koeten is coördinator praktijkmanagement bij de Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK). Deze…
Lees verder »

Praktijkmanager Latifa Brons: ‘Kies voor een onconventionele aanpak bij werven personeel’

15 jan om 09:02 uurtimer4 min
Tijdens de vier Meetups voor praktijkmanagers kwam het werven en behouden van personeel vaak ter sprake. Voor veel…
Lees verder »

De Prachtige Praktijk van fysio Elise Temminck in Leerdam: ‘Alles onder een dak, dat is de toekomst’

11 jan om 15:05 uurtimer5 min
Fysio- en manueel therapeute Elise Temminck begon in 2013 met haar praktijk in Utrechtse Leerbroek, ondergebracht…
Lees verder »

Online Meetup startende praktijkmanagers: ‘Pak de regie en zeg wat je nodig hebt’

10 jan om 10:59 uurtimer5 min
Onder de prikkelende titel ‘Welke ballen laat je schieten en welke apen hou je op je schouders’, gaf…
Lees verder »

Online Strategiedag voor praktijkmanagers: ‘Ga continu dialoog aan met je medewerkers’

10 jan om 09:04 uurtimer6 min
Hoe ontwikkel je een strategisch HR-beleid? Via de thema's 'instroom, doorstroom en verzuim' kwam dat beleid op 8…
Lees verder »