Wendy Eelsing: ‘Effectief luisteren en constructieve feedback wordt op de werkvloer vaak verwaarloosd’

Wendy Eelsing: 'Goed communiceren begint met goed luisteren.' (Foto: leiderschapincommunicatie.nl)
Wendy Eelsing is specialist op het gebied van reputatie- en verandermanagement. Ze werkte als adviseur voor onder andere het Ministerie van Defensie, PostNL, de Sociale Verzekeringsbank, verschillende ziekenhuizen, waaronder Haaglanden Medisch Centrum, en als interim-directeur Corporate Communicatie voor de Volksbank. ‘Mijn missie is het om van leidinggevenden ook echt goede communicatoren te maken. Communicatie is namelijk een factor die in organisaties van de toekomst echt het verschil maakt.’
Eelsing schetste in Zwolle een beeld van een wereld waarin bijna iedereen constant online is: ‘91% van de Nederlanders heeft een smartphone, met een gemiddelde schermtijd van drie tot vier uur per dag.’ Ze wees echter op een schrijnende tegenstrijdigheid: ondanks de toegenomen digitale verbondenheid voelt 44% van de jongeren zich dagelijks eenzaam. ‘We communiceren meer dan ooit, maar voelen ons steeds minder verbonden,’ aldus Eelsing. Ze omschreef dit gegeven als ‘de paradox van de hyperconnectiviteit’.
Social media en mentale gezondheid
Eelsing onderstreepte hoe social media sinds 2012 de mentale gezondheid van jongeren vaak negatief heeft beïnvloed. Ze noemde publieke schaamte en uitsluiting via digitale kanalen als belangrijke stressfactoren. ‘Eenzaamheid is net zo schadelijk voor de gezondheid als het roken van vijftien sigaretten per dag,’ benadrukte ze, verwijzend naar recent onderzoek.
Hoopvolle tegenbewegingen
Toch zag Eelsing ook positieve trends, zoals initiatieven voor digitale onthaasting. 'Digital detox camps' en smartphonevrije avonden winnen aan populariteit, en bieden mensen de kans om offline verbinding te zoeken. ‘Tijdens zulke momenten herontdekken we de waarde van echte gesprekken en oogcontact,’ merkte ze op.
Eelsing riep op tot bezinning en benadrukte het belang van empathie, aandacht en verbinding als tegenwicht tegen de uitdagingen van hyperconnectiviteit. Met haar analyse wilde ze het publiek laten nadenken over de balans tussen technologie en menselijke interactie. ‘Blijf kritisch, zoek echte verbinding en koester wat ons menselijk maakt.’
Communicatiestress op de werkvloer
Eelsing besprak verder de impact van slechte communicatie in organisaties. ‘90% van de problemen in bedrijven vindt zijn oorsprong in miscommunicatie,’ stelde ze. Ze pleitte voor betere communicatietrainingen, vooral voor leidinggevenden. ‘Effectief luisteren en het geven van constructieve feedback zijn cruciale vaardigheden die vaak over het hoofd worden gezien.’ Eelsing is samen met Bea Aernoutse auteur van het boek ‘Was ik niet duidelijk dan? Tien lessen in hoe jij als leidinggevende effectief communiceert.’
Wendy Eelsing besloot haar presentatie met een pleidooi voor goed luisteren. ‘Goed communiceren begint met goed luisteren. Alleen, echt goed luisteren is lastig, want je vult heel snel iets voor de ander aan of in. Als je leert te luisteren, merk je dat je gesprekspartner meer vertelt, meer prijsgeeft over zijn of haar gedachten of motivaties.’
Meer lezen:
- Bea Aernoutse en Wendy Eelsing, Was ik niet duidelijk dan? 10 lessen in hoe jij als leidinggevende effectief communiceert, Uitgeverij Thema, juni 2024
- Website: Leiderschap in communicatie
Lees verder - met dit thema
Charlotte van Wall Bake over haar ‘purpose’: ‘Het was geen makkelijke of snelle ontdekkingstocht’
16 apr om 12:00 uur 5 minIn het artikel ‘Purpose: dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager’ beschreef Charlotte van…
Het Goede Gesprek: ‘Boeien en binden lukt alleen door een combinatie van methoden’
14 apr om 10:00 uur 3 minDe eerste editie van Goede Gesprek op 9 april voor praktijkmanagers in de mondzorg liet zien hoe divers de…
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
Reactie toevoegen