Weg met 'preventie, preventie, preventie'?
Preventie, preventie, preventie. In de moderne tandheelkundige praktijk is de nadruk op preventieve zorg aanzienlijk toegenomen, onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’. Hoewel dit zeker waarde toevoegt aan de zorgverlening, brengt het ook uitdagingen met zich mee rond agendaplanning, teammotivatie en zorgkwaliteit. Praktijkmanager Sjoerd Kuiken onderzoekt in een recente blog de keerzijde van een overmatige focus op preventie en pleit voor meer balans tussen ‘voorkomen’ en curatie.
De preventieve aanpak, waarbij patiënten worden aangemoedigd om regelmatig controles en reinigingen bij te wonen, heeft ontegenzeggelijk voordelen op zowel zorginhoudelijk als financieel vlak. Niettemin zien praktijken in toenemende mate nadelen, zoals een groeiende agendadruk, beperkte tijd voor curatieve behandelingen en afnemende motivatie bij preventie-assistenten.
‘Pak de regie’
Om deze uitdagingen aan te pakken, benadrukt Kuiken, het belang van het heroveren van de regie binnen de praktijk. De voorgestelde tips zijn gericht op het verbeteren van de motivatie en variatie voor preventie-assistenten, het heroverwegen van combinatieafspraken, het flexibeler plannen van controles en het aanbieden van uitgebreide behandelplannen.
‘Delegeer taken’
Kuiken moedigt praktijkhouders aan om meer te delegeren, waarbij preventie-assistenten zelfstandige behandelingen uitvoeren en variatie in hun taken krijgen. Het stoppen of verminderen van combinatieafspraken wordt voorgesteld als een strategie om de agendadruk te verminderen. Verder benadrukt hij het belang van het flexibel plannen van controles op basis van de daadwerkelijke zorgvraag van de patiënt, waardoor ruimte ontstaat voor noodzakelijke curatieve behandelingen.
‘Maak uitgebreide behandelplannen’
Een ander belangrijk punt is het blijven aanbieden van behandelplannen, waarbij de tandarts zich laat leiden door de zorgvraag van de patiënt. Kuiken erkent dat het aanbieden van uitgebreidere behandelplannen voor sommige tandartsen uitdagend kan zijn, maar benadrukt dat het beheersen van deze vaardigheid de basis legt voor gevarieerdere en uitdagendere tandheelkundige praktijken.
Bron: Sjoerd Kuiken en Waarom een praktijk zich niet op preventie moet richten
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Drie grote valkuilen waar je als manager in kunt vallen
10 okt 2024 4 minCoach Chris Eijkenaar helpt fysiopraktijken zichzelf opnieuw uit te vinden: ‘Kijk met een ondernemersbril naar je meerwaarde’
3 okt 2024 8 minThomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul 2024 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
InKwala kwaliteitsmanagement voor de fysiotherapie: ‘Meer rust, overzicht en bewaking van de praktijk’
15 mei 2024 4 minInKwala is het nieuwe kwaliteitsmanagementsysteem van het Gezonde Net en Fys’Optima dat…
Jouw praktijk en Google
8 mei 2024 4 minTwintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor…
Mascha van Wermeskerken over het strategisch jaarplan: ‘Het ideale plaatje helder op het netvlies van het team’
15 feb 2024 5 minMascha van Wermeskerken, eigenaar van Dentiness, is praktijkmanagementcoach en -adviseur voor het…
Een positief gezonde organisatie worden: welke stappen zet je in de praktijk?
29 nov 2023 5 minVoor de invoering van het model ‘positieve gezondheid’ in de praktijk is het belangrijk dat je de filosofie ook…
Ellen Wilterdink (Tandzorg Haaksbergen) over samengaan van praktijken: ‘Basis gelegd voor verdere groei’
29 nov 2023 5 minEllen Wilterdink, vestigingsmanager van Tandzorg Haaksbergen, vertelt over de ‘verhuizing, verbouwing en…
Reactie toevoegen